Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ»
Κουκουλώνουν τη φτώχεια με ψευτοεπιδόματα

Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τα ψίχουλα-κοροϊδία παρουσίασε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση διαφήμισε χτες στη Βουλή το λεγόμενο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που το εμφανίζει ως «δίχτυ ασφαλείας», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για λίγα ψίχουλα μέσα στον ωκεανό της φτώχειας που συνεχώς αγριεύει.

Οπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, το δικαίωμα για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» θα ισχύσει αναδρομικά από την αρχή του χρόνου, αλλά οι διαδικασίες - οι οποίες ακόμα δεν έχουν καθοριστεί, ούτε τα εισοδηματικά κριτήρια - θα αρχίσουν μετά τις 20 Μάρτη και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το επίδομα αυτό, που θα αφορά ένα μικρό αριθμό ατόμων, που βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα συνδυαστεί και με προγράμματα όπως η έκδοση βιβλιαρίου ανασφάλιστων, η βοήθεια σε απόρους και η επιδότηση Ενέργειας (κοινωνικό τιμολόγιο).

Πρόκειται για ημίμετρα που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματική προστασία που χρήζουν εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, ενώ για το 2014 θα αποδοθούν γι' αυτό το σκοπό μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από όλες τις σχετικές μελέτες και δηλώσεις, θα πρόκειται για προγράμματα που το μόνο που φιλοδοξούν να κάνουν είναι να «κρύψουν» κάτω από το χαλί την ακραία φτώχεια, την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξηλώσει ό,τι έχει απομείνει στο χώρο της Πρόνοιας, καταργώντας προνοιακά επιδόματα, σύμφωνα και με σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ.

Ακόμα και τα κονδύλια που σχεδιάζονται να δοθούν, είναι μόνο ένα μέρος από την αφαίμαξη πόρων από άλλα προγράμματα και κοινωνικά επιδόματα τα οποία καταργήθηκαν. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι την ώρα που η κυβέρνηση καταστρώνει «στρατηγικές» για τη φτώχεια και υπόσχεται κάποια βοηθήματα σε λίγους, ήδη από τις αρχές Γενάρη και μόνο για το 2014 αφαίρεσε 114 εκατομμύρια ευρώ από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, καταργώντας το για τους πιο φτωχούς συνταξιούχους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

Επίσης, αφαίρεσε από φτωχές οικογένειες οικογενειακά επιδόματα 86 εκατ. ευρώ, στα άτομα με αναπηρία περιέκοψε τις αποζημιώσεις μετακίνησης κατά 82 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 30 εκατ. μείωσε και τα ειδικά επιδόματα ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ