Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πάνω από 500 απολύσεις μέσα σε δύο μήνες στα καράβια!

Οι εφοπλιστές συνεχίζουν να πετάνε μαζικά από τα επιβατηγά πλοία της ακτοπλοΐας και της Αδριατικής τους ναυτεργάτες των γενικών υπηρεσιών (μαγείρους, καμαρότους), αλλά και ναύτες. Υπολογίζεται ότι μέσα σε δύο μήνες, έχουν απολυθεί πάνω από 500 ναυτεργάτες, με νόμο της κυβέρνησης που τέθηκε σε εφαρμογή για τη μείωση των οργανικών συνθέσεων.

Οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων είναι απόλυτα συνυφασμένες με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Είναι πλήθος οι καταγγελίες των ναυτεργατικών σωματείων, ακόμα και της συμβιβασμένης ΠΝΟ, ότι οι μέχρι σήμερα οργανικές συνθέσεις ήταν πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων. Αυτό, σε συνδυασμό με την παλαιότητα πολλών ακτοπλοϊκών πλοίων, σημαίνει ότι διαμορφώνεται μια εκρηκτική κατάσταση σε βάρος της ασφάλειας ναυτεργατών και επιβατών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πλοίο «ΛΑΤΩ» της ΑΝΕΚ, με έτος κατασκευής το 1975, απολύθηκαν 30 ναυτεργάτες.

Οσο για την ανεργία στον κλάδο, αυτή αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, εξέλιξη που βεβαιώνουν ακόμα και τα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβρη το ΓΕΝΕ έδινε 4.000 εγγεγραμμένους ανέργους, τον Οκτώβρη 4.270, ενώ στις 4 Νοέμβρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είχαν φτάσει τους 4.402.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ