Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑΤΟ
Συζητούν την ανατολική διεύρυνση

Ξεκίνησαν χτες και θα ολοκληρωθούν σήμερα οι εργασίες της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις οποίες από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο Ε. Βενιζέλος. Η πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας αναλώθηκε στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί το 2014, καθώς και στις εταιρικές σχέσεις του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις τρεις βασικές προτεραιότητες, που είναι οι εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ, η ουσιαστική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η νέα μορφή της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Επίσης, στην ατζέντα της Συνόδου ήταν οι προοπτικές διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Οπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, οι ελληνικές θέσεις σε σχέση με τη διεύρυνση, ιδίως δε σε σχέση με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, είναι απολύτως σαφείς και συνδέονται με τα γενικότερα κριτήρια του ΝΑΤΟ και όχι με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Στη σημερινή δεύτερη μέρα της Συνόδου θα γίνει το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, όπου θα συζητηθεί η συνεργασία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει πως τόσο η σχέση ΕΕ - Ρωσίας, όσο και η σχέση ΝΑΤΟ - Ρωσίας έχουν ζωτική σημασία και στην πραγματικότητα επηρεάζουν μία σειρά από πολύ σημαντικά πεδία, όπως, για παράδειγμα, την Ανατολική Εταιρική σχέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ και τις εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με αξιωματούχους κρατών και διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στις δυνάμεις κατοχής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF). Η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Γεωργίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Ε. Βενιζέλος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ισπανίας και της Γεωργίας.

Πιέσεις Κέρι σε Καρζάι

Πιέσεις στον Αφγανό Πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, προκειμένου να υπογράψει τη διμερή συμφωνία «ασφαλείας» με τις ΗΠΑ, που θα ρυθμίζει θέματα νομιμοποίησης της αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν μετά τη λεγόμενη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων το 2014, άσκησε και χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη σύνοδο των ομολόγων του από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Παρόμοιες πιέσεις είχε ασκήσει και ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ζητώντας από τον Αφγανό Πρόεδρο να διευθετήσει τις εκκρεμότητες με τις ΗΠΑ.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στις Βρυξέλλες, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και μία συμβολική συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας (που είναι μία από τις χώρες που επιδιώκει πολιτικές και εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ παρά τις αντιρρήσεις της Μόσχας), ο Τζον Κέρι είχε προγραμματίσει να μεταβεί σήμερα στη Μολδαβία και όχι στην Ουκρανία σε ένδειξη δυσαρέσκειας για την πρόσφατη απόφαση του Κιέβου να παγώσει τις περαιτέρω σχέσεις με την ΕΕ. Η σύντομη επίσκεψη του Κέρι στη Μολδαβία είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από το 1992, οπότε είχε επισκεφθεί τη χώρα ο τότε υπουργός Τζέιμς Μπέικερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ