Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ικανοποίηση για τις δημοτικές εκλογές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Σαν «νίκη» της πολιτικής του Βελιγραδίου στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίστηκε χτες από σερβικά (και όχι μόνο) ειδησεογραφικά δίκτυα η εκλογή υποψήφιων δημάρχων στους εννιά από τους δέκα σερβικούς δήμους από τον πολιτικό συνδυασμό SRPSKA που υποστηρίχτηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιβιτσα Ντάσιτς.

Τα αποτελέσματα αυτά αντιμετωπίζονται ως επιδοκιμασία της πολιτικής του Βελιγραδίου στο Κοσσυφοπέδιο, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία του περασμένου Απρίλη σχετικά με την «ομαλοποίηση» των διμερών σχέσεων, με την οποία ουσιαστικά απεμπολούνται και επισήμως τα εδαφικά και άλλα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στο προτεκτοράτο.

Ικανοποίηση εκφράστηκε και από τον γγ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Λαμπέρτο Ζανιέρ και από την εκπρόσωπο της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον. Οσον αφορά στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις περιοχές των Κοσσοβάρων Αλβανών, το κόμμα του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι φαίνεται πως κατέγραψε σημαντικές απώλειες, χάνοντας τέσσερις μεγάλους δήμους, (Ουρόσεβατς, Βίτινα, Γκνίλανε και Λίπλιαν). Εκπληξη αποτέλεσε η εκλογή δημάρχου στην πρωτεύουσα Πρίστινα από το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Αυτοδιάθεση», που αντιτίθεται στην παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, επιζητεί την διά της βίας επιβολή της κυριαρχίας της Πρίστινας στις σερβοκατοικούμενες περιοχές του προτεκτοράτου και επιδιώκει την ένωση με την Αλβανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ