Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα προσχήματα στο προσκήνιο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΧΑΓΗ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Ενας νέος γύρος αντιπαράθεσης φαίνεται ότι αρχίζει ενόψει της πραγματοποίησης της διεθνούς συνόδου «Γενεύη ΙΙ» με επίκεντρο τον Σύρο Πρόεδρο, Μπ. Ασαντ, και το ρόλο του στις όποιες αποφάσεις λάβει η σύνοδος. Ο Σύρος πρωθυπουργός, Ουαέλ Χάλκι, δήλωνε από την Τεχεράνη ότι ο Ασαντ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία ούτε μετά τη σύνοδο και συμπλήρωσε ότι οι συριακές δυνάμεις «κερδίζουν σταδιακά τον πόλεμο», δεν θα σταματήσουν «μέχρις ότου πάψει να δρα στο συριακό έδαφος και ο τελευταίος τρομοκράτης». Λίγες μόλις ώρες μετά, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, δήλωνε ότι «η επιτροπή διερεύνησης της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Συρία» έχει στοιχεία ότι ο Ασαντ εμπλέκεται σε αυτά. Η Πιλάι, ως συνήθως, δεν παρουσίασε καμία από αυτές τις αποδείξεις. Η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα, για να υπάρξει εμπλοκή στη σύνοδο της «Γενεύης ΙΙ».

Κατά τ' άλλα, έχουν κλιμακωθεί οι συγκρούσεις στο συριακό έδαφος σε πολλά μέτωπα. Το πρακτορείο «ΣΑΝΑ» μετέδωσε ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα προχώρησαν στην ανατολική Γκούτα, προάστιο της Δαμασκού, στην επαρχία Καλαμούν, που σχεδόν την ελέγχουν εξολοκλήρου. Ολμος έπληξε το χωριό Μάτζνταλ Σαμς των Δρούζων στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν ενώ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες ανταπέδωσαν πυρά που δέχτηκαν στα Κατεχόμενα, χωρίς περισσότερες πληροφορίες.

Οι εντεινόμενες μάχες εμποδίζουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και τροφίμων, με αποτέλεσμα, όπως είπε ο Ερυθρός Σταυρός, περίπου ένα εκατομμύριο Σύροι να στερούνται, συχνά, στοιχειώδη τροφή (επτά εκατομμύρια εξαρτώνται πια από τη βοήθεια), ενώ εκπρόσωπος του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων δήλωνε ότι η έλλειψη ασφαλείας δυσκολεύει τη μεταφορά του συριακού χημικού οπλοστασίου εκτός χώρας.

  • Υπό τον έλεγχο του λιβανικού στρατού τέθηκε μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας η Τρίπολη του βορείου Λιβάνου μετά από την αιματηρή κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και επικριτών του καθεστώτος Ασαντ στη γειτονική Συρία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλείνει το πρώτο στάδιο διαπραγμάτευσης στη Γενεύη (2014-01-31 00:00:00.0)
Προετοιμασίες της Συνδιάσκεψης της Γενεύης (2013-12-21 00:00:00.0)
Αιματηρή βομβιστική επίθεση με πολλαπλό στόχο (2013-11-20 00:00:00.0)
Καθυστέρηση «βλέπει» ο Κέρι (2013-11-08 00:00:00.0)
Ασαντ: «Ο συριακός στρατός και ο λαός αντέχουν» (2013-05-31 00:00:00.0)
Οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση (2012-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ