ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
Αλλα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο στις πλάτες των ασφαλισμένων

Τσεκούρι 27,3% στην κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για το 2014!

Η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα έφτασε 22-24% το 2013, από 9% που ήταν το 2009

Icon

Η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα έφτασε 22-24% το 2013, από 9% που ήταν το 2009
Με νέα βάρη φορτώνονται οι ασθενείς, που ήδη σταματούν τη φαρμακευτική αγωγή γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους στα φάρμακα. Η συγκυβέρνηση σχεδιάζει να κατατάξει στα λεγόμενα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) παλιά και φτηνά σκευάσματα, η δαπάνη για τα οποία φτάνει κοντά στα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Πρόκειται για φάρμακα που μέχρι τώρα καλύπτονταν κατά 75% απ' τον ΕΟΠΥΥ και στο εξής θα πληρώνονται εξ ολοκλήρου απ' τους ασθενείς. Και τούτο για να διαμορφωθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη - δηλαδή η διάθεση φαρμάκων μέσω των φαρμακείων - στο 1% του ΑΕΠ, ή κάτω από 2 δισ. ευρώ για το 2014, όπως έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα, στο πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής».

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά χτες σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και δύο σύλλογοι ασθενών, με θέμα: «Συνέπειες της περαιτέρω μείωσης του δημόσιου φαρμακευτικού προϋπολογισμού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είχε την παρακάτω εξέλιξη: 2009, 5,3 δισ. ευρώ (2,2% του ΑΕΠ). 2010, 4,3 δισ. (1,9%). 2011, 3,7 δισ. (1,8%). 2012, 3,2 δισ. (1,5%). 2013, 2,52 - 2,371 δισ. (1,3%). 2014, 2 δισ. (1%). Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Μ. Πιτσιλίδης, σύμβουλος του υπουργού Υγείας, είπε κυνικά ότι «δεν μπορεί στην Ελλάδα τα ΜΗΣΥΦΑ να είναι 4% και στη Γερμανία 18%», για να προσθέσει ότι υπάρχει σχέδιο για την ένταξη στην κατηγορία αυτή πολλών παλιών φαρμάκων που έχουν φτηνή τιμή.

Οπως εξήγησε, η ένταξη αυτή θα αφορά το 10% της συνολικής κυκλοφορίας φαρμάκων, των οποίων η αξία θα είναι 400 εκατ. ευρώ. Μ' άλλα λόγια, οι ασφαλισμένοι θα επιβαρυνθούν και με αυτό το ποσό, όταν η μεσοσταθμική συμμετοχή τους στα φάρμακα έφτασε 22-24% το 2013, από 9% που ήταν το 2009. Μάλιστα, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η μεσοσταθμική συμμετοχή θα εκτιναχτεί στο 27% το 2013, με την κατάργηση της κάλυψης απ' τον ΕΟΠΥΥ κατά 50% της διαφοράς μεταξύ της Λιανικής και Ασφαλιστικής Τιμής, οπότε ο άρρωστος θα πληρώνει όλη τη διαφορά.

Επίσης, ο Μ. Πιτσιλίδης είπε ότι οι δαπάνες - χωρίς να αλλάξει τίποτε στην κάλυψή τους - αξίας 100 εκατ. ευρώ για τα εμβόλια, θα εξαιρεθούν απ' τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και θα καταταγούν στις δαπάνες Πρόνοιας.

Με βάση τα παραπάνω, στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2014 η φαρμακευτική δαπάνη θα διαμορφωθεί σε 2,030 δισ. ευρώ έναντι 2,371 δισ. ευρώ για το 2013, όπως υπολογίζει ο Οργανισμός. Οι άλλες παροχές (ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, κλινικές) θα μειωθούν σε 1,651 δισ. ευρώ έναντι 1,671 δισ. ευρώ το 2013. Τσεκούρι πέφτει και στην κρατική χρηματοδότηση που θα περιοριστεί σε 800 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ το 2013. Θα μειωθεί κατά 27,3%.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Κινητοποίηση για Αιμοδοσία και Παιδιατρική Κλινική

Συγκέντρωση για να διατηρηθούν και να ενισχυθούν το Τμήμα Αιμοδοσίας -κινδυνεύει με διακοπή λειτουργίας στις 21 Νοέμβρη- και η Παιδιατρική Κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου, οργανώνουν σήμερα στις 11 π.μ., στην είσοδο του νοσοκομείου η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ, σωματεία και φορείς της περιοχής.

Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα της κινητοποίησης, το τμήμα Αιμοδοσίας κινδυνεύει γιατί συνταξιοδοτείται η διευθύντρια και θα απομείνουν μια μόνιμη γιατρός και δύο επικουρικοί. Το τμήμα δε θα μπορεί να λειτουργήσει και αυτό σημαίνει αδυναμία λειτουργίας συνολικά για το Θριάσιο νοσοκομείο. Θα σταματήσουν οι χειρουργικές επεμβάσεις και θα κινδυνέψει η ζωή νοσηλευομένων ασθενών.

Στο ίδιο τμήμα υπάρχουν και μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, ενώ στον πρόσφατο Οργανισμό του νοσοκομείου μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις γιατρών σε τέσσερις, που δεν αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου. Στην Παιδιατρική Κλινική η διευθύντρια είναι προς συνταξιοδότηση, μια γιατρός είναι σε εκπαίδευση και αντί να ενισχύσουν την κλινική με μόνιμους γιατρούς, αποσπούν μία γιατρό στο Παίδων. Ετσι, αφήνουν τις μισές μέρες του μήνα το νοσοκομείο χωρίς ειδικευμένη παιδίατρο.

Υγειονομικοί κι εργαζόμενοι της περιοχής απευθύνουν κάλεσμα στους ασθενείς, στους κατοίκους να υπερασπιστούν το νοσοκομείο από την υποχρηματοδότηση και την επιχειρηματική λειτουργία του. Να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό, να καταργηθεί ο πρόσφατος οργανισμός του νοσοκομείου. Οργανώνουν νέα διαδήλωση το Σάββατο, 30 Νοέμβρη στις 11 π.μ. στην πλατεία Λαού στην Ανω Ελευσίνα.

Πάνω από 500 απολύσεις μέσα σε δύο μήνες στα καράβια!

Οι εφοπλιστές συνεχίζουν να πετάνε μαζικά από τα επιβατηγά πλοία της ακτοπλοΐας και της Αδριατικής τους ναυτεργάτες των γενικών υπηρεσιών (μαγείρους, καμαρότους), αλλά και ναύτες. Υπολογίζεται ότι μέσα σε δύο μήνες, έχουν απολυθεί πάνω από 500 ναυτεργάτες, με νόμο της κυβέρνησης που τέθηκε σε εφαρμογή για τη μείωση των οργανικών συνθέσεων.

Οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων είναι απόλυτα συνυφασμένες με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Είναι πλήθος οι καταγγελίες των ναυτεργατικών σωματείων, ακόμα και της συμβιβασμένης ΠΝΟ, ότι οι μέχρι σήμερα οργανικές συνθέσεις ήταν πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων. Αυτό, σε συνδυασμό με την παλαιότητα πολλών ακτοπλοϊκών πλοίων, σημαίνει ότι διαμορφώνεται μια εκρηκτική κατάσταση σε βάρος της ασφάλειας ναυτεργατών και επιβατών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πλοίο «ΛΑΤΩ» της ΑΝΕΚ, με έτος κατασκευής το 1975, απολύθηκαν 30 ναυτεργάτες.

Οσο για την ανεργία στον κλάδο, αυτή αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, εξέλιξη που βεβαιώνουν ακόμα και τα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβρη το ΓΕΝΕ έδινε 4.000 εγγεγραμμένους ανέργους, τον Οκτώβρη 4.270, ενώ στις 4 Νοέμβρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είχαν φτάσει τους 4.402.

Ο

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ: Τη συνέχιση και καλύτερη οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων στα πρακτορεία αποφάσισε το ΔΣ της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, κατά την τελευταία συνεδρίασή του. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν περιοδείες του ΔΣ στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να γίνουν συζητήσεις και προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την υπογραφή ΣΣΕ, που να προβλέπει ό,τι και η τελευταία, την άμεση επιστροφή των κλεμμένων επιδομάτων και μισθών από την ΕΥΡΩΠΗ και την καταβολή της μισθοδοσίας χωρίς καθυστερήσεις.

ΕΒΓΑ: Με νέες δίωρες στάσεις εργασίας και Γενική Συνέλευση σήμερα, Παρασκευή, στη 1 μ.μ., συνεχίζουν οι εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ τις κινητοποιήσεις ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να μειώσει τους μισθούς.

Απολογιστικά στοιχεία για την Κυριακή αργία

Αναλυτικά στοιχεία για τις περιφέρειες ανά την Ελλάδα που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές πέραν των επτά που προβλέπει ο ν. 4177/2013, έδωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, για 20 περιοχές αποφασίστηκε «άνοιγμα» των καταστημάτων μόνο τις υποχρεωτικές από το νόμο 7 Κυριακές και για τις υπόλοιπες 37, που βρίσκονται στην αρμοδιότητα των αντιπεριφερειαρχών, αποφασίστηκε άνοιγμα των καταστημάτων ορισμένες Κυριακές επιπλέον, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, μόνο στις πρωτεύουσες των νομών Κιλκίς και Ευρυτανίας και στους δήμους Παλλήνης και Φυλής στην Αττική, πάρθηκε απόφαση για διευρυμένο άνοιγμα των καταστημάτων, παρά την κυβερνητική επιθυμία και τις επίμονες προτροπές και προσωπικές παρεμβάσεις του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, προς τους αντιπεριφερειάρχες να αποφασίσουν «άνοιγμα» όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο οι αποφάσεις των περιφερειών αλλάζουν, η συντονισμένη προσπάθεια των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ να εμποδίσουν την κατάργηση της Κυριακής Αργίας, πρέπει να ενταθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ