Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενίσχυση της συνεργασίας

Θεσπίζονται απευθείας συναλλαγές στα αντίστοιχα νομίσματα

Από την συνάντηση του Βρετανού και Κινέζου πρωθυπουργού
Από την συνάντηση του Βρετανού και Κινέζου πρωθυπουργού
ΠΕΚΙΝΟ.--

Τριήμερη επίσκεψη ξεκίνησε από χτες ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στην Κίνα, με στόχο της επίσκεψης να ενισχυθούν οι δεσμοί πολιτικοί και οικονομικοί των δύο χωρών, που τα τελευταία χρόνια έχουν σημαντική άνοδο. Η Βρετανία είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος από όλες τις χώρες της ΕΕ, της Κίνας. Το διμερές εμπόριο αυξήθηκε 7,5% τον τελευταίο χρόνο και έφτασε τα 63,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η επίσκεψη γίνεται μετά την ψύχρανση των σχέσεων, όταν ο Κάμερον δέχτηκε το Μάη του 2012 τον ηγέτη της λεγόμενης ανεξαρτησίας του Θιβέτ Δαλάι Λάμα, προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης της Κίνας. Πάντως, χτες στη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κεγιάνγκ, ο Κάμερον σημείωσε με έμφαση ότι η χώρα του αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και αναγνωρίζει το Θιβέτ ως τμήμα της. Ο Κεγιάνγκ από την πλευρά του μίλησε για την «ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού» και προώθηση μιας συνεκτικής στρατηγικής συνεργασίας και κάλεσε για ενίσχυση των επενδύσεων στους τομείς της νέας τεχνολογίας, των τραπεζικών συναλλαγών, των πολιτιστικών ανταλλαγών. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή συναλλαγματικής συμφωνίας με την τράπεζα της Αγγλίας και τη θέσπιση απευθείας ανταλλαγής νομισμάτων γουάν και στερλίνας για τρία χρόνια και ύψους 200 δισεκατομμυρίων γουάν προς 20 εκατομμύρια στερλίνες.

Η κίνηση αυτή δημιουργεί ανησυχία στις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ και μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν.

Πάντως, ο Κεγιάνγκ υπογράμμισε την πρόοδο της Κίνας στην πυρηνική ενέργεια και τις υπερταχείες, καλώντας τις δύο χώρες να διευρύνουν τις αγορές τους. Υπενθύμισε ακόμη ότι τα κινέζικα μονοπώλια έχουν δείξει προτίμηση με οφ σορ εταιρείες στην αγορά του Λονδίνου και ζήτησε να υπάρξουν περισσότερες διευκολύνσεις για κινεζικούς τραπεζικούς ομίλους, ώστε να στηρίξουν και κινεζικές εταιρείες. Ο Κάμερον, από την πλευρά του, καλωσόρισε τις κινέζικές επιχειρήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας των δύο χωρών στις επενδύσεις, στην επιστήμη και τη διεθνή και περιφερειακή συνεργασία. Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ και Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ