ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νεκροί και σφοδρές συγκρούσεις μετά από πολύωρη συνάντηση Αραφάτ - Μπεν Αμί

Από τις πολλές συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Associated Press

Από τις πολλές συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΕΡΕΤΖ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Εξι Παλαιστίνιοι έπεφταν νεκροί στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες μόλις ώρες, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης, υψηλού επιπέδου, ισραηλινο-παλαιστινιακής συνάντησης, τον τελευταίο μήνα. Η πολύωρη συζήτηση ανάμεσα στον Γιάσερ Αραφάτ και στον Σλόμο Μπεν Αμί δεν κατέληξε σε κανένα συγκεκριμένο συμπέρασμα, ενώ η βία, στα αυτόνομα εδάφη, γνώριζε μια νέα έξαρση.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χτες διήρκεσε η συνάντηση, στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ της Λωρίδας της Γάζας, ανάμεσα στον εκτελόντα χρέη υπουργού Εξωτερικών Σλόμο Μπεν Αμί και στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Ισραηλινός διαπραγματευτής Γκιλέαντ Σερ και ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο. Καμία από τις δύο πλευρές δεν εξέδωσε ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνάντησης, ενώ ο Αμπέντ Ράμπο αρκέστηκε να προειδοποιήσει ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για αισιοδοξία». Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους και των δύο πλευρών, που δε θέλησαν να κατονομαστούν, η συζήτηση δεν κατέληξε σε τίποτα συγκεκριμένο αλλά αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν ορισμένες συναντήσεις, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, χωρίς, όμως, να υπάρχει τίποτα σίγουρο.

Ο ήχος των όπλων, όμως, ακολούθησε, λεπτά σχεδόν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των Μπεν Αμί - Αραφάτ. Κατά τη διάρκεια μαχών που ξέσπασαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, στην πόλη Ναμπλούς, ο ισραηλινός στρατός, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι χθες το βράδυ συνθήκες, σκότωσε 3 μέλη της «Φατάχ», η οποία κατηγορεί το Ισραήλ, με ανακοίνωσή της, «για άνανδρη δολοφονία Παλαιστινίων αγωνιστών». Η κηδεία των τριών μελών της οργάνωσης, που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, μετατράπηκε σε διαδήλωση, χθες το μεσημέρι, στη Ναμπλούς, με τη συμμετοχή χιλιάδων Παλαιστινίων. Τα επεισόδια δεν έλειψαν με αποτέλεσμα να σκοτωθεί άλλος ένας 17χρονος Παλαιστίνιος από σφαίρα στο στήθος.


Associated Press

Αλλος ένας Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινές σφαίρες, στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ χτες το μεσημέρι, καθώς σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό «προσπάθησε να μαχαιρώσει Ισραηλινό στρατιώτη». Το χτεσινό τραγικό κατάλογο, κλείνει ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός που σκοτώθηκε από τα πυρά που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός κατά παλαιστινιακού φυλακίου εντός των ορίων της Ραμάλα, στη Δυτική Οχθη.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν μετά το τέλος της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην πλατεία του τεμένους Αλ Ακσά. Για να αντιμετωπίσουν τους Παλαιστινίους διαδηλωτές, οι Ισραηλινοί αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 36 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, όπως και 4 Ισραηλινοί αστυνομικοί, ενώ άνδρες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που κατάφεραν να προσεγγίσουν τους Παλαιστινίους προσκυνητές, προχώρησαν σε 7 συλλήψεις. Παρά τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, ήταν η πρώτη φορά, τις τελευταίες βδομάδες, που οι ισραηλινές αρχές είχαν επιτρέψει σε Παλαιστινίους, που κατοικούν εκτός Ιερουσαλήμ και έχουν συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας τους, να προσευχηθούν στο Αλ Ακσά.

Την ίδια, περίπου, ώρα, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονταν σε στάδιο της Λωρίδας της Γάζας για να τιμήσουν την 14η επέτειο από την ίδρυση της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Χαμάς». Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο Σεΐκ Σαλάχ Σχεχαντέχ, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης, προειδοποίησε, εκ νέου, για τις επιθέσεις που θα εξαπολύσει η οργάνωση «ως απάντηση για τη βαρβαρότητα των σιωνιστών εναντίον του παλαιστινιακού λαού».


Associated Press

Παρά την έλλειψη επίτευξης προόδου που χαρακτήρισε τη συνάντηση Μπεν Αμί και Αραφάτ και τη νέα έξαρση της βίας, που ανέβασε το σύνολο των νεκρών των δίμηνων συγκρούσεων σε 325, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αισιόδοξος. Ο Ιμπέρ Βεντρίν, που συναντήθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, με τον Γιάσερ Αραφάτ, χτες το πρωί με τον Εχούντ Μπαράκ και χθες το απόγευμα με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, υποστήριξε ότι υπάρχουν, πλέον, σημάδια ελπίδας για αποκλιμάκωση της βίας και για επανέναρξη του ισραηλινο - παλαιστινιακού διαλόγου.

Η «περίεργη» αισιοδοξία Βεντρίν συνδυάζεται, πάντως, με τις ολοένα και εντεινόμενες δημοσιογραφικές φήμες, ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ ασκούν σοβαρότατες πιέσεις στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να προχωρήσει σε θετικά βήματα προς το Ισραήλ εξασφαλίζοντας τη σύναψη μιας συμφωνίας στον, εκ νέου, υποψήφιο για την πρωθυπουργία Εχούντ Μπαράκ. Υπό το βάρος αυτής της φημολογίας, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης του Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του οποίου η δυνατότητα να είναι υποψήφιος δεν έχει εξασφαλιστεί, διακήρυττε ότι ακόμη και αν ο Εχούντ Μπαράκ καταλήξει σε συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή, σε περίπτωση που ο ίδιος εκλεγεί πρωθυπουργός δε θα νιώθει δεσμευμένος από μια τέτοια συμφωνία, για να ασκήσει πολιτική.


ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ανασφάλεια και αγωνία...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ABANA-

«Σε πελάγη» θριάμβου ο νέος Πρόεδρος

Associated Press

«Σε πελάγη» θριάμβου ο νέος Πρόεδρος
Από τη στιγμή που αυλαία έπεσε οριστικά σε μία από τις πιο δηλητηριώδεις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν λάβει χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πολιτικά κόμματα και ο Tύπος έβγαλαν ένα βαθύ αναστεναγμό, ανακούφισης αυτή τη φορά. Τα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων κόσμησε πια το χαρούμενο και γελαστό πρόσωπο ενός εκλεγμένου Pροέδρου, του Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Εντούτοις, αν κανείς ξεφυλλίσει τα φύλλα, τόσο τα αμερικανικά αλλά και τα παγκόσμια, θα λάβει μία πιο σφαιρική εικόνα της αντιμετώπισης αυτής της αλλόκοτης εκλογής. Η κύρια έμφαση δίδεται όχι στη νίκη ή την αποδοχή της ήττας εκ μέρους του αντιπροέδρου Αλ Γκορ, αλλά περισσότερο στην αγωνία για το μέλλον της «υπερδύναμης», που θεάται εξαιρετικά αδύναμη πια. Ενα τεράστιο κενό χωρίζει στα δύο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενα κενό που χώρισε στα δύο εκτός του λαού τις «θεμελιώδεις δυνάμεις», ενώ μέσα στο κενό έπεσαν οι θεσμοί που στήριζαν την κατ' ευφημισμόν πιο «σύγχρονη δημοκρατία του πλανήτη».

Ενα βασικό ερώτημα αιωρείται απειλητικά πια και οι εφημερίδες το τονίζουν: «Μπορεί ο Μπους να ενώσει αυτή τη χώρα και να κρατήσει στην κορυφή;».

Αγνωστο... Αν κρίνει όμως κανείς από τις πρώτες του κινήσεις, μάλλον έχει λάβει το μήνυμα.

Ανοιγμα προς τους Δημοκρατικούς

Ηδη χτες, κατά τη δεύτερη μέρα ως εκλεγμένος Πρόεδρος, οι κινήσεις του ήταν πολύ προσεκτικές αλλά και με έντονη δόση «ενότητας», αφού κατά τη διαδικασία εξερεύνησης των μελών που θα συνθέτουν τη μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσέφυγε ακόμη και σε Δημοκρατικούς! Ανάμεσα στους εν δυνάμει υπουργούς και ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Λουιζιάνα Τζον Μπρο, που αναμενόταν να συναντηθεί χτες με τον Μπους στο Τέξας προκειμένου να συζητήσουν, σύμφωνα με τα ειδησεογραφική πρακτορεία, τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση και μάλιστα στο υπουργείο Ενέργειας. Μία τέτοια κίνηση, αν επαληθευτεί, θα αλλάξει συλλήβδην το πολιτικό σκηνικό, αφού η ισορροπία τρόμου (50-50) στην απολύτως διαιρεμένη Γερουσία, θα διαταραχτεί καθώς τη θέση του δημοκρατικού γερουσιαστή θα λάβει ο ρεπουμπλικάνος.

Ασχέτως πάντως του αποτελέσματος της συνάντησης που θα φέρει τον Μπρο στην επόμενη κυβέρνηση, η κίνηση του Μπους εντάσσεται στην προσπάθεια «της προσέγγισης με το Δημοκρατικό Κόμμα». Σε αυτό το κλίμα εντάσσεται και η χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του Μπους, με τον αγωνιστή για τα δικαιώματα των μαύρων, αιδεσιμότατο Τζέσε Τζάκσον, έναν από τους σφοδρότερους επικριτές του στη διάρκεια του δικαστικού θρίλερ στη Φλόριδα, όπως ανακοίνωσαν πηγές του περιβάλλοντος του Μπους.

Ο αιδεσιμότατος Τζάκσον, που είχε χαρακτηρίσει «έγκλημα» τη μη επανακαταμέτρηση διά χειρός των αμφισβητουμένων ψηφοδελτίων στη Φλόριδα, ήταν πάντως «πολύ ιπποτικός» στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπους, τόνισε η Κάρεν Χιούζ, εκπρόσωπος του νεοεκλεγέντος Προέδρου. «Συζήτησαν για δύο θέματα, πώς θα ενωθεί και πώς θα συμφιλιωθεί η χώρα», τόνισε η Χιούζ. Από την πλευρά του, ο Τζάκσον ζήτησε από τον Μπους να συναντηθούν για να συζητήσουν τις «πιθανές μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα». Αξίζει να υπενθυμιστεί σε αυτό το σημείο ότι ο αιδεσιμότατος είχε καλέσει πολλά μέλη της αφροαμερικανικής κοινότητας να λάβουν μέρος σε διαδήλωσης διαμαρτυρίας και καταγγελίας στην Ουάσιγκτον, την 20ή Ιανουαρίου κατά την ορκωμοσία του Μπους στο Καπιτώλιο.

«Ολα θα είναι έτοιμα μέχρι την ορκωμοσία», δήλωσε και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρά τις υπερβολικές καθυστερήσεις, η σύνθεση αλλά και η νέα κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αναλάβει την εξουσία. Σήμερα μάλιστα, αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα, από τον ίδιο τον Μπους, πριν τη μετάβασή του στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σίγουροι μέχρι στιγμής θεωρούνται: ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, η Κοντολίζα Ράις για το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας, και ο Αντριου Καρντ, ως προσωπάρχης του Λευκού Οίκου.

Η Κούβα χλευάζει

Αν στις Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρείται να επικρατήσει ένα κλίμα ενότητας και αρμονίας τος «έθνους», λίγα ναυτικά μίλια νοτιότερα, στην Κούβα τα γέλια δεν έχουν κοπάσει και τώρα στόχος είναι μόνο ένας: το «νέο αφεντικό των ιμπεριαλιστών», ο Μπους.

Με ειρωνικό ύφος αναφέρονται τα κουβανικά Μέσα Ενημέρωσης στο νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ενώ ένα τρέιλερ με μουσική υπόκρουση θρίλερ αναφερόταν στις πολλαπλές θανατικές καταδίκες που έχει υπογράψει ο Μπους ως κυβερνήτης του Τέξας. Επίσης, σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Κούβας, που απηχεί την επίσημη θέση της κυβέρνησης της Αβάνας, επισημαίνεται ότι η «ιερή δημοκρατία» των ΗΠΑ δέχτηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα μετά τη μακρά αβεβαιότητα που προκάλεσε η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για την προεδρία.

«Φαίνεται πως η αυτοκρατορία τελικώς βρήκε νέο ηγέτη. Από το νέο αφεντικό περιμένουμε ελάχιστα πράγματα», αναφέρει η ανακοίνωση, προφανώς αναφερόμενη στις δηλώσεις Μπους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας «για την ανάγκη να διατηρηθούν οι πιέσεις εναντίον της Κούβας μέχρι να απελευθερωθεί ο λαός»! Στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κουβανική τηλεόραση για τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, ο Τζορτζ Μπους χαρακτηρίζεται ως «το αγοράκι του πρώην διευθυντή της CIA», το οποίο «υποστηρίζει τις επιθετικές ενέργειες της αμερικανικής μαφίας, που του έδωσε την προεδρία νοθεύοντας τις εκλογές στη νότια Φλόριντα».


ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Φοβού τους... Αμερικανούς και «δώρα» φέροντας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ενα συμβόλαιο ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του πακέτου «βοήθειας» της «Αμερικανικής Αντιπροσωπείας Διεθνούς Ανάπτυξης», μετέφερε χτες στο γραφείο του αναπληρωτή ομοσπονδιακού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι, Μιρολιούμπ Λάμπους, ο Αμερικανός πρεσβευτής, Γουίλιαμ Μοντγκόμερι. Ο Μοντγκόμερι δε μετέφερε όμως μόνον τα χαρτιά της συμφωνίας αλλά και διαβεβαιώσεις πως, παρά την αλλαγή Προέδρου στις ΗΠΑ, η πολιτική της Ουάσιγκτον στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας θα παραμείνει «μία υπόθεση με μακροχρόνιους στόχους, όπως αυτούς της δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς»...

Η συμφωνία που υπογράφηκε από τον Αμερικανό πρεσβευτή και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Μιρολιούμπ Λάμπους, αφορά στη χορήγηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων της Σερβίας. Η παραπάνω συμφωνία είναι μέρος του πακέτου «οικονομικής βοήθειας» συνολικού ύψους 87 εκατομμυρίων δολαρίων, που χορηγείται από την «Αμερικανική Αντιπροσωπεία Διεθνούς Ανάπτυξης». Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του «Ασοσιέιτεντ Πρες», από το σύνολο των 87 εκατομμυρίων δολαρίων, τα 45 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν για την αγορά τροφίμων σε πρόσφυγες και οικονομικά αδύνατες κοινωνικές τάξεις, άλλα 14 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν «για τις ανάγκες δήμων και κοινοτήτων», άλλα πέντε εκατομμύρια δολάρια για σχολεία και τα υπόλοιπα 13 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν... «για την υποστήριξη της δημοκρατικής διαδικασίας» με ό,τι αυτό σημαίνει αυτός ο μάλλον ασαφής προσδιορισμός...

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας οι δύο άνδρες προέβησαν σε μάλλον ενδιαφέρουσες δηλώσεις.

Ο Μιρολιούμπ Λάμπους έσπευσε πρώτα να βολιδοσκοπήσει το έδαφος των μελλοντικών διμερών σχέσεων με αφορμή την αλλαγή Προεδρίας στις ΗΠΑ, λέγοντας: «Ευχαριστούμε τον αμερικανικό λαό γι' αυτή τη βοήθεια που έρχεται στην... κατάλληλη στιγμή. Είναι σημαντικό που οι ΗΠΑ έχουν νέο Πρόεδρο. Πιστεύουμε η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική βελτίωσης των σχέσεων με τη Γιουγκοσλαβία...».

«Οι στόχοι μας σ' αυτή την περιοχή ήταν πάντα και θα συνεχίσουν να είναι μακροπρόθεσμοι στους τομείς της ειρήνης και της σταθερότητας, στο πεδίο της δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Αυτό δε θα αλλάξει», ανταπάντησε... «διπλωματικά» ο Μοντγκόμερι.

«Διπλωματική» εμμονή Κοστούνιτσα για την κρίση στο Πρέσεβο

Χιλιάδες Σέρβοι διαδηλωτές περιφρούρησαν έως χτες το μεσημέρι στο Μπουγιάνοβατς τα μπλόκα στις οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες, που έστησαν τα τελευταία τρία 24ωρα, διαμαρτυρόμενοι για τη δράση των Αλβανών αυτονομιστών του «UCPMB» στην κοιλάδα του Πρέσεβο.

Ομως, αργότερα το μεσημέρι, έφτασε στην περιοχή ο δεύτερος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας, Νεμπόιτσα Κόβιτς, με σκοπό να κατευνάσει τις αντιδράσεις των διαδηλωτών (στην πλειοψηφία τους Κοσσοβάροι Σέρβοι πρόσφυγες), μεταφέροντας γραπτό μήνυμα του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα.

«Γνωρίζω πόσο μεγάλες είναι οι κακουχίες σας. Οι εξτρεμιστές τρομοκρατούν και τις δύο εθνικές κοινότητες. Το πρόβλημα εδώ αφορά τόσο τους Σέρβους, όπως και τους Αλβανούς. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει διά της βίας. Είναι καλύτερα να αποφύγουμε τον πόλεμο και να αρχίσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις. Πρέπει να είστε υπομονετικοί», έλεγε στην επιστολή του ο Κοστούνιτσα.

Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να γίνει πιο πειστική η επιστολή Κοστούνιτσα, ο Νεμπόιτσα Κόβιτς ανακοίνωσε πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Μπουγιάνοβατς έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων τόσο από την ομοσπονδιακή όσο και από τη σερβική κυβέρνηση.

Λίγες ώρες μετά, το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε πως οι διαδηλωτές αποφάσισαν να άρουν τα μπλόκα. Αντίθετα, άλλες πηγές, όπως ο σερβικός ραδιοσταθμός «Β-92», δεν επιβεβαίωναν την ίδια είδηση... τουλάχιστον έως χτες το απόγευμα.

Συμφωνία σύναψης διπλωματικών σχέσεων υπέγραψαν χτες στο Βελιγράδι ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, και ο Βόσνιος ομόλογός του, Γιαντράνκο Πρέλιτς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ