ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Διαχειριστικά ζόρια και παζάρια για τα «κενά»

Καμιά αναμονή για τα αντιλαϊκά παζάρια. Οργάνωση και πάλη πρέπει να είναι η απάντηση

MotionTeam

Καμιά αναμονή για τα αντιλαϊκά παζάρια. Οργάνωση και πάλη πρέπει να είναι η απάντηση
Πτυχή της γενικότερης κόντρας και των αντιθέσεων που έχουν ξεσπάσει εντός και εκτός της ΕΕ αποτελούν και τα συνεχιζόμενα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Οι κυβερνητικοί παράγοντες αρνούνται να προσδιορίσουν το χρόνο για την κατάληξη της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, αποφεύγοντας επίσης και τις εκτιμήσεις γύρω από το ύψος του «δημοσιονομικού κενού» για το 2014, το οποίο και «μεταφράζουν» σε αντίστοιχα αντιλαϊκά μέτρα.

Αύριο κατατίθεται στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014 και όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει το προανάκρουσμα της ομοβροντίας αυτών που θα ακολουθήσουν για το «κλείδωμα» της συμφωνίας. Την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνέρχονται στις Βρυξέλλες σε «έκτακτο» συμβούλιο Γιούρογκρουπ. Στην ατζέντα είναι η «αξιολόγηση» των σχεδίων κρατικού προϋπολογισμού που έχουν υποβάλει τα κράτη - μέλη. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αφορά μόνο τα κράτη που βρίσκονται σε καθεστώς προγραμμάτων «στήριξης», όπως η Ελλάδα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση θα γενικευτεί και γύρω από αυτά.

Τα διαχειριστικά ζόρια της συγκυβέρνησης προκύπτουν και από τις προσεγγίσεις υψηλόβαθμων παραγόντων του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με τους οποίους οι «πιθανότητες» για να κλείσει η συμφωνία μέχρι το μεθεπόμενο Γιούρογκρουπ (9 Δεκέμβρη) είναι στο «50%-50%».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας πέρα από τα δημοσιονομικά επεκτάθηκε και στα χρηματοδοτικά «κενά» της διετίας 2014-2015 και στους τρόπους «ελάφρυνσης» του χρέους («κούρεμα», επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων). Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι ανάγκες για νέα χρηματοδότηση φτάνουν στα 10,9 δισ. ευρώ, ποσό που επιμερίζεται σε 4,4 δισ. ευρώ για το β' εξάμηνο του 2014 και σε 6,5 δισ. ευρώ για το 2015. Ενδεικτικό του κλίματος είναι δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», η οποία επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της συγκυβέρνησης που φέρεται να κάνει λόγο για «τρελές απαιτήσεις της τρόικας». Η εφημερίδα επικαλείται και ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ, που φέρεται να δηλώνει ότι τα πράγματα «είναι άσχημα, σαν να έχουμε επιστρέψει στο 2010»...

Στο μεταξύ, χτες, ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης», Χ. Ράιχενμπαχ, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, επισήμανε τη «σημαντική πρόοδο» που έχει σημειωθεί στους τομείς της «ανταγωνιστικότητας» μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας και της «δημοσιονομικής εξυγίανσης». Υπογράμμισε επίσης ότι επίκεινται και άλλες «εξίσου αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχει το περιθώριο» να γίνουν πολλά ακόμη. Ο Κ. Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στην εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, οι οποίες, στο όνομα της μείωσης των τιμών στα είδη κατανάλωσης, προωθούν παραπέρα μείωση του λειτουργικού και διαχειριστικού κόστους των μονοπωλίων που καθορίζουν τις τιμές στο λιανεμπόριο.

Στο 32% τα «κόκκινα» δάνεια

Κοντά στα 70 δισ. ευρώ, στο 32% του συνολικού χαρτοφυλακίου των δανείων των ντόπιων τραπεζών, απογειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων (από 24,5% το Δεκέμβρη του 2012 και 16% το Δεκέμβρη του 2011), την ίδια ώρα που προωθείται το μέτρο της έναρξης των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία, από το Γενάρη του 2014.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων και επιστροφών φόρου σε δικαιούχους ακόμη και για τρέχουσες οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Σε αυτό το πλαίσιο ενεργοποιήθηκε διάταξη νόμου του 2011, σύμφωνα με την οποία οι φορολογικές αρχές μπορούν να συμψηφίζουν τις οφειλές προς την Εφορία είτε αυτές είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι...

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Εξι καθηγητές πανεπιστημίων επιστρατεύτηκαν χτες το απόγευμα από την κυβέρνηση για να συμμετάσχουν σε μία ακόμα ημερίδα που διοργανώθηκε στη Βουλή, για να παραθέσουν πληθώρα στοιχείων και μελετών που αφορούν τα δραματικά αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης σε βάρος του λαού και να καταλήξουν στο διά ταύτα, στην εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος!

Ο Μάνος Ματσαγγάνης, αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στοιχείων ότι το 42% του πληθυσμού σήμερα έχει χαμηλότερο επίπεδο φτώχειας από ό,τι το 2009, ενώ το 28% των ανέργων δεν έχουν εισόδημα αρκετό, για να αγοράσουν έστω ένα καλάθι απαραίτητων αγαθών. Αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι άνεργοι ειδικά στις πόλεις, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και πρόσθεσε: «Η τρόικα από το 2010 ζητά μέτρα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Και θα εφαμοστεί με 4 χρόνια καθυστέρηση».

Ο Θεόδωρος Μητράκος, ερευνητής από την Τράπεζα της Ελλάδος, ανέφερε ότι «είναι απογοητευτικές οι επιδόσεις της Ελλάδας σε όλους τους κοινωνικούς δείκτες» και πρόσθεσε ανάμεσα σε άλλα: «2,5 εκατ. άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της απόλυτης φτώχειας. Υλικές στερήσεις από αγαθά και υπηρεσίες, (....) 3,8 εκατ. άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, (...) 837 χιλιάδες άτομα ζουν σε νοικοκυριά που δεν δουλεύει κανένας», ενώ 510 χιλιάδες παιδιά αντιμετωπίζουν την «παιδική φτώχεια». Χώρια τη μεγάλη ανεργία. Για να καταλήξει: «Το δίχτυ κοινωνικής προστασίας είναι διάτρητο, κοινωνικά άδικο, με χαμηλό βαθμό στόχευσης στους πραγματικά δικαιούχους. Και επειδή δεν έχουν άλλο βοήθημα στήριξης εκείνο που χρειαζόμαστε ως ύστατο δίχτυ προστασίας, είναι εκείνο που θα κλείσει τρύπες, είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους και η πολιτική εφαρμογή του είναι πρόκληση για την πολιτική κοινωνικής αλληλεγγύης της χώρας».

Αντίστοιχες ήταν οι εισηγήσεις και των υπόλοιπων καθηγητών.

Αυτή η συζήτηση, συμβάλλει στην επιχείρηση χειραγώγησης, ώστε οι εξαθλιωμένοι να μάθουν να φυτοζωούν με ψίχουλα και μειωμένες απαιτήσεις. Αποκαλύπτεται ότι μεγάλα τμήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων έχουν οδηγηθεί σε απόλυτη εξαθλίωση. Γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη, η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της να οργανώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους, συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα ότι η διέξοδος σε όφελός τους βρίσκεται στον αγώνα διεκδίκησης του πλούτου που καρπώνονται μια χούφτα παράσιτα - καπιταλιστές.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιτάχυνση των διαδικασιών θέλουν οι ΗΠΑ

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που αφορούν το Κυπριακό μίλησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στις ΗΠΑ. Ο Τζ. Κέρι επέμεινε στα χρονοδιαγράμματα, κάλεσε όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο μπορούν το «σημερινό παράθυρο ευκαιρίας» και να επανεκκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για συνολική επίλυση του προβλήματος.

Μιλώντας για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, ο Τζον Κέρι ανέφερε ότι Ουάσιγκτον και Αγκυρα έχουν τους «ίδιους στρατηγικούς στόχους», ενώ ο Α. Νταβούτογλου από την πλευρά του δεν έκανε καμία ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο ΟΗΕ, επιμένουν για λύση του Κυπριακού μέχρι την άνοιξη, θέση την οποία επαναλαμβάνει τόσο η Τουρκία όσο και το ψευδοκράτος. Μία λύση η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μόνο μια μαχητική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση μπορεί να βάλει φρένο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τα νέα μέτρα κυβέρνησης - τρόικας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Φρένο στις απαιτήσεις της τρόικας δεν μπορεί να βάλει ούτε η σημερινή κυβέρνηση, ούτε κάποια άλλη κυβέρνηση που θα βρίσκεται στην ίδια όχθη, αυτή της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μια μαχητική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, που θα βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και θα ανοίξει το δρόμο για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, με το λαό κυρίαρχο στην οικονομία και την εξουσία».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Εισηγείται άρση ασυλίας του Π. Καμμένου

Την άρση της ασυλίας του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου αποφάσισε χτες να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας. Το αίτημα άρσης ασυλίας αφορούσε τη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή μετά τις γνωστές δηλώσεις του Π. Καμμένου σε διάρκεια συγκέντρωσης κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, να «λιντσάρουν» τον δήμαρχο Χρήστο Πάχτα.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Επιτροπή 8 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας, ενώ η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μ. Τσαρουχά ψήφισε λευκό. Την τελική απόφαση θα πάρει η Ολομέλεια της Βουλής.

Η Επιτροπή συζήτησε και την υπόθεση της άρσης της ασυλίας του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη μετά τη μήνυση που έχει καταθέσει σε βάρος του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για συκοφαντική δυσφήμιση. Κατά της άρσης, ψήφισαν οι βουλευτές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της άρσης ΑΝΕΛ και ΧΑ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ψήφισε «παρών», όπως και αυτός της ΔΗΜΑΡ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ