ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Οι ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές στο επίκεντρο της περιοδείας Μπάιντεν

ΤΟΚΙΟ.--

Προπομπός της μίνι ασιατικής περιοδείας που ξεκίνησε χτες βράδυ από το Τόκιο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ήταν η προχτεσινή άφιξη του αμερικανικού νέου σύγχρονου περιπολικού αεροσκάφους «Ρ-8 Ποσειδών» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ιαπωνία.

Το πρώτο σύγχρονο περιπολικό αεροσκάφος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, που αντικαθιστά μετά από 50 χρόνια το παλιότερο «R-3 Orion», έφθασε στην Ιαπωνία στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων σε μία περιοχή που τα τελευταία χρόνια ταράζεται από εντάσεις που προκαλούν οι ενδοϊμπεριαλιστικές διενέξεις Τόκιο - Πεκίνου μεταξύ άλλων με αφορμή τις διεκδικήσεις αμφοτέρων πλευρών στις βραχονησίδες Σενκάκου (στα ιαπωνικά) ή Ντιαόγου (στα κινέζικα) στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας (με στόχο τα σημαντικά υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου).

Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε αργότερα χτες βράδυ στο Τόκιο συναντώντας πρώτα από όλους την νέα, Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Ιαπωνία, Καρολάιν Κένεντι, ενώ σήμερα έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τον Ιάπωνα πρίγκιπα Ναρουχίτο και τον πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε. Στην ατζέντα των συναντήσεων του Μπάιντεν με την ιαπωνική ηγεσία αναμένεται να κυριαρχήσει η πρόσφατη απόφαση της Κίνας να θεσπίσει ζώνη αεράμυνας πάνω από τα νησάκια Σενκάκου/Ντιαόγου στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, γεγονός που προκάλεσε νέο κύκλο έντασης στην περιοχή και αντιδράσεις σε Τόκιο και Σεούλ. Παράλληλα ο Μπάιντεν θα επιχειρήσει μία αναθέρμανση των σχέσεων Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας που το τελευταίο διάστημα δοκιμάζονται μεταξύ άλλων και εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης Αμπε σε θέματα ιστορίας και ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν στα εγκλήματα πολέμου σε βάρος του κορεατικού και άλλων λαών της περιοχής από τους Ιάπωνες αποικιοκράτες στις αρχές του 20ού ως το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Επόμενος σταθμός περιοδείας του Αμερικανού αντιπροέδρου μετά το Τόκιο θα είναι το Πεκίνο, όπου θα μεταβεί αύριο Τετάρτη για συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, και τον πρωθυπουργό, Λι Κεκιάνγκ. Μία μέρα μετά (Πέμπτη) ο Μπάιντεν θα βρεθεί στη Σεούλ, όπου θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με την Πρόεδρο της χώρας, Παρκ Γκέουν Χίε.

Ας σημειωθεί πάντως ότι χτες, λίγες ώρες πριν την έναρξη της μίνι ασιατικής περιοδείας του Μπάιντεν, η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, κάλεσε το Τόκιο να αποφεύγει τις «ανεύθυνες δηλώσεις» και τη στάση υποκρισίας σε βάρος του Πεκίνου με αφορμή τη νέα ζώνη αεράμυνας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή αποσκοπεί στη μείωση και όχι στην πρόκληση νέων εντάσεων στην περιοχή.

Η Λέι πρόσθεσε πως είναι «εποικοδομητική» η απόφαση αμερικανικών εταιρειών πολιτικής αεροπορίας να ενημερώνουν τις σινικές αρχές για τα σχέδια πτήσης τους στην επίμαχη ζώνη...

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αναμένεται νέα συνάντηση για την εφαρμογή της συμφωνίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εντός των επομένων ημερών θα ξανασυναντηθούν οι Ιρανοί διαπραγματευτές με αντιπροσωπεία της «ομάδας των έξι» (των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας) αλλά και με εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας με στόχο να καταλήξουν στις τελευταίες λεπτομέρειες της εφαρμογής της «προσωρινής ενδιάμεσης» συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά και στους τρόπους ελέγχου της εφαρμογής. Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, η νέα αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα 9 - 10 Δεκέμβρη, είτε στη Βιέννη είτε στη Γενεύη.

Επίσης, τα ιρανικά ΜΜΕ φιλοξενούν δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με το περιεχόμενο μιας τελικής συμφωνίας. Τόσο ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, που είναι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, καθιστούν σαφές ότι δεν τίθεται θέμα τερματισμού της λειτουργίας της εγκατάστασης βαρέος ύδατος στο Αρακ, όπου γίνεται επεξεργασία πλουτωνίου, υπογραμμίζοντας ότι «είναι κόκκινη γραμμή» και ότι ούτως ή άλλως «αποδεικνύεται ότι το πλουτώνιο αυτό δε χρησιμοποιείται για πυρηνικό όπλο». Ο δε υπουργός Εξωτερικών Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ σημειώνει ότι το ποσοστό εμπλουτισμού ουρανίου είναι κάτι που θα αποφασιστεί με βάση τις ανάγκες του Ιράν τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα «τερματισμού της διαδικασίας εμπλουτισμού».

Επιπλέον, ο Ζαρίφ, ο οποίος ξεκίνησε για πρώτη φορά περιοδεία στις χώρες του Κόλπου με εξαίρεση τη Σ. Αραβία, δήλωνε από το Μουσκάτ του Ομάν ότι η «συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι εγγύηση ασφαλείας και ειρήνης για όλη την περιοχή και δε στρέφεται ενάντια σε καμία άλλη χώρα» κάτι βέβαια που αφορά την «ασφάλεια και την ευημερία» των αστικών τάξεων και όχι των λαών. Τάχθηκε επίσης υπέρ της διεύρυνσης των ιρανο-σαουδαραβικών σχέσεων υπογραμμίζοντας ότι η Σ. Αραβία είναι πολύ «σημαντική» χώρα για την περιοχή και τον κόσμο και ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καθοριστική για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Ο Ζαρίφ συμπλήρωσε ότι ελπίζει σύντομα να επισκεφτεί και τη Σ. Αραβία ενώ δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συζητήσει με τα ΗΑΕ την τύχη του Αμπού Μούσα, ενός από τα τρία διαφιλονικούμενα νησιά στα θαλάσσια όρια των δύο χωρών.

Σήμερα, τέλος αναμένεται στην Τεχεράνη για μια πρώτη επίσκεψη ο νέος Βρετανός διπλωματικός επιτετραμμένος, στο πλαίσιο αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.

ΚΙΝΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενίσχυση της συνεργασίας

Θεσπίζονται απευθείας συναλλαγές στα αντίστοιχα νομίσματα

Από την συνάντηση του Βρετανού και Κινέζου πρωθυπουργού
Από την συνάντηση του Βρετανού και Κινέζου πρωθυπουργού
ΠΕΚΙΝΟ.--

Τριήμερη επίσκεψη ξεκίνησε από χτες ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στην Κίνα, με στόχο της επίσκεψης να ενισχυθούν οι δεσμοί πολιτικοί και οικονομικοί των δύο χωρών, που τα τελευταία χρόνια έχουν σημαντική άνοδο. Η Βρετανία είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος από όλες τις χώρες της ΕΕ, της Κίνας. Το διμερές εμπόριο αυξήθηκε 7,5% τον τελευταίο χρόνο και έφτασε τα 63,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η επίσκεψη γίνεται μετά την ψύχρανση των σχέσεων, όταν ο Κάμερον δέχτηκε το Μάη του 2012 τον ηγέτη της λεγόμενης ανεξαρτησίας του Θιβέτ Δαλάι Λάμα, προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης της Κίνας. Πάντως, χτες στη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κεγιάνγκ, ο Κάμερον σημείωσε με έμφαση ότι η χώρα του αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και αναγνωρίζει το Θιβέτ ως τμήμα της. Ο Κεγιάνγκ από την πλευρά του μίλησε για την «ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού» και προώθηση μιας συνεκτικής στρατηγικής συνεργασίας και κάλεσε για ενίσχυση των επενδύσεων στους τομείς της νέας τεχνολογίας, των τραπεζικών συναλλαγών, των πολιτιστικών ανταλλαγών. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή συναλλαγματικής συμφωνίας με την τράπεζα της Αγγλίας και τη θέσπιση απευθείας ανταλλαγής νομισμάτων γουάν και στερλίνας για τρία χρόνια και ύψους 200 δισεκατομμυρίων γουάν προς 20 εκατομμύρια στερλίνες.

Η κίνηση αυτή δημιουργεί ανησυχία στις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ και μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν.

Πάντως, ο Κεγιάνγκ υπογράμμισε την πρόοδο της Κίνας στην πυρηνική ενέργεια και τις υπερταχείες, καλώντας τις δύο χώρες να διευρύνουν τις αγορές τους. Υπενθύμισε ακόμη ότι τα κινέζικα μονοπώλια έχουν δείξει προτίμηση με οφ σορ εταιρείες στην αγορά του Λονδίνου και ζήτησε να υπάρξουν περισσότερες διευκολύνσεις για κινεζικούς τραπεζικούς ομίλους, ώστε να στηρίξουν και κινεζικές εταιρείες. Ο Κάμερον, από την πλευρά του, καλωσόρισε τις κινέζικές επιχειρήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας των δύο χωρών στις επενδύσεις, στην επιστήμη και τη διεθνή και περιφερειακή συνεργασία. Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ και Κίνας.

ΝΑΤΟ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πιέσεις Ράσμουσεν για συμφωνία «ασφαλείας» με τις ΗΠΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τη σύναψη συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ Αφγανιστάν και ΗΠΑ έθεσε χτες ως προϋπόθεση ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, προκειμένου, όπως δήλωσε, να καταστεί «εφικτή» η ανάπτυξη της μη μάχιμης, «συμβουλευτικής και εκπαιδευτικής» ΝΑΤΟικής αποστολής μετά το τέλος του 2014 στη χώρα, οπότε έχει προγραμματιστεί η αποχώρηση των αμερικανικών και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ο Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφους χτες βράδυ στις Βρυξέλλες στην έδρα του ΝΑΤΟ, ένα 24ωρο πριν την προγραμματισμένη για σήμερα σύνοδο υπουργών Εξωτερικών των 28 μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κάλεσε τον Αφγανό Πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, να καταλήξει το γρηγορότερο σε διμερή συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ, ενώ περιπλέκονται οι αμερικανο-αφγανικές διαπραγματεύσεις, με την τελευταία αφορμή να σχετίζεται με τον ανεπαρκή (σκόπιμο ή όχι...) ανεφοδιασμό με καύσιμα του αφγανικού στρατού και αστυνομίας...

Νωρίτερα χτες, σε επίθεση αυτοκτονίας Ταλιμπάν στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν σκοτώθηκαν τέσσερις υπάλληλοι και τραυματίστηκαν άλλοι 17, όλοι τους εργαζόμενοι σε δημόσιο κατασκευαστικό έργο στην επαρχία Ουαρντάκ.

ΙΤΑΛΙΑ
Κάηκαν ζωντανοί εργάτες που ζούσαν μέσα σε εργοστάσιο

ΡΩΜΗ.--

Επτά εργάτες έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς σε εργοστάσιο ενδυμάτων κινεζικής ιδιοκτησίας στη βιομηχανική ζώνη της πόλης Πράτο. Η τραγωδία ανέδειξε το μέγεθος της εκμετάλλευσης και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των εργατών της συγκεκριμένης βιοτεχνίας, καθώς, όπως αποδείχτηκε, 11 εργαζόμενοι κοιμόντουσαν σε μικρά διαμερίσματα στο αυτοσχέδιο υπνωτήριο στο εσωτερικό του κτιρίου. Τα διαμερίσματα χωρίζονταν με χαρτόνι και βρίσκονταν πάνω από το χώρο της αποθήκης.

Εκπρόσωποι των συνδικάτων κατήγγειλαν ότι σε σειρά ανάλογων βιοτεχνιών κινεζικής ιδιοκτησίας στην περιοχή επικρατούν συνθήκες δουλείας και αυτό είναι γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν ενημερωθεί, αλλά συχνά κάνουν τα στραβά μάτια. Εξω από τη Φλωρεντία, είναι εγκατεστημένες πολλές επιχειρήσεις και εργαστήρια κινεζικής ιδιοκτησίας, η πλειοψηφία των οποίων είναι υφαντουργίες. Στο Πράτο, δε, βρίσκονται οι περισσότεροι μετανάστες από την Κίνα, συνολικά περισσότεροι από 200.000, επισήμως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ