Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Κατακραυγή για Λέτα και Μπαρόζο

ΡΩΜΗ.--

Στη Λαμπεντούζα μετέβη χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, για να γίνουν δεκτοί με γιουχαΐσματα και διαδηλώσεις από τοπικούς φορείς και κατοίκους που τους χαρακτήρισαν «υποκριτές και δολοφόνους» φωνάζοντας «ντροπή και αίσχος». Οι τρεις αξιωματούχοι επισκέφτηκαν το τοπικό νεκροτομείο όπου βρίσκονται τα φέρετρα των μεταναστών που έχουν ανασυρθεί ήδη (302 συνολικά) ενώ αγνοούνται ακόμη περίπου 50 από τη ναυτική τραγωδία της περασμένης βδομάδας. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το κέντρο όπου ζουν οι υπόλοιποι μετανάστες που έχουν «ξεμείνει» στο νησί μαζί με επιζώντες της περασμένης βδομάδας, το οποίο είναι ένα κτίριο για 250 άτομα όπου σήμερα στοιβάζονται 900.

Ο Λέτα δεσμεύτηκε για «άμεση βελτίωση» και παραδέχτηκε ότι πρόκειται για «συνθήκες αναξιοπρεπείς για πολιτισμένες κοινωνίες». Συμπλήρωσε ότι θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο (24 - 25 Οκτωβρίου), καθώς αφορά και άλλες χώρες όπως Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία και Ισπανία.

Ο Μπαρόζο, από την πλευρά του, κυνικά τόνισε ότι εξετάζεται ήδη ευρεία γκάμα μέτρων από την ΕΕ, τα οποία έχουν ως επίκεντρο κυρίως τον εντοπισμό και σύλληψη των δικτύων διακίνησης ανθρώπων και την εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και ανακοίνωσε βοήθεια 30 εκατομμυρίων ευρώ εκτάκτως προς την Ιταλία. Η Επίτροπος Μάλμστρομ, που πρότεινε την Τρίτη να αυξηθούν οι πόροι για την Frontex και να διευρυνθεί το πεδίο δράσης της σε όλη την Μεσόγειο παραδέχτηκε ότι δεν δείχνουν διατεθειμένες όλες οι χώρες της ΕΕ να δεχτούν το «βάρος» από μετανάστες που τους αντιστοιχεί και ισχύουν διαφορετικές πολιτικές ασύλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ