Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Οι ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές στο επίκεντρο της περιοδείας Μπάιντεν

ΤΟΚΙΟ.--

Προπομπός της μίνι ασιατικής περιοδείας που ξεκίνησε χτες βράδυ από το Τόκιο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ήταν η προχτεσινή άφιξη του αμερικανικού νέου σύγχρονου περιπολικού αεροσκάφους «Ρ-8 Ποσειδών» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ιαπωνία.

Το πρώτο σύγχρονο περιπολικό αεροσκάφος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, που αντικαθιστά μετά από 50 χρόνια το παλιότερο «R-3 Orion», έφθασε στην Ιαπωνία στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων σε μία περιοχή που τα τελευταία χρόνια ταράζεται από εντάσεις που προκαλούν οι ενδοϊμπεριαλιστικές διενέξεις Τόκιο - Πεκίνου μεταξύ άλλων με αφορμή τις διεκδικήσεις αμφοτέρων πλευρών στις βραχονησίδες Σενκάκου (στα ιαπωνικά) ή Ντιαόγου (στα κινέζικα) στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας (με στόχο τα σημαντικά υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου).

Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε αργότερα χτες βράδυ στο Τόκιο συναντώντας πρώτα από όλους την νέα, Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Ιαπωνία, Καρολάιν Κένεντι, ενώ σήμερα έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τον Ιάπωνα πρίγκιπα Ναρουχίτο και τον πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε. Στην ατζέντα των συναντήσεων του Μπάιντεν με την ιαπωνική ηγεσία αναμένεται να κυριαρχήσει η πρόσφατη απόφαση της Κίνας να θεσπίσει ζώνη αεράμυνας πάνω από τα νησάκια Σενκάκου/Ντιαόγου στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, γεγονός που προκάλεσε νέο κύκλο έντασης στην περιοχή και αντιδράσεις σε Τόκιο και Σεούλ. Παράλληλα ο Μπάιντεν θα επιχειρήσει μία αναθέρμανση των σχέσεων Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας που το τελευταίο διάστημα δοκιμάζονται μεταξύ άλλων και εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης Αμπε σε θέματα ιστορίας και ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν στα εγκλήματα πολέμου σε βάρος του κορεατικού και άλλων λαών της περιοχής από τους Ιάπωνες αποικιοκράτες στις αρχές του 20ού ως το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Επόμενος σταθμός περιοδείας του Αμερικανού αντιπροέδρου μετά το Τόκιο θα είναι το Πεκίνο, όπου θα μεταβεί αύριο Τετάρτη για συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, και τον πρωθυπουργό, Λι Κεκιάνγκ. Μία μέρα μετά (Πέμπτη) ο Μπάιντεν θα βρεθεί στη Σεούλ, όπου θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με την Πρόεδρο της χώρας, Παρκ Γκέουν Χίε.

Ας σημειωθεί πάντως ότι χτες, λίγες ώρες πριν την έναρξη της μίνι ασιατικής περιοδείας του Μπάιντεν, η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, κάλεσε το Τόκιο να αποφεύγει τις «ανεύθυνες δηλώσεις» και τη στάση υποκρισίας σε βάρος του Πεκίνου με αφορμή τη νέα ζώνη αεράμυνας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή αποσκοπεί στη μείωση και όχι στην πρόκληση νέων εντάσεων στην περιοχή.

Η Λέι πρόσθεσε πως είναι «εποικοδομητική» η απόφαση αμερικανικών εταιρειών πολιτικής αεροπορίας να ενημερώνουν τις σινικές αρχές για τα σχέδια πτήσης τους στην επίμαχη ζώνη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ