Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ
Αίτημα για τοπικές «εκεχειρίες»

ΧΑΓΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η επίτευξη έστω και «προσωρινών τοπικών» συμφωνιών για κατάπαυση του πυρός είναι προϋπόθεση για να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση του συριακού χημικού αφοπλισμού μέσα στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί από τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας εκτίμησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Χάγη, ο επικεφαλής του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων. Ο Αχμέτ Ουζούμτσου υποστήριξε ότι οι επιθεωρητές έχουν, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, να ελέγξουν περίπου 20 εγκαταστάσεις και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν απειλείται η ζωή τους από μάχες και πυρά. Επίσης, συμπλήρωσε ότι, μέχρι στιγμής, η συριακή ηγεσία είναι εξαιρετικά συνεργάσιμη.

Στο εσωτερικό σύμφωνα με πληροφορίες των αντικαθεστωτικών χτες, κατέλαβαν μεθοριακό πέρασμα με την Ιορδανία και σκότωσαν τουλάχιστον 10 στρατιώτες σε μάχη κοντά στο Χαλέπι. Το Ισραήλ, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι από πυρά άγνωστης προέλευσης τραυματίστηκαν ελαφρά δύο Ισραηλινοί στρατιώτες στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες, στα μέσα Σεπτέμβρη, το ινστιτούτο «Ipsos» και δημοσίευσε χτες το πρακτορείο «Ρόιτερς», η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 52% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την προοπτική της στρατιωτικής επέμβασης (και σε ΗΠΑ - Γαλλία που ήταν οι χώρες που ανοιχτά είχαν στηρίξει μια τέτοια προοπτική) ενώ μόνο το 36% έχει πειστεί ότι χρήση χημικών έκανε το συριακό καθεστώς. Η έρευνα έγινε σε ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Αργεντινή, Ιαπωνία, Καναδά, Ουγγαρία, Αυστραλία, Ρωσία, Ιράν, Κίνα, Σ. Αραβία, Κατάρ, Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ