Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Διαχειριστικά ζόρια και παζάρια για τα «κενά»

Καμιά αναμονή για τα αντιλαϊκά παζάρια. Οργάνωση και πάλη πρέπει να είναι η απάντηση

MotionTeam

Καμιά αναμονή για τα αντιλαϊκά παζάρια. Οργάνωση και πάλη πρέπει να είναι η απάντηση
Πτυχή της γενικότερης κόντρας και των αντιθέσεων που έχουν ξεσπάσει εντός και εκτός της ΕΕ αποτελούν και τα συνεχιζόμενα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Οι κυβερνητικοί παράγοντες αρνούνται να προσδιορίσουν το χρόνο για την κατάληξη της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, αποφεύγοντας επίσης και τις εκτιμήσεις γύρω από το ύψος του «δημοσιονομικού κενού» για το 2014, το οποίο και «μεταφράζουν» σε αντίστοιχα αντιλαϊκά μέτρα.

Αύριο κατατίθεται στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014 και όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει το προανάκρουσμα της ομοβροντίας αυτών που θα ακολουθήσουν για το «κλείδωμα» της συμφωνίας. Την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνέρχονται στις Βρυξέλλες σε «έκτακτο» συμβούλιο Γιούρογκρουπ. Στην ατζέντα είναι η «αξιολόγηση» των σχεδίων κρατικού προϋπολογισμού που έχουν υποβάλει τα κράτη - μέλη. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αφορά μόνο τα κράτη που βρίσκονται σε καθεστώς προγραμμάτων «στήριξης», όπως η Ελλάδα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση θα γενικευτεί και γύρω από αυτά.

Τα διαχειριστικά ζόρια της συγκυβέρνησης προκύπτουν και από τις προσεγγίσεις υψηλόβαθμων παραγόντων του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με τους οποίους οι «πιθανότητες» για να κλείσει η συμφωνία μέχρι το μεθεπόμενο Γιούρογκρουπ (9 Δεκέμβρη) είναι στο «50%-50%».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας πέρα από τα δημοσιονομικά επεκτάθηκε και στα χρηματοδοτικά «κενά» της διετίας 2014-2015 και στους τρόπους «ελάφρυνσης» του χρέους («κούρεμα», επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων). Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι ανάγκες για νέα χρηματοδότηση φτάνουν στα 10,9 δισ. ευρώ, ποσό που επιμερίζεται σε 4,4 δισ. ευρώ για το β' εξάμηνο του 2014 και σε 6,5 δισ. ευρώ για το 2015. Ενδεικτικό του κλίματος είναι δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», η οποία επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της συγκυβέρνησης που φέρεται να κάνει λόγο για «τρελές απαιτήσεις της τρόικας». Η εφημερίδα επικαλείται και ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ, που φέρεται να δηλώνει ότι τα πράγματα «είναι άσχημα, σαν να έχουμε επιστρέψει στο 2010»...

Στο μεταξύ, χτες, ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης», Χ. Ράιχενμπαχ, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, επισήμανε τη «σημαντική πρόοδο» που έχει σημειωθεί στους τομείς της «ανταγωνιστικότητας» μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας και της «δημοσιονομικής εξυγίανσης». Υπογράμμισε επίσης ότι επίκεινται και άλλες «εξίσου αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχει το περιθώριο» να γίνουν πολλά ακόμη. Ο Κ. Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στην εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, οι οποίες, στο όνομα της μείωσης των τιμών στα είδη κατανάλωσης, προωθούν παραπέρα μείωση του λειτουργικού και διαχειριστικού κόστους των μονοπωλίων που καθορίζουν τις τιμές στο λιανεμπόριο.

Στο 32% τα «κόκκινα» δάνεια

Κοντά στα 70 δισ. ευρώ, στο 32% του συνολικού χαρτοφυλακίου των δανείων των ντόπιων τραπεζών, απογειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων (από 24,5% το Δεκέμβρη του 2012 και 16% το Δεκέμβρη του 2011), την ίδια ώρα που προωθείται το μέτρο της έναρξης των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία, από το Γενάρη του 2014.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων και επιστροφών φόρου σε δικαιούχους ακόμη και για τρέχουσες οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Σε αυτό το πλαίσιο ενεργοποιήθηκε διάταξη νόμου του 2011, σύμφωνα με την οποία οι φορολογικές αρχές μπορούν να συμψηφίζουν τις οφειλές προς την Εφορία είτε αυτές είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια με άξονα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις (2014-10-05 00:00:00.0)
Εκταμίευση δόσης... και πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων (2013-12-18 00:00:00.0)
Διαδοχικά μέτρα στην υπηρεσία του κεφαλαίου (2013-12-13 00:00:00.0)
Βροχή τα μέτρα σε Πορτογαλία και Γαλλία (2013-09-14 00:00:00.0)
Σηματοδοτεί νέα φορολεηλασία (2013-08-06 00:00:00.0)
«Κυρώνουν» με εφαρμοστικό νόμο τη συμφωνία (2013-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ