Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΟΗΕ
Προετοιμασίες της Συνδιάσκεψης της Γενεύης

ΥΠΕΞ Ρωσίας: «Δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι ο Ασαντ δεν είναι η χειρότερη λύση»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Ξεκίνησαν χτες στη Γενεύη οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Λακχντάρ Μπραχίμι και του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ επί των Πολιτικών Υποθέσεων Τζέφρι Φέλτμαν με την Αμερικανίδα αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και τους Ρώσους υφυπουργούς Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και Γενάντι Γκατίλοφ, με στόχο την επιτυχία της ειρηνευτικής συνδιάσκεψης της 22αςκαι 24ης Γενάρη στο Μοντρέ και στη Γενεύη της Ελβετίας αντιστοίχως ανάμεσα σε στελέχη της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης.

Δεν ήταν σαφές η ακριβής ατζέντα των συνομιλιών. Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μπραχίμι, που επικαλείται το Πρακτορείο Ειδήσεων του Κουβέιτ, αμέσως μετά τη συνάντηση των Μπραχίμι και Φέλτμαν με την Αμερικανίδα και τους Ρώσους υφυπουργούς θα ακολουθήσει συνάντησή τους με τους διπλωματικούς εκπροσώπους των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και των τεσσάρων χωρών που συνορεύουν με τη Συρία, δηλαδή το Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία.

Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας αργότερα σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, υποστήριξε ότι «Δυτικοί διπλωμάτες λένε ολοένα και συχνότερα ότι η διατήρηση στην εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ είναι μια καλύτερη προοπτική για τη Συρία από το να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας ισλαμιστές».

Από τη Δαμασκό, πάντως, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα πρέπει να είναι από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών της Γενεύης ΙΙ και ότι μετά από αυτό όλα τα άλλα θέματα είναι συζητήσιμα. Πρόσθεσε πως η συριακή κυβέρνηση είναι πλήρως έτοιμη να συμμετάσχει στην επικείμενη συνδιάσκεψη της Ελβετίας και πως θα ανακοινώσει σύντομα τη σύνθεση της αντιπροσωπείας της. Κατέληξε, τέλος, λέγοντας πως ο λαός με τη διαδικασία των εκλογών θα πρέπει να είναι αυτός που θα αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της χώρας, απορρίπτοντας ταυτόχρονα οιοδήποτε ενδεχόμενο μη συμμετοχής του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στις εκλογές του 2014, αφού όπως είπε κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει να διεκδικήσει νέα προεδρική θητεία αφού απολαμβάνει της υποστήριξης της πλειοψηφίας των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, που φέρεται ως ηγετικό στέλεχος της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Μέτωπο Αλ Νούσρα» και ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του έχουν «το πάνω χέρι των εξελίξεων» στη Βόρεια Συρία, αποκλείοντας παράλληλα οποιοδήποτε ενδεχόμενο συμμετοχής του σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Ασαντ.

Αύξηση προσφύγων

Ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους εξαιτίας της συριακής κρίσης, ανακοίνωσε χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του Οργανισμού για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το τρέχον έτος ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων παγκοσμίως θα είναι από τους υψηλότερους των τελευταίων χρόνων, αφού μόνο σε ό,τι αφορά τη Συρία υπάρχουν ήδη πάνω από 6.500.000 άμαχοι εκτοπισμένοι εντός των συνόρων της χώρας και άλλοι 2.300.000 άμαχοι που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες...

Παγκοσμίως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, περίπου άλλοι 6.000.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε σύγκριση με τους 7.600.000 πρόσφυγες που καταγράφηκαν συνολικά όλη τη διάρκεια του 2012.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ