Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Συζητήσεις για λογαριασμό των μονοπωλίων της Ενέργειας

Το θέμα της έρευνας και της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με την Νορβηγίδα ομόλογό του, Ερνα Σόλμπεργκ, που έγινε ενόψει της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της ΕΕ.

Εγινε εκτενής αναφορά στα αποθέματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, την έρευνα των οποίων έχει αναλάβει η νορβηγική εταιρεία «PGS». Ο Ελληνας πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «συνεργασία» μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και νορβηγικών μονοπωλίων στην πιθανή εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «PGS» έχει μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση τα στοιχεία για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, σημειώνοντας ότι «εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον» και πιθανόν να προκύψουν μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων. Για την εξόρυξη και εκμετάλλευσή τους έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον το νορβηγικό μονοπώλιο «Statoil».

Το ενδιαφέρον εταιρειών από τη Νορβηγία για τα ελληνικά κοιτάσματα επιβεβαίωσε η Ερνα Σόλμπεργκ, η οποία σημείωσε ότι «εταιρείες, όχι μόνο στον κλάδο του πετρελαίου, αλλά και στο φυσικό αέριο, έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχουμε από πλευράς και εμπορικής, όχι μόνο τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης. Ομιλώ για ιδιωτικές εταιρείες, που ενδιαφέρονται για την κερδοφορία, εξ ου και αναζητούν και αλλού κέρδη». Η ίδια σημείωσε ότι ήδη εταιρείες της Νορβηγίας διενεργούν έρευνες σε Ελλάδα και Κύπρο, αφού, όπως είπε, «διαβλέπουν σημαντικές προοπτικές, τόσο για πετρέλαιο, όσο και για φυσικό αέριο».

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να συνεχιστούν «οι μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις μελλοντικές προκλήσεις» και υποστήριξε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματικούς ομίλους της Νορβηγίας «να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα», αξιοποιώντας τα φτηνά εργατικά χέρια και την εκμετάλλευση των υποδομών και του φυσικού πλούτου της χώρας. Επίσης, συζητήθηκε το ενδιαφέρον επενδυτικών ομίλων της Νορβηγίας για την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ