Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Εξι καθηγητές πανεπιστημίων επιστρατεύτηκαν χτες το απόγευμα από την κυβέρνηση για να συμμετάσχουν σε μία ακόμα ημερίδα που διοργανώθηκε στη Βουλή, για να παραθέσουν πληθώρα στοιχείων και μελετών που αφορούν τα δραματικά αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης σε βάρος του λαού και να καταλήξουν στο διά ταύτα, στην εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος!

Ο Μάνος Ματσαγγάνης, αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στοιχείων ότι το 42% του πληθυσμού σήμερα έχει χαμηλότερο επίπεδο φτώχειας από ό,τι το 2009, ενώ το 28% των ανέργων δεν έχουν εισόδημα αρκετό, για να αγοράσουν έστω ένα καλάθι απαραίτητων αγαθών. Αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι άνεργοι ειδικά στις πόλεις, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και πρόσθεσε: «Η τρόικα από το 2010 ζητά μέτρα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Και θα εφαμοστεί με 4 χρόνια καθυστέρηση».

Ο Θεόδωρος Μητράκος, ερευνητής από την Τράπεζα της Ελλάδος, ανέφερε ότι «είναι απογοητευτικές οι επιδόσεις της Ελλάδας σε όλους τους κοινωνικούς δείκτες» και πρόσθεσε ανάμεσα σε άλλα: «2,5 εκατ. άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της απόλυτης φτώχειας. Υλικές στερήσεις από αγαθά και υπηρεσίες, (....) 3,8 εκατ. άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, (...) 837 χιλιάδες άτομα ζουν σε νοικοκυριά που δεν δουλεύει κανένας», ενώ 510 χιλιάδες παιδιά αντιμετωπίζουν την «παιδική φτώχεια». Χώρια τη μεγάλη ανεργία. Για να καταλήξει: «Το δίχτυ κοινωνικής προστασίας είναι διάτρητο, κοινωνικά άδικο, με χαμηλό βαθμό στόχευσης στους πραγματικά δικαιούχους. Και επειδή δεν έχουν άλλο βοήθημα στήριξης εκείνο που χρειαζόμαστε ως ύστατο δίχτυ προστασίας, είναι εκείνο που θα κλείσει τρύπες, είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους και η πολιτική εφαρμογή του είναι πρόκληση για την πολιτική κοινωνικής αλληλεγγύης της χώρας».

Αντίστοιχες ήταν οι εισηγήσεις και των υπόλοιπων καθηγητών.

Αυτή η συζήτηση, συμβάλλει στην επιχείρηση χειραγώγησης, ώστε οι εξαθλιωμένοι να μάθουν να φυτοζωούν με ψίχουλα και μειωμένες απαιτήσεις. Αποκαλύπτεται ότι μεγάλα τμήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων έχουν οδηγηθεί σε απόλυτη εξαθλίωση. Γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη, η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της να οργανώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους, συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα ότι η διέξοδος σε όφελός τους βρίσκεται στον αγώνα διεκδίκησης του πλούτου που καρπώνονται μια χούφτα παράσιτα - καπιταλιστές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δούρειος Ιππος» για τα δικαιώματα των εργαζομένων το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» (2018-10-04 00:00:00.0)
Δίχτυ συγκάλυψης της ακραίας φτώχειας (2014-08-26 00:00:00.0)
Κουκουλώνουν τη φτώχεια με ψευτοεπιδόματα (2014-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ