Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αναμένεται νέα συνάντηση για την εφαρμογή της συμφωνίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εντός των επομένων ημερών θα ξανασυναντηθούν οι Ιρανοί διαπραγματευτές με αντιπροσωπεία της «ομάδας των έξι» (των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας) αλλά και με εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας με στόχο να καταλήξουν στις τελευταίες λεπτομέρειες της εφαρμογής της «προσωρινής ενδιάμεσης» συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά και στους τρόπους ελέγχου της εφαρμογής. Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, η νέα αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα 9 - 10 Δεκέμβρη, είτε στη Βιέννη είτε στη Γενεύη.

Επίσης, τα ιρανικά ΜΜΕ φιλοξενούν δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με το περιεχόμενο μιας τελικής συμφωνίας. Τόσο ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, που είναι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, καθιστούν σαφές ότι δεν τίθεται θέμα τερματισμού της λειτουργίας της εγκατάστασης βαρέος ύδατος στο Αρακ, όπου γίνεται επεξεργασία πλουτωνίου, υπογραμμίζοντας ότι «είναι κόκκινη γραμμή» και ότι ούτως ή άλλως «αποδεικνύεται ότι το πλουτώνιο αυτό δε χρησιμοποιείται για πυρηνικό όπλο». Ο δε υπουργός Εξωτερικών Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ σημειώνει ότι το ποσοστό εμπλουτισμού ουρανίου είναι κάτι που θα αποφασιστεί με βάση τις ανάγκες του Ιράν τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα «τερματισμού της διαδικασίας εμπλουτισμού».

Επιπλέον, ο Ζαρίφ, ο οποίος ξεκίνησε για πρώτη φορά περιοδεία στις χώρες του Κόλπου με εξαίρεση τη Σ. Αραβία, δήλωνε από το Μουσκάτ του Ομάν ότι η «συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι εγγύηση ασφαλείας και ειρήνης για όλη την περιοχή και δε στρέφεται ενάντια σε καμία άλλη χώρα» κάτι βέβαια που αφορά την «ασφάλεια και την ευημερία» των αστικών τάξεων και όχι των λαών. Τάχθηκε επίσης υπέρ της διεύρυνσης των ιρανο-σαουδαραβικών σχέσεων υπογραμμίζοντας ότι η Σ. Αραβία είναι πολύ «σημαντική» χώρα για την περιοχή και τον κόσμο και ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καθοριστική για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Ο Ζαρίφ συμπλήρωσε ότι ελπίζει σύντομα να επισκεφτεί και τη Σ. Αραβία ενώ δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συζητήσει με τα ΗΑΕ την τύχη του Αμπού Μούσα, ενός από τα τρία διαφιλονικούμενα νησιά στα θαλάσσια όρια των δύο χωρών.

Σήμερα, τέλος αναμένεται στην Τεχεράνη για μια πρώτη επίσκεψη ο νέος Βρετανός διπλωματικός επιτετραμμένος, στο πλαίσιο αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ