Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης

ΚΙΕΒΟ.--

Κλιμακώνεται όπως όλα δείχνουν η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία καθώς η χώρα με αφορμή την πρόσφατη μη υπογραφή σύνδεσής της και συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, μετά από πιέσεις της Ρωσίας, αποτελεί πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Οι αντιθέσεις εκφράζονται στο εσωτερικό με τις διαφορετικές επιλογές μερίδων της αστικής τάξης, που είτε προκρίνουν προνομιακές σχέσεις με την ΕΕ ή με τη Ρωσία μέσω της «Τελωνειακής Ενωσης». Οι διαδηλώσεις που οργανώνονται από ένα φάσμα φιλοδυτικών και εθνικιστικών πολιτικών δυνάμεων με αφορμή το «πισωγύρισμα» του Ουκρανού Προέδρου, Β. Γιανουκόβιτς, να προχωρήσει σε στενότερη σύνδεση με την ΕΕ, παρασύρουν και λαϊκό κόσμο στο να μπαίνει κάτω από τη σημαία μιας μερίδας της αστικής τάξης και να μη βλέπει την εξέλιξη του καπιταλισμού στη χώρα, που του αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις που είχε την περίοδο του σοσιαλισμού. Θυμίζουμε πάντως ότι ο Γιανουκόβιτς, που άρχισε τα παζάρια με την ΕΕ, είχε εκλεγεί με το «Κόμμα των Περιοχών» ως «φιλορώσος» απέναντι στη φιλοδυτική αντιπολίτευση της λεγόμενης «πορτοκαλί επανάστασης». Χτες, με βάση την εξέλιξη των διαδηλώσεων και το βίαιο χαρακτήρα που παίρνουν, ο πρωθυπουργός, Μίκολα Αζάροφ, έκανε λόγο για προετοιμασία πραξικοπήματος.

Πιο βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στην έδρα του πρωθυπουργού, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό χρησιμοποιώντας έναν εκσκαφέα. Κάποιοι άλλοι διαδηλωτές κατέλαβαν το δημαρχείο του Κιέβου, ενώ χτες στήνονταν και οδοφράγματα.

Παρέμβαση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία έκανε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, από το Ερεβάν όπου βρίσκεται, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «πογκρόμ και όχι για επανάσταση». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απηύθυνε έκκληση για συγκράτηση και στις δύο πλευρές και κάλεσε τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς να εξετάσει τις περιπτώσεις υπέρμετρης αστυνομικής βίας. Πάντως, ο Γιανουκόβιτς ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεχτεί αντιπροσωπεία της χώρας για να εξετάσουν πλευρές της συμφωνίας που δεν υπογράφτηκε. Η απάντηση που έλαβε είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς όμως να αρχίσει εκ νέου διαπραγμάτευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ