Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
«Ανησυχία» από ΗΠΑ και Κίνα

ΤΖΟΥΜΠΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

ΗΠΑ και Κίνα, που διαγκωνίζονται στην Αφρική για την εξασφάλιση ενεργειακών πόρων και ορυκτού πλούτου για τα μονοπώλιά τους, εξέφρασαν χτες έντονη ανησυχία για τις δραματικές εξελίξεις στο Νότιο Σουδάν, ενώ απευχόμενες το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός εμφύλιου πολέμου έκαναν έκκληση να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και η καλή θέληση όλων των πλευρών για εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση με διάλογο.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επιβεβαίωσε ότι μετά το κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας αναπτύχθηκαν στο Νότιο Σουδάν 45 Αμερικανοί στρατιώτες «για την προστασία όσων Αμερικανών έχουν απομείνει στη χώρα», σημειώνοντας σε σχετική επιστολή του προς το κογκρέσο πως θα μείνουν εκεί «όσον καιρό χρειαστεί». Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών, τονίζοντας πως το Νότιο Σουδάν βρίσκεται στο χείλος του εμφύλιου πολέμου.

«Εχει χυθεί πάρα πολύ αίμα και έχουν θυσιαστεί πάρα πολλές ζωές για να επιτραπεί στο Νότιο Σουδάν να χάσει τη στιγμή της ελπίδας και της ευκαιρίας...», είπε σε διάγγελμά του ο Ομπάμα, καλώντας τους ηγέτες της χώρας «να δείξουν κουράγιο, σθένος ηγέτη και να επαναβεβαιώσουν τις προθέσεις τους για ειρήνη, ενότητα, δημιουργώντας καλύτερο μέλλον για το λαό τους».

Ομως, στρατιώτες στο Ν. Σουδάν δεν έστειλε, έστω και αυτούς τους λίγους (σε πρώτη φάση...), μόνον η Ουάσιγκτον, αλλά και η Ουγκάντα, που ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα του Νοτιοσουδανού Προέδρου, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, στέλνοντας μερικές δεκάδες άνδρες των επίλεκτων δυνάμεων του στρατού.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χουά Τσανγίνγκ, ανακοίνωσε ότι η σινική πρεσβεία στη νοτιοσουδανική πρωτεύουσα Τζούμπα θα βοηθήσει στην απομάκρυνση μερικών δεκάδων Κινέζων που βρίσκονται στη χώρα κυρίως ως εργαζόμενοι της κρατικής κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας CNPC, καθώς την Πέμπτη σε χώρο γεωτρήσεων πετρελαίου στο βόρειο τμήμα της πολιτείας Τζόνγκλεϊ από τη συγκεκριμένη εταιρεία σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Νοτιοσουδανών εργατών, με αποτέλεσμα το θάνατο 14 εξ αυτών. Η Κινέζα διπλωμάτης δεν παρέλειψε, βεβαίως, να απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν να πάρει μέτρα για την προστασία των Κινέζων εργαζομένων και εταιρειών που βρίσκονται στη χώρα, εκφράζοντας παράλληλα «ανησυχία» για τις εξελίξεις και ζητώντας «γρήγορη αποκατάσταση της ειρήνης».

Ωρες πριν από την επίθεση ενόπλων αντικυβερνητικών δυνάμεων που σημειώθηκε σε βάση του ΟΗΕ στο Ακομπο της πολιτείας Τζόνγκλεϊ σκοτώθηκαν δύο (και όχι τρεις όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί) Ινδοί κυανόκρανοι και ένας ακόμη τραυματίστηκε, ενώ εκπρόσωπος του διεθνούς Οργανισμού στην Τζούμπα ανέβασε σε 34.000 το σύνολο των Νοτιοσουδανών πολιτών που έχουν ως τώρα αναζητήσει καταφύγιο σε τουλάχιστον τρεις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη χώρα.

Τέλος, ανησυχία για την κρίση στο Ν. Σουδάν εξέφρασε χτες και η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, που δήλωσε ότι ο κίνδυνος της εθνοτικής σύγκρουσης είναι «εξαιρετικά υψηλός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλήψεις κυανοκράνων με φόντο εγκλήματα πολέμου (2015-10-30 00:00:00.0)
Σχέδιο κοινής περιφρούρησης των πετρελαιοπηγών (2014-01-08 00:00:00.0)
Πιέσεις για διαπραγματεύσεις και κατάληψη νέων πετρελαιοπηγών (2013-12-28 00:00:00.0)
Πολύνεκρες συγκρούσεις (2013-12-19 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ένταση... (2012-04-13 00:00:00.0)
Το Σουδάν και η Σομαλία στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών (2010-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ