ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αρπάζουν τον πλούτο και ανακυκλώνουν τη φτώχεια

Τα σχέδια για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» παρουσίασε χτες η κυβέρνηση σε φιέστα που διοργάνωσε στη Βουλή

Οι ίδιοι που εξαθλιώνουν το λαό για το κεφάλαιο, πάνε να τον κοροϊδέψουν με ψίχουλα και με ανακύκλωση της φτώχειας του
Οι ίδιοι που εξαθλιώνουν το λαό για το κεφάλαιο, πάνε να τον κοροϊδέψουν με ψίχουλα και με ανακύκλωση της φτώχειας του
Αφού έχουν τσακίσει -και τσακίζουν- συντάξεις, μισθούς και επιδόματα πρόνοιας, έχουν σμπαραλιάσει το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων, αφαιμάζουν τα εργατικά και λαϊκά εισοδήματα, έρχονται τώρα να μοιράσουν ψίχουλα, τα οποία ονομάζουν «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Το ύψος και τα κριτήρια παροχής του, σύμφωνα με τους δυο υπουργούς, θα καθοριστούν σε συνεννόηση με την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Προκαλώντας εργαζόμενους και άνεργους, οι υπουργοί Εργασίας, Γ. Βρούτσης και Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, διαφήμισαν το «θεσμό» στη χτεσινή κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Σε πρώτη φάση, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα εφαρμοστεί το 2014, πιλοτικά, σε δύο περιοχές της χώρας, με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ και προοπτική να διευρυνθεί σε όλη την Ελλάδα το 2015. Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, ακόμα και αυτά τα ψίχουλα θα δίνονται μόνο όταν ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζει πλεόνασμα.

Η ειρωνεία είναι διπλή, αφού το όποιο δημοσιονομικό πλεόνασμα προκύπτει μέσα από τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων. Για παράδειγμα, για το 2013 έχει οριστεί να γίνουν περικοπές σε συντάξεις, μισθούς, δαπάνες για υγεία, εκπαίδευση, κοινωνικά επιδόματα κ.α. οι οποίες ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ. Μέτρα που έχουν συμβάλει στο να δημιουργηθεί ένας στρατός περίπου 4 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας. Αυτό σε τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να διαφημίζει τα ψίχουλα που πετά στους πλέον εξαθλιωμένους και τα οποία αντιστοιχούν στο 0,2% των 9 δισ. ευρώ.

Εντείνοντας ακόμα πιο πολύ τον εμπαιγμό, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την πολιτική του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» ως το «βασικότερο πυλώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα του αύριο»! Τέλος, είναι πολύ πιθανό ο νέος θεσμός για την ανακύκλωση της φτώχειας, να συνδεθεί με την ανάληψη, από μέρους του δικαιούχου, της υποχρέωσης να απασχοληθεί όπου και με ό,τι συνθήκες ορίζει η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Οπως ορίζει ο νόμος 4093/2012, στόχος του προγράμματος είναι η «ενίσχυση του εισοδήματος συνδυαζόμενη με δράσεις κοινωνικές επανένταξης».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΣ
Απέκλεισε το Συνδικάτο Φαρμάκου από το Συνέδριο!

Η ηγεσία (ΠΑΣΚΕ με άλλο όνομα) του Εργατικού Κέντρου Θήβας απέκλεισε από το συνέδριό του το Συνδικάτο εργαζομένων φαρμάκου - καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων Βοιωτίας - Εύβοιας και περιοχής Αυλώνα. Το έκανε μάλιστα με εντελώς προσχηματικές δικαιολογίες, όπως ότι κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών του συνδικάτου, την μία μέρα ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν ήταν από τη Θήβα, αλλά από τη Χαλκίδα και πως αντί για 7μελή διοίκηση, το συνδικάτο έχει 5μελή!

Αυτό καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ). «Η πλειοψηφία του ΕΚ Θήβας δεν δέχεται καν να εγγράψει στη δύναμη του ΕΚ ένα κλαδικό συνδικάτο, που εκπροσωπεί τους εκατοντάδες εργαζόμενους στα εργοστάσια και στις άλλες επιχειρήσεις φαρμάκου και καλλυντικού, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία της περιοχής. Είναι προφανές ότι ο ταξικός προσανατολισμός του Συνδικάτου και η συσπείρωσή του στο ΠΑΜΕ ενοχλεί την παράταξη της πλειοψηφίας στο ΕΚ Θήβας», σημειώνει η ΟΕΦΣΕΕ.

«Την ίδια στιγμή, από τις δυνάμεις της πλειοψηφίας, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος του ΕΚΘ Κώστας Παπαβλάχος έχει ψηφίσει σε 3 σωματεία και για 2 ομοσπονδίες», καταγγέλλει η Γραμματεία Θήβας του ΠΑΜΕ και παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία. Παραθέτοντας εξίσου συγκεκριμένα στοιχεία, καταγγέλλει ότι και το μέλος της πλειοψηφίας του απερχόμενου ΔΣ του ΕΚΘ, Μεγαρίτης Σπύρος, έχει επίσης ψηφίσει σε 3 σωματεία και για 2 ομοσπονδίες.

«Προφανώς, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα χρησιμοποιούν το ΕΚΘ για να συνδιαλέγονται με την εργοδοσία, τους κομματικούς μηχανισμούς, την τοπική διοίκηση κ.α., όπως έκαναν μέχρι σήμερα. Για τον ίδιο λόγο ζητούν την ψήφο σας και οι άλλες παρατάξεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θήβας του ΠΑΜΕ.

Καταδικάστηκαν αγρότες στην Ελασσόνα

Στο πλαίσιο της ποινικοποίησης των αγώνων και της προσπάθειας τρομοκράτησης των αγροτών, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας επέβαλε, χτες, ποινή 7μηνης φυλάκισης, με τριετή αναστολή, σε 10 αγρότες από χωριά της Ελασσόνας, οι οποίοι σύρθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή συμμετείχαν σε αγροτική κινητοποίηση. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε ποινή φυλάκισης 3 ετών! Στην αγροτική κινητοποίηση που είχε γίνει το Γενάρη του 2009, οι αγρότες της περιοχής παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην άκρη του δρόμου Λάρισας - Κοζάνης, έξω από την Τσαριτσάνη και, κάθε μέρα, διέκοπταν, συμβολικά, για λίγη ώρα την οδική κυκλοφορία, προκειμένου να μοιράσουν στους διερχόμενους ενημερωτικό υλικό με τα δίκαια αιτήματά τους.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ: Νέα κινητοποίηση έκαναν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας απαιτώντας να πληρωθούν και να επαναλειτουργήσει το ναυπηγείο. Συναντήθηκαν με τον Π. Τουφεξή, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Εργασίας, ο οποίος απάντησε «τι να κάνουμε» όταν του αναλύθηκε η στάση της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι, οργισμένοι, συνέχισαν την κινητοποίηση με πορεία στη Βουλή, κάνοντας δεκτή την πρόταση της «Εργοστασιακής Επιτροπής» και παρά την αντίθεση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ (οι συνδικαλιστές της τελευταίας αποχώρησαν). Οι εργαζόμενοι απαίτησαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση. Καθορίστηκε ραντεβού για την ερχόμενη βδομάδα.

«COCA-COLA»: Με 4 νέες 48ωρες απεργίες από τις 6 το απόγευμα της σημερινής Πέμπτης 24 Οκτώβρη έως και τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής 1 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι της «Κόκα-Κόλα 3Ε» στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ανάκληση των 33 απολύσεων που ανακοίνωσε η εργοδοσία στο τμήμα διανομής.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Σε μια ακόμα δίκη σέρνεται αύριο, Παρασκευή, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, Παναγιώτης Στρούζας, μέλος της Γραμματείας Ζακύνθου του ΠΑΜΕ και στέλεχος του ΚΚΕ, με την κατηγορία της παρακώλυσης δημόσιας υπηρεσίας, στην περιφρούρηση της απεργίας στις 17 Δεκέμβρη 2009 σε τοπικό υποκατάστημα των ΕΛΤΑ. Το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. στα Δικαστήρια.

«Η ΜΗΤΕΡΑ»: Προειδοποιητική 4ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα» και κινητοποίηση στη διοίκηση του Κέντρου. Διεκδικούν να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να ανοίξουν τα κλειστά τμήματα του Κέντρου και να εξυπηρετηθούν παιδιά τα οποία τώρα μεγαλώνουν στα νοσοκομεία ή σε άλλες ακατάλληλες δομές. Επίσης, να πληρωθούν δεδουλευμένες αργίες.

«ΦΩΚΑΣ»: Λουκέτο έβαλε, προχτές, το υποκατάστημα της αλυσίδας «Φωκά» στο Βόλο και 20 εργαζόμενοι πετάχθηκαν στο δρόμο.

«ΑΡΩΓΗ»: Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι της κλινικής αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» του ομίλου «Euromedica» στη Θεσσαλονίκη. Διαμαρτύρονται γιατί είναι απλήρωτοι από το Μάη. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την κλινική. Παραβρέθηκε εκ μέρους της ΕΓ του ΠΑΜΕ ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

«ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ»: Με μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το Πανελλαδικό Σωματείο τους και στη συγκέντρωση που έγινε έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ» απαίτησαν δεδουλευμένα 5 μηνών και ανάκληση απολύσεων.

ΗΜΑΘΙΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στον διευθυντή του ΕΟΠΥΥ Ημαθίας και την αρμόδια υπεύθυνη γιατρό στα Γιαννιτσά πραγματοποίησαν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ για τις τεράστιες καθυστερήσεις (μέχρι και 16 μήνες) που παρουσιάζονται στις υγειονομικές επιτροπές του νομού για άτομα με αναπηρία (ΚΕΠΑ). Οπως ενημερώθηκαν, η καθυστέρηση οφείλεται στις ελλείψεις γιατρών, κυρίως νευρολόγων και ψυχιάτρων, που δεν επαρκούν για τη στελέχωση και λειτουργία των επιτροπών, αλλά και στις ελλείψεις διοικητικού προσωπικού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να απορρίψει ο λαός τα ψίχουλα που του πετάνε

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τις εξαγγελίες σχετικά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει: «Στη σημερινή ημερίδα - κυβερνητική φιέστα που πραγματοποιήθηκε από το κοινοβούλιο, χωρίς καν αυτό να προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας εξήγγειλαν την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο όχι μόνο δεν ανακουφίζει εξαθλιωμένους ανθρώπους, αλλά στοχεύει να κοροϊδέψει με ψίχουλα, να χειραγωγήσει τις λαϊκές αντιδράσεις και να μοιράσει τη φτώχεια μεταξύ των εργαζομένων. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που αποδεικνύεται ότι τα αντιλαϊκά μέτρα και τα μνημόνια συνέβαλαν αποφασιστικά στην αύξηση των κερδών της ελληνικής πλουτοκρατίας. Οι εργαζόμενοι με την πάλη τους χρειάζεται να διεκδικήσουν αυτόν τον πλούτο, που είναι αποτέλεσμα του δικού τους μόχθου, και να απορρίψουν τα ψίχουλα που τους πετάει η κυβέρνηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ