ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΑ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη

Από πρόσφατη κινητοποίηση των μαθητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων
Από πρόσφατη κινητοποίηση των μαθητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων
Κενά σε καθηγητές, προβλήματα στις μεταφορές και στη σίτιση των μαθητών οδηγούν σε απαξίωση τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας. Γονείς και μαθητές προχωρούν μεθαύριο, Πέμπτη, σε πανελλαδική κινητοποίηση απαιτώντας να δοθούν άμεσα λύσεις. Στην Αθήνα, η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων διοργανώνει κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, στις 11 π.μ., σε συνεργασία με την ΑΣΓΜΕ και τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο. Την ίδια μέρα όσα σχολεία δεν κατεβούν στην Αθήνα, θα κάνουν παρέμβαση στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή στις πόλεις τους, με μουσικές διαμαρτυρίες.

Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων η Ενωση Γονέων των εν λόγω μαθητών, ο αριθμός των μαθητών των σχολείων σταδιακά αυξάνεται, ο συνολικός αριθμός των καθηγητών Μουσικής και Καλλιτεχνικής παιδείας, αντίθετα, μειώνεται ραγδαία. Ειδικότερα οι γονείς λένε ότι:

  • Ο αριθμός των μόνιμων καθηγητών τα τελευταία 4 χρόνια παραμένει καθηλωμένος, λόγω της αναστολής, πρακτικά, των διορισμών.
  • Ακόμα χειρότερα, ο αριθμός των αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών τα τελευταία 4 χρόνια έχει μειωθεί δραματικά, με αποκορύφωμα το φετινό σχολικό έτος (έχοντας διανύσει ήδη 2 μήνες διδασκαλίας) που παραμένει μηδενικός! Αποτέλεσμα: Απώλειες 17.000 διδακτικών ωρών ανά βδομάδα από την έναρξη του σχολικού έτους.

Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά των μαθητών, οι γονείς σημειώνουν ότι τα παιδιά των Μουσικών σχολείων, εκτός από τις τσάντες έχουν την υποχρέωση να κουβαλούν και το όργανο επιλογής τους. Τα Μουσικά σχολεία είναι διαδημοτικά και τα παιδιά μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, ακόμα και με περισσότερα από ένα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ακόμα και το ωράριο είναι διαφορετικό από αυτό των υπόλοιπων σχολείων. Οι γονείς ζητούν την κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ισχύει σήμερα και τη μίσθωση λεωφορείων χωρίς χιλιομετρικές δεσμεύσεις για όλα τα σχολεία.

Επίσης, οι γονείς καλούν την κυβέρνηση να καλύψει άμεσα το νομικό κενό που προκάλεσε η νέα ΚΥΑ, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί για όλα τα σχολεία. Θέλουν η αρμοδιότητα σίτισης να ανατεθεί στις Περιφέρειες όπως ήταν παλιά μαζί με τη μεταφορά, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος. «Το επιβαρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν έχουν ως αποτέλεσμα την πολύωρη απουσία των παιδιών από το σπίτι τους. Είναι αδύνατο να μπορέσουν να αντέξουν τόσες ώρες χωρίς διατροφή», σημειώνουν οι γονείς.

Κλείνουν 20 τμήματα σε ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ του Πειραιά

Κινητοποίηση χτες στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής

Να ανακληθεί η απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής που κλείνει 20 τμήματα σε ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ του Πειραιά απαίτησαν χτες εκπαιδευτικοί και μαθητές με παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης.

Οπως σημειώνει η ΕΛΜΕ Πειραιά, η απόφαση αυτή οδηγεί:

  • Σε μαρασμό δύο σχολεία (το 6ο ΕΠΑΛ Πειραιά και το 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Δραπετσώνας) στα οποία κλείνουν δεκαέξι τμήματα.
  • Στην εγκατάλειψη τμήματος μαθητών από την εκπαίδευση, καθώς σημαντικό τμήμα μαθητών των καταργημένων τμημάτων δεν πρόκειται να συνεχίσει σε άλλο σχολείο.
  • Στην παραγωγή νέων υπεραριθμιών συναδέλφων, αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιέσεις και την εργασιακή ανασφάλεια.

Στην έδρα τη Διεύθυνσης βρέθηκαν χτες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί και μαθητές και από άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου όπου προωθούνται καταργήσεις τμημάτων. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, από την πλευρά της Περιφερειακής Διεύθυνσης εκφράστηκε η επιμονή στο κλείσιμο τμημάτων που θεωρούνται ολιγομελή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν κάποια τμήματα που λειτουργούν απόγευμα και κάποιες περιπτώσεις που οι μαθητές θα οδηγηθούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να βρουν την ειδικότητά τους. Επιβεβαιώθηκε παράλληλα ότι προωθείται η δημιουργία ΕΠΑΛ ανά ειδικότητα κάτι που τα απομακρύνει ακόμα περισσότερο τα ΕΠΑΛ από την έννοια του σχολείου.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Απεργιακές κινητοποιήσεις για 13η βδομάδα

Στον τέταρτο μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων μπήκαν οι διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων που αγωνίζονται ενάντια στη διαθεσιμότητα 1.349 εργαζομένων. Χτες, κατά τη διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων: Οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πολυτεχνείο, Πάτρας, αποφάσισαν απεργία μέχρι και την Πέμπτη. Με στάσεις εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) μέχρι και την Παρασκευή, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από χτες οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκονται σε 48ωρη απεργία και σήμερα αναμένεται να κάνουν νέα Γενική Συνέλευση.

Για τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ αναμένεται να συναντηθούν προκειμένου να συντονίσουν τα βήματά τους, ενώ εκκρεμούν συναντήσεις τους με τον υπουργό Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των πληττόμενων πανεπιστημίων από τη διαθεσιμότητα απαιτούν την άμεση κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που στέλνει 1.349 εργαζόμενους στην ανεργία και να μην υπάρξουν πειθαρχικές διώξεις σε βάρος των 267 διοικητικών υπαλλήλων που δεν απογράφηκαν.

Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Παιδείας παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας, Θ. Πελεγρίνη, καταλογίζοντάς του ότι κρατά το ίδρυμα κλειστό. «Την παραπομπή μου αυτή απεργάζονται καιρό τώρα κύκλοι που επιδιώκουν τη διάλυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών», δήλωσε ο πρύτανης.

Διάλεξη Ιστορίας

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» οργανώνει διαλέξεις Ιστορίας για τα μέλη του, αλλά και τους κατοίκους των περιοχών που δραστηριοποιείται (Ν. Ιωνία, Ν. Ηράκλειο, Μεταμόρφωση και Λυκόβρυση).

Η πρώτη από τη σειρά των διαλέξεων θα έχει θέμα «Μητριαρχική κοινωνία» και ομιλητής θα είναι ο φιλόλογος Αντώνης Καλόβουλος. Η διάλεξη γίνεται σήμερα. Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., στο ΚΕΠ του Δήμου Νέας Ιωνίας (πίσω απ' το σταθμό ΗΣΑΠ).

Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί με επόμενη διάλεξη που θα έχει θέμα «Το πέρασμα από τη μητριαρχία στη δουλοκτητική κοινωνία».

Καταγγέλλουν τη δίωξη δασκάλου

Την πειθαρχική ανάκριση εναντίον του δασκάλου Γιάννη Ρόμπα, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και μέλους του ΔΣ της Ενωσης Γονέων της Ε' Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά, καταγγέλλουν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο εκπαιδευτικός παρέλαβε στις 28/11/2013 κλήση εγκαλούμενου σε εξέταση επειδή ως μέλος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων της Ε' Δημοτικής κοινότητας Πειραιά μοίρασε ανακοίνωση της Ενωσης την ημέρα του αγιασμού σε λύκειο της περιοχής.

Το ΔΣ της ΔΟΕ και τα ΔΣ των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» και Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Mεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης» σε σχετικές τους ανακοινώσεις υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι «η δίωξη στοχεύει στον εκφοβισμό ευρύτερα των εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζομένων που διεκδικούν τα εργασιακά δικαιώματά τους και συνιστά κατάφωρη ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο». Τα σωματεία στηρίζουν τον εκπαιδευτικό και καλούν τον διευθυντή Εκπαίδευσης να παύσει τώρα την απαράδεχτη πειθαρχική δίωξη.

Εκδηλώσεις από γονείς

Εκδήλωση, με θέμα «Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και φασισμός μέσα από τα σχολικά βιβλία», πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα, με χαιρετισμό του προέδρου της ΑΣΓΜΕ και θα προβληθεί βίντεο - ντοκουμέντο από το Δεκέμβρη του '44. Θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία από τον καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Γ. Μαργαρίτη, ενώ προβλέπονται τοποθετήσεις από εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.

Αύριο, επίσης:

  • Η Ενωση Γονέων Πετρούπολης μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιλίου - Πετρούπολης - Αγίων Αναργύρων - Καματερoύ και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης συνδιοργανώνουν εκδήλωση για την Παιδεία, στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (Εθνικής Αντίστασης 61). Θα συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μαθητές.
  • Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας διοργανώνει συναυλία, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του σχολείου (οδός Γεωργίου Καρέλια), με συνθέσεις αποφοίτων του σχολείου και άλλων μουσικών.
Σε αδυναμία λειτουργίας το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Κινητοποίηση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, έκαναν χτες το μεσημέρι οι επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ, αντιδρώντας στη διακοπή της σίτισης 5.500 σπουδαστών (τα κονδύλια για τη σίτιση επαρκούν έως τα μέσα Δεκέμβρη) και την επαπειλούμενη αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος. Οι σπουδαστές κατήγγειλαν ότι στις εστίες που φιλοξενούνται 210 σπουδαστές, δεν υπάρχει πετρέλαιο για να καλύψει τις ανάγκες για θέρμανση, ενώ δε θερμαίνονται αίθουσες, εργαστήρια και γραφεία. Τις επόμενες μέρες οι επιτροπές αγώνα καλούν τους σπουδαστές να κλιμακώσουν τον αγώνα, συζητώντας και οργανώνοντας πολύμορφες κινητοποιήσεις στα τμήματα και τις σχολές.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο του ΤΕΙ κάνει λόγο για δυσανάλογη περικοπή της επιχορήγησης για τη σίτιση, για περικοπή του αριθμού των επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών κατά 90% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με κίνδυνο να διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία, για θέσεις μόνιμου προσωπικού οι οποίες επί τρία χρόνια δεν δίνονται, και καλεί την πολιτεία να ενδιαφερθεί για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων. Επίσης καταδικάζει την επιχειρούμενη ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων για το σχέδιο «Αθηνά».

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ζητώντας την άμεση χρηματοδότηση του ιδρύματος ώστε να καλυφθούν πλήρως οι λειτουργικές του ανάγκες και η σίτιση των σπουδαστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ