Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Σχέδιο κοινής περιφρούρησης των πετρελαιοπηγών

ΤΖΟΥΜΠΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ - ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες για εκτόνωση της σοβαρής κρίσης που εκδηλώνεται στο Νότιο Σουδάν από τα μέσα Δεκέμβρη ανάμεσα στην κυβέρνηση του Νοτιοσουδανού Προέδρου Σάλβα Κιίρ και σε δυνάμεις στασιαστών του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Ματσάρ, με επίκεντρο τις πετρελαιοπηγές επιχειρεί να παίξει ο ισλαμιστής Πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ Αλ Μπασίρ που εμφανίστηκε τη Δευτέρα στη νοτιοσουδανική πρωτεύουσα Τζούμπα.

Ο Μπασίρ, που συναντήθηκε με τον Νοτιοσουδανό ομόλογό του, δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει στη συγκρότηση μιας κοινής δύναμης με το νοτιοσουδανικό στρατό που θα προστατεύσει τις πετρελαιοπηγές από τις δυνάμεις των στασιαστών του Ματσάρ, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό κλίμα επηρεασμού των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χτες, μετά από καθυστέρηση ημερών, στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.

Ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Κάρτι, αναφερόμενος στις επαφές του Μπασίρ με τον Σάλβα Κιίρ στην Τζούμπα, δήλωσε χτες πως οι κοινές δυνάμεις των στρατών Σουδάν και Νοτίου Σουδάν θα μπορούσαν, εφόσον τελικώς συμφωνηθεί, να αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων αμφοτέρων χωρών. Νωρίτερα ο Μπασίρ είχε συμφωνήσει στο άνοιγμα των συνόρων του Σουδάν «για όλους τους Νοτιοσουδανούς χωρίς περιορισμούς», σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να κινούνται ελεύθερα σε όσες περιοχές του Σουδάν επιθυμούν, στο πλαίσιο συμφωνίας που προβλεπόταν μετά την ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν το 2011.

Πιέσεις για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο Νότιο Σουδάν άσκησε τη Δευτέρα και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Λι που μετέβη στην Αντίς Αμπέμπα, ζητώντας από τις αντιτιθέμενες νοτιοσουδανικές πλευρές την άμεση διαπραγμάτευση εκεχειρίας. Την ίδια μέρα, η νοτιοσουδανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως συμφώνησε για τερματισμό των εχθροπραξιών με άλλο στασιαστή αρχηγό, τον πρώην στρατηγό Ντέιβιντ Γιάου Γιάου, με τον οποίο ο νοτιοσουδανικός στρατός μάχεται την τελευταία διετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ