Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για αναγνώριση του προτεκτοράτου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στη διάρκεια των 20 γύρων διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, με στόχο την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, «σε καμία χρονική στιγμή δεν επιβλήθηκε λύση, ούτε αναφέρθηκε το ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου», σημείωσε χτες η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, προσθέτοντας με νόημα πως σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου ακόμη αυτή δεν έχει αναγνωριστεί από όλα τα μέλη της ΕΕ.

Ωστόσο, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο ραδιοσταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη», η Αστον προέβλεψε ότι η Σερβία θα υποχρεωθεί, προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ, να έχει καθορίσει τα «σύνορα» με το Κοσσυφοπέδιο, καθώς αυτός θεωρείται ένας από τους «αναγκαίους όρους». «Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί στο μέλλον. Στο Βελιγράδι σίγουρα αναμένουν η ένταξη στην ΕΕ να είναι ταχύτερη απ' ό,τι αναφέρατε, δηλαδή σε 8-10 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας επαινετικά σχόλια για τις διαπραγματευτικές ικανότητες του Σέρβου πρωθυπουργού Ιβιτσα Ντάσιτς και του Κοσοβάρου ομολόγου του Χασίμ Θάτσι, η Αστον ανήγγειλε ότι ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης θα πραγματοποιηθεί εντός του Γενάρη, αφού όπως πρόσθεσε υπάρχουν ακόμη «πολλά που πρέπει να γίνουν».

Λίγες ώρες μετά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση πακέτου οικονομικής βοήθειας 23.500.000 ευρώ από τα προενταξιακά ταμεία για την ανάπτυξη των σερβικών δήμων στο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ