Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ψήφιση της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ψηφίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία, με ορισμένες απώλειες, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες μετά από μαραθώνιες συζητήσεις τα δύο πρώτα άρθρα (1 και 2) του νομοσχεδίου της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που συζητιέται στη γαλλική βουλή. Τα άρθρα προβλέπουν την αύξηση των χρόνων καταβολής συνταξιοδοτικών εισφορών, κάθε έτος ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από το 2020 και με καταληκτική ημερομηνία το 2035, οπότε πλέον θα έχει αυξηθεί σε 43 χρόνια ο αναγκαίος χρόνος καταβολής εισφορών, προκειμένου κάποιος να βγει στη σύνταξη. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αφού εκτιμάται ότι υπό τις σημερινές εργασιακές συνθήκες, για να συμπληρώσει κάποιος 43 χρόνια καταβολής εισφορών προκειμένου να λάβει πλήρη σύνταξη θα πρέπει να έχει φτάσει τουλάχιστον 67 αν όχι 68 χρόνων.

Υπέρ των αλλαγών ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, με εξαίρεση οκτώ που καταψήφισαν, μαζί με το Μέτωπο της Αριστεράς, τους Οικολόγους, την κεντροδεξιά Ενωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI) και το νεογκωλικό «Ενωση για Ενα Λαϊκό Κίνημα» (UMP - αξιωματική αντιπολίτευση), το οποίο ουσιαστικά διαφώνησε γιατί τα άρθρα δεν προβλέπουν ξεκάθαρα και την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης.

Η συζήτηση στη βουλή για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση συνεχίζεται μέχρι την επόμενη Τρίτη οπότε και θα τεθεί σε ψηφοφορία το συνολικό νομοσχέδιο. Αυτή είναι και η ψηφοφορία που θεωρείται καθοριστική και σε αυτήν αναμένεται να συμμετάσχουν πολύ περισσότεροι από τους λιγότερους από 200 βουλευτές που βρίσκονταν τα ξημερώματα στην αίθουσα συνεδριάσεων, εξ ου και η τελική καταμέτρηση έδειξε μόνο 101 υπέρ και 64 κατά (577 το σύνολο των βουλευτών). Για σήμερα, τα συνδικάτα CGT, Φορς Ουβριέρ, Solidaires, FSU, προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ για την ημέρα της ψηφοφορίας οργανώνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ