Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ποινές σε αξιωματικούς του στρατού

ΑΓΚΥΡΑ._

Στην επικύρωση των ποινών για περίπου 230 πρωτόδικα καταδικασθέντες αξιωματικούς του στρατού, αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην υπόθεση «Βαριοπούλα», προχώρησε χτες το τουρκικό Εφετείο. Οι περισσότεροι από 300 αξιωματικοί, βρέθηκαν στο εδώλιο με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το 2003. Η υπόθεση «Βαριοπούλα» θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε από τον «ισλαμιστή» Ρ. Ερντογάν, μαζί με την υπόθεση «Εργκένεκον», για την «εκκαθάριση» του στρατού, του δεύτερου μεγαλύτερου σε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Εφετείου, επικυρώνονται -μεταξύ άλλων- οι ποινές 20ετούς κάθειρξης που είχαν επιβληθεί στον στρατηγό εν αποστρατεία και πρώην επικεφαλής της πρώτης στρατιάς, Τσετίν Ντογάν, στον πρώην αρχηγό της τουρκικής αεροπορίας Ιμπραήμ Φιρτίνα και τον απόστρατο ναύαρχο Οζντέν Ορνέκ.

Αθώοι κρίθηκαν 36 κατηγορούμενοι, ενώ για ακόμα 88 αποφασίστηκε επανεξέταση της υπόθεσης από κατώτερα δικαστήρια, προκειμένου να κριθεί αν θα επαναληφθεί η δίκη τους ή όχι.

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία, παρουσιάζουν την υπόθεση ως προσπάθεια να πληγεί η κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία είναι η πρώτη η οποία εισήγαγε φέτος, σειρά «μεταρρυθμίσεων εκδημοκρατισμού», στο μέτρο πάντα των επιδιώξεων της αστικής τάξης της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ