Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Σινο-αμερικανικές τριβές και ανταγωνισμοί

ΜΠΑΝΤΑΡ ΣΕΡΙ ΜΠΕΓΚΑΒΑΝ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί διαγκωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα και η προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού κυριάρχησαν χτες στις πρώτες συναντήσεις του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με ηγέτες και ανώτερους αξιωματούχους χωρών του Συνδέσμου Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στο περιθώριο της 8ης ετήσιας Διάσκεψης Κορυφής Ανατολικής Ασίας που ξεκινά επισήμως σήμερα στο σουλτανάτο του Μπρουνέι.

Ο Κεκιάνγκ κάλεσε σε λύσεις μέσω διαπραγμάτευσης στις εδαφικές διαφορές με χώρες της περιοχής (π.χ. Βιετνάμ, Φιλιππίνες) στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας διατρανώνοντας την ίδια ώρα την «αταλάντευτη αποφασιστικότητα» τού να υπερασπιστεί κυριαρχικά δικαιώματα και εδαφική ακεραιότητα. Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις σινικές εδαφικές διενέξεις με χώρες της περιοχής στη Θάλασσα Νότιας Κίνας ο Κινέζος πρωθυπουργός σημείωσε πως θα πρέπει να λυθούν μέσω διαβούλευσης ωστόσο απέκλεισε οποιοδήποτε ρόλο στις ΗΠΑ λέγοντας πως «σε αυτήν τη διαβούλευση θα πρέπει να συμμετέχουν μόνον οι άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές...»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζ. Κέρι δε σταμάτησε να απολογείται για την απουσία του Προέδρου Ομπάμα και να υποστηρίζει τη διαρκή «δέσμευση» των ΗΠΑ στη στρατηγική περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού.

Στην 8η Διάσκεψη Κορυφής Ανατολικής Ασίας αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προσπάθειες του ASEAN να δημιουργήσει μια ενιαία αγορά, με στόχο την «απελευθέρωση» διακίνησης εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και επενδύσεων έως το 2015. Περιορισμένες προσδοκίες υπάρχουν σχετικά με τις προσπάθειες κατάληξης ενός κοινού κώδικα ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα Νότιας Κίνας, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω τριβές.

Η πρώτη διάσκεψη κορυφής Ανατολικής Ασίας έγινε το 2005 ανάμεσα στο 10μελή σύνδεσμο ASEAN και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής όπως οι ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία, Ινδία, Ν. Ζηλανδία. Συμμετέχουν ηγέτες και αξιωματούχοι από 18 χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ