Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ανησυχία προξενεί η παράταση του αδιεξόδου

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ετοιμος να καταβάλει μια νέα προσπάθεια για άρση της αντιπαράθεσης για τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ, που συνεχίστηκε χτες για ένατη μέρα, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Δήλωσε την προθυμία του να διαπραγματευτεί υπό την προϋπόθεση πως το Κογκρέσο θα ψηφίσει εγκαίρως (πριν τις 17 του μήνα) την αύξηση του κρατικού δανεισμού έστω και για ένα περιορισμένο, σύντομο χρονικό διάστημα.

Με αυτό το στόχο, προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο γύρω στις 23.30 χτες βράδυ (ώρα Ελλάδας) 200 Ρεπουμπλικάνους - μέλη του Κογκρέσου, προκειμένου να τους πείσει να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα για την αποτροπή μιας στάσης πληρωμών. Η πρόσκληση έγινε λίγες ώρες μετά τη δήλωση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ που εξέφρασε ανησυχία για την παράταση της κρίσης, σημειώνοντας ότι «ακόμη και η απειλή μιας αμερικανικής χρεοκοπίας μπορεί να τραυματίσει τις αναδυόμενες αγορές και τον αναπτυσσόμενο κόσμο με καταστροφικές συνέπειες».

Πάντως, όσο περνούν οι μέρες και γίνονται πιο απτές στα λαϊκά στρώματα οι σοβαρές επιπτώσεις από την αναστολή λειτουργίας σημαντικού μέρους του δημόσιου τομέα, αυξάνεται το ποσοστό των Αμερικανών (περίπου 70%) που επιρρίπτει στους Ρεπουμπλικάνους τη βασική ευθύνη για τη δημοσιονομική κρίση αν και η μεγάλη μερίδα των κυρίαρχων ΜΜΕ αποσιωπά το γεγονός πως το αδιέξοδο Λευκού Οίκου - Κογκρέσου είναι άμεσο παρεπόμενο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα διαφορετικών τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων στις ΗΠΑ.

  • Την 67χρονη Τζάνετ Γέλεν, σημερινή αντιπρόεδρο της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ και πρώην καθηγήτρια οικονομικών σε μεγάλα αγγλοσαξονικά πανεπιστήμια, επέλεξε ο Πρόεδρος Ομπάμα για την προεδρία της Fed. Η Γέλεν θα αναλάβει το αξίωμα εφόσον το κογκρέσο εγκρίνει την υποψηφιότητά της.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ