ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑΤΟ
Συζητούν την ανατολική διεύρυνση

Ξεκίνησαν χτες και θα ολοκληρωθούν σήμερα οι εργασίες της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις οποίες από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο Ε. Βενιζέλος. Η πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας αναλώθηκε στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί το 2014, καθώς και στις εταιρικές σχέσεις του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις τρεις βασικές προτεραιότητες, που είναι οι εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ, η ουσιαστική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η νέα μορφή της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Επίσης, στην ατζέντα της Συνόδου ήταν οι προοπτικές διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Οπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, οι ελληνικές θέσεις σε σχέση με τη διεύρυνση, ιδίως δε σε σχέση με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, είναι απολύτως σαφείς και συνδέονται με τα γενικότερα κριτήρια του ΝΑΤΟ και όχι με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Στη σημερινή δεύτερη μέρα της Συνόδου θα γίνει το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, όπου θα συζητηθεί η συνεργασία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει πως τόσο η σχέση ΕΕ - Ρωσίας, όσο και η σχέση ΝΑΤΟ - Ρωσίας έχουν ζωτική σημασία και στην πραγματικότητα επηρεάζουν μία σειρά από πολύ σημαντικά πεδία, όπως, για παράδειγμα, την Ανατολική Εταιρική σχέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ και τις εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με αξιωματούχους κρατών και διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στις δυνάμεις κατοχής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF). Η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Γεωργίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Ε. Βενιζέλος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ισπανίας και της Γεωργίας.

Πιέσεις Κέρι σε Καρζάι

Πιέσεις στον Αφγανό Πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, προκειμένου να υπογράψει τη διμερή συμφωνία «ασφαλείας» με τις ΗΠΑ, που θα ρυθμίζει θέματα νομιμοποίησης της αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν μετά τη λεγόμενη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων το 2014, άσκησε και χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη σύνοδο των ομολόγων του από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Παρόμοιες πιέσεις είχε ασκήσει και ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ζητώντας από τον Αφγανό Πρόεδρο να διευθετήσει τις εκκρεμότητες με τις ΗΠΑ.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στις Βρυξέλλες, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και μία συμβολική συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας (που είναι μία από τις χώρες που επιδιώκει πολιτικές και εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ παρά τις αντιρρήσεις της Μόσχας), ο Τζον Κέρι είχε προγραμματίσει να μεταβεί σήμερα στη Μολδαβία και όχι στην Ουκρανία σε ένδειξη δυσαρέσκειας για την πρόσφατη απόφαση του Κιέβου να παγώσει τις περαιτέρω σχέσεις με την ΕΕ. Η σύντομη επίσκεψη του Κέρι στη Μολδαβία είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από το 1992, οπότε είχε επισκεφθεί τη χώρα ο τότε υπουργός Τζέιμς Μπέικερ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Συζητήσεις για λογαριασμό των μονοπωλίων της Ενέργειας

Το θέμα της έρευνας και της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με την Νορβηγίδα ομόλογό του, Ερνα Σόλμπεργκ, που έγινε ενόψει της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της ΕΕ.

Εγινε εκτενής αναφορά στα αποθέματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, την έρευνα των οποίων έχει αναλάβει η νορβηγική εταιρεία «PGS». Ο Ελληνας πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «συνεργασία» μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και νορβηγικών μονοπωλίων στην πιθανή εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «PGS» έχει μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση τα στοιχεία για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, σημειώνοντας ότι «εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον» και πιθανόν να προκύψουν μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων. Για την εξόρυξη και εκμετάλλευσή τους έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον το νορβηγικό μονοπώλιο «Statoil».

Το ενδιαφέρον εταιρειών από τη Νορβηγία για τα ελληνικά κοιτάσματα επιβεβαίωσε η Ερνα Σόλμπεργκ, η οποία σημείωσε ότι «εταιρείες, όχι μόνο στον κλάδο του πετρελαίου, αλλά και στο φυσικό αέριο, έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχουμε από πλευράς και εμπορικής, όχι μόνο τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης. Ομιλώ για ιδιωτικές εταιρείες, που ενδιαφέρονται για την κερδοφορία, εξ ου και αναζητούν και αλλού κέρδη». Η ίδια σημείωσε ότι ήδη εταιρείες της Νορβηγίας διενεργούν έρευνες σε Ελλάδα και Κύπρο, αφού, όπως είπε, «διαβλέπουν σημαντικές προοπτικές, τόσο για πετρέλαιο, όσο και για φυσικό αέριο».

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να συνεχιστούν «οι μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις μελλοντικές προκλήσεις» και υποστήριξε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματικούς ομίλους της Νορβηγίας «να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα», αξιοποιώντας τα φτηνά εργατικά χέρια και την εκμετάλλευση των υποδομών και του φυσικού πλούτου της χώρας. Επίσης, συζητήθηκε το ενδιαφέρον επενδυτικών ομίλων της Νορβηγίας για την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων.

ΕΛΛΑΔΑ - ΡΩΣΙΑ
Ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας

Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας υπέγραψαν χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο Ρώσος αξιωματούχος, συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά με τον οποίο συζήτησε για τη στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου στο φόντο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Η νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας αφορά κυρίως τον τομέα των εξοπλισμών και θα ενεργοποιηθεί μέσα στο 2014. Η πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας αποτελεί ήδη βασικό προμηθευτή όπλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και τα ρωσικά μονοπώλια ενδιαφέρονται για την ενίσχυση των εξαγωγών τους. Η συμφωνία προβλέπει την περαιτέρω υποστήριξη των ρωσικών αμυντικών στρατιωτικών συστημάτων που διαθέτει η Ελλάδα και δέσμευση για τη μεταφορά τεχνολογίας από τη Ρωσία στην Ελλάδα για την κατασκευή οπλικών συστημάτων. Επίσης οι δυο κυβερνήσεις,συμφώνησαν για την πραγματοποίηση, ετήσιων Προγραμμάτων Στρατιωτικής Συνεργασίας.

Ο Σ. Σοϊγκού επανέφερε το αίτημα της ρωσικής κυβέρνησης για χρήση των ελληνικών λιμανιών από το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό για τον ελλιμενισμό πλοίων, αίτημα που «σκοντάφτει» στις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις της Ελλάδας. Παρουσιάζοντας τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της Ρωσίας στο πλαίσιο και των γενικευμένων ανταγωνισμών μεταξύ των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ενώσεων, σημείωσε: «Εχουμε ρυθμίσει τα ρολόγια μας όσον αφορά το σύστημα ευρωπαϊκής και διεθνούς ασφάλειας, ιδιαίτερα δε για τα γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Από την πλευρά του, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «η Ρωσία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της χώρας μας, με τον οποίο έχουμε κοινή προσέγγιση και κοινούς στόχους σε μεγάλο αριθμό περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων (...) εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας σε μία περίοδο που η κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής είναι ταραχώδης».

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ Ν. ΚΟΡΕΑ
Προσκλητήριο στα μονοπώλια

Ανοιχτό προσκλητήριο στους μονοπωλιακούς ομίλους της Νότιας Κορέας να επενδύσουν στην Ελλάδα, μέσω συμπράξεων με εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, εκμεταλλευόμενοι τη φτηνή εργατική δύναμη, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, απηύθυνε χτες από τη Σεούλ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρ. Παπούλιας, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην ασιατική χώρα.

Μιλώντας από το βήμα του Ελληνοκορεατικού επιχειρηματικού φόρουμ κάλεσε τις μεγάλες επιχειρήσεις της Κορέας να «εκμεταλλευτούν το ευρύ φάσμα διαρθρωτικών και δημοσιονομικών αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να επενδύσουν στην Ελλάδα». Επί της ουσίας διαφήμισε τις σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση μειώνοντας την τιμή της εργατικής δύναμης με στόχο την ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. «Τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή δεν πέτυχε καμία από τις χώρες που περνούσαν κρίση», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κάρ. Παπούλιας, διαφημίζοντας την αντιλαϊκή πυγμή της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην ομιλία του πρόβαλε επίσης τις επιχειρηματικές σχέσεις που έχει αναπτύξει το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο που κατασκευάζει πλοία στα ναυπηγεία της Κορέας εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα συμφωνίες για τη μεταφορά εμπορευμάτων κορεατικών μονοπωλίων, και σημείωσε: «Η άρρηκτη σχέση που έχει δημιουργηθεί στη ναυτιλία προσφέρει νέες ευκαιρίες αμοιβαίων επενδύσεων». Αναφέρθηκε, επίσης, στη στενή συνεργασία επιχειρηματιών των δύο χωρών για τη μεταφορά, αποθήκευση και διανομή υγροποιημένου φυσικού αερίου «LNG» (οι Ελληνες εφοπλιστές διαθέτουν έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πλοίων για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου) και υποστήριξε ότι «θα μπορούσε να συνεισφέρει στη γενικότερη ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Τέλος, παρουσίασε και τις «προοπτικές» που υπάρχουν στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας τονίζοντας: «Κόμβοι διαμετακομιστικού εμπορίου στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν και τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον επενδυτών. Οι εξελίξεις αυτές σας προσφέρουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξετε την Ελλάδα για τη μεταφορά, διανομή αλλά και για την τελική συναρμολόγηση προϊόντων σας».

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης Παπούλια περιλαμβάνεται μετάβαση στο σύνορο με τη Βόρεια Κορέα και κατάθεση στεφανιού στο «κενοτάφιο των Ελλήνων στρατιωτικών» που συμμετείχαν ως εκστρατευτικό σώμα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κορέα.

Περιοδεία στο Αργος

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα περιοδεύσει σήμερα στο Αργος, με αφορμή τις τεράστιες καταστροφές και τις πλημμύρες που έγιναν στην πόλη. Θα συναντηθεί με τους τοπικούς φορείς και στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ στο Ναύπλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ