ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑΤΟ
Αντιπαράθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ

Ολοκληρώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις οποίες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης συμμετείχε ο Ε. Βενιζέλος. Στην ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνονταν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για το 2014, οι εταιρικές σχέσεις της λυκοσυμμαχίας και οι προοπτικές διεύρυνσής της. Χτες εξάλλου πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Ε. Βενιζέλος σημείωσε κατά το χτεσινό δείπνο εργασίας με θέμα την πολιτική «ανοικτών θυρών» (διεύρυνσης), ότι το ζήτημα του ονόματος δεν είναι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά είναι ένα ανοιχτό, διεθνές πρόβλημα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σέβεται «τη διαδικασία που διευθύνεται από τον ΓΓ του ΟΗΕ μέσω του κ. Νίμιτς για την επίλυση του θέματος», ενώ ανέφερε ότι το πραγματικό πρόβλημα της ΠΓΔΜ είναι εσωτερικό και θεσμικό, «πρόβλημα (...) πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας της Οχρίδας για τη συνύπαρξη της σλαβικής και της αλβανικής κοινότητας», πρόβλημα που τροφοδοτεί αλυτρωτισμό και επηρεάζει τη σχέση της ΠΓΔΜ και με τη Βουλγαρία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, που συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ με αξιωματούχους κρατών που παίρνουν μέρος στην κατοχική δύναμη ISAF στο Αφγανιστάν, σημείωσε ότι «πουθενά στα κριτήρια που αφορούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν αναφέρεται ότι πρέπει να αλλάξουμε το όνομα της χώρας μας για να καταστούμε μέλος της Συμμαχίας. Η στάση της Ελλάδας συνιστά αποφυγή ανάληψης ευθύνης, με μεταφορά της "μπάλας" στις υπόλοιπες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ».

Διαφοροποίηση με ...ουρά

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ κατά τη δεύτερη μέρα της συνόδου στις Βρυξέλλες ασχολήθηκαν και με το ζήτημα της λεγόμενης αποχώρησης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν (στην πραγματικότητα το «παζάρι» για το πόσοι θα παραμείνουν). Στοιχείο της διαφοροποίησης με την αφγανική κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι, που ως τώρα δεν υπογράφει συμφωνία, είναι ότι λόγω των αντιδράσεων που προκαλούν οι συχνές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά αμάχων με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των Ταλιμπάν, αντιμετωπίζει και η ίδια η κυβέρνηση δυσκολίες σε σχέση με τους συμβιβασμούς που πρέπει να κάνει με διάφορους φύλαρχους. Οπως φαίνεται οι ΗΠΑ και οι ΝΑΤΟικοί έχουν δυσαρεστηθεί από τη στάση αυτή, και θεωρούν δεδομένο ότι η παραμονή τους στο Αφγανιστάν θα πρέπει να συνδυαστεί με ρόλο «εκπαίδευσης» στις δυνάμεις καταστολής, ενώ βέβαια απώτερος στόχος είναι η διασφάλιση των μονοπωλίων των καπιταλιστικών χωρών που θέλουν να διαχειριστούν τη λεία της χώρας, ορυκτό πλούτο αλλά και τα μεγάλα συμβόλαια της ...ανοικοδόμησης, όπου διαγκωνίζονται και με τα μονοπώλια άλλων δυνάμεων και κυρίως της Κίνας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΜΠΑΡΟΖΟ
Διαρκής «μαραθώνιος» αντιλαϊκών μέτρων

Τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Η συνέχιση των βάρβαρων μνημονίων διαρκείας προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων καθορίζει τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας

Eurokinissi

Η συνέχιση των βάρβαρων μνημονίων διαρκείας προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων καθορίζει τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας
Την αδιάκοπη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με την επιβολή νέων σκληρών μέτρων, προανήγγειλαν χτες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνεδρίαση της συνάντησης του κολεγίου των κοινοτικών επιτρόπων που πραγματοποιήθηκε ενόψει την ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της ΕΕ.

Ο Ζ. Μπαρόζο, στις δηλώσεις του ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση τη συνέχιση των μέτρων και την τήρηση των δεσμεύσεών της, όπως αυτές υπαγορεύονται από τις ευρωενωσιακές συνθήκες και τα μνημόνια. «Δεν είναι τώρα η ώρα για χαλάρωση της πολιτικής», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και παρουσίασε ως «μαραθώνιο» το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης. «Δεν είναι αυτή η στιγμή να χαλαρώσουμε τις προσπάθειες, ούτε ο δρομέας αλλά ούτε είναι η στιγμή για τους θεατές του μαραθωνίου να παρακολουθούν απλώς χωρίς να υποστηρίζουν το μαραθωνοδρόμο. Πρέπει να επιτύχουμε στα τελευταία αυτά μέτρα του μαραθωνίου», σημείωσε ο Ζ. Μπαρόζο, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι θα ακολουθήσουν νέα μέτρα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, φανερώνοντας ότι τα παζάρια μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, τόνισε ότι «κάποια θέματα είναι δύσκολα» και σημείωσε πως «πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και με το ΔΝΤ». Ταυτόχρονα, έσπευσε να προσφέρει πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση. Υποστήριξε ότι είναι σημαντικά τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα και σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στον ελληνικό λαό, δήλωσε ότι «πλέον η Ελλάδα μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη».

Σε σχέση με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, δήλωσε ότι είναι «μια καλή ευκαιρία για την Ελλάδα να αποδείξει ότι όχι μόνο είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά να είναι και σε θέση να συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή προσπάθεια».

Κλιμάκωση της βάρβαρης επέλασης

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς, παραδέχτηκε ότι τα σκληρά μέτρα θα συνεχιστούν και με αφορμή τις δηλώσεις του Ζ. Μπαρόζο περί «μαραθωνίου», σημείωσε ότι «οι Ελληνες αθλητές στο μαραθώνιο της Ελληνικής Προεδρίας δεν θα έχουν σημάδια κόπωσης αλλά αντοχή γιατί έχουν κοινό στόχο». Ο πρωθυπουργός μάλιστα κάλεσε τον ελληνικό λαό να γονατίσει μπροστά στη νέα λαίλαπα μέτρων που έρχεται υποστηρίζοντας: «δεν πρέπει να μπούμε σε διάθεση να αποδεχτούμε την κόπωση».

Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, δήλωσε ότι «δεν έχουμε αδιέξοδο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», και εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου «θα κλείσει η συμφωνία με την τρόικα».

Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι οι αναδιαρθρώσεις έπρεπε να είχαν γίνει στην Ελλάδα «με ή χωρίς την τρόικα, με ή χωρίς την κρίση», αποδεικνύοντας αφενός ότι τα μέτρα, δηλαδή οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις ως μέσο ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, είχαν προαποφασιστεί μέσα στους κόλπους της ΕΕ και της ελληνικής αστικής τάξης, αφετέρου ότι είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της αναπαραγωγής της κερδοφορίας, καθώς και ότι η προώθησή τους θα συνεχιστεί, με ή χωρίς μνημόνια, γιατί αυτό καθορίζεται και από τις ευρωενωσιακές συνθήκες και συμφωνίες.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «η Ελλάδα θα έχει μια επιτυχή Προεδρία, μια Προεδρία ευκαιριών και όχι κρίσης» και αναφερόμενος στις στοχεύσεις των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκπροσώπων πρόσθεσε ότι «το σύνολο της ΕΕ θα βγει πιο ενωμένο απ' αυτήν την κρίση».

Οι άξονες της Ελληνικής Προεδρίας

Σ' αυτήν την κατεύθυνση παρουσιάζοντας τους στόχους για την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, φρόντισε να τους συνδέσει με τις φιλομονοπωλιακές - αντιλαϊκές επιδιώξεις όλων των κρατών - μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι στόχοι αυτοί είναι:

-- Δημιουργία θέσεων εργασίας και κοινωνική συνοχή. Η δημιουργία των θέσεων εργασίας που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός, αφορούν στην πλειοψηφία τους σε περιορισμένο αριθμό θέσεων προσωρινής και μερικής απασχόλησης, κατάρτισης και επανακατάρτισης, όπως αυτές προωθούνται από τα προγράμματα της ΕΕ. Εχουν στόχο αφενός να προσφέρουν φτηνά εργατικά χέρια στους επιχειρηματικούς ομίλους, αφετέρου να επιβάλλουν την ανοχή σε αυτές τις εργασιακές συνθήκες, χειραγωγώντας ταυτόχρονα την οργή και την αγανάκτηση των εκατομμυρίων ανέργων της ΕΕ.

-- Εμβάθυνση νομισματικής ένωσης (ΟΝΕ) και ταχύτατη υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης. Η εμβάθυνση της ΟΝΕ, περνάει μέσα από την επιβολή αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Η υλοποίηση της Τραπεζικής Ενωσης, θα ενισχύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα κάθε κράτους και στο σύνολό του, ωθώντας στη συγκεντροποίηση με όρους ανισομετρίας. Αυτό θα έχει παραπέρα συνέπειες στους εργαζόμενους του χρηματοπιστωτικού τομέα, στους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες που εξαρτώνται από τις τράπεζες.

-- Διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων από την «παράνομη μετανάστευση» και ευρωπαϊκή ασφάλεια. Με μαζικό πογκρόμ κατά των μεταναστών και ακόμα πιο αντιδραστικά μέτρα αστυνόμευσης και παρακολούθησης.

-- Ενίσχυση της θαλάσσιας πολιτικής που θα προωθεί την ανάπτυξη, την ασφάλεια, και την αξιοποίηση της ενέργειας στο βυθό. Πρόκειται για το σχέδιο της ΕΕ για τον καθορισμό μιας «ευρωπαϊκής ΑΟΖ» εντός των συνόρων της, με στόχο την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου των κρατών - μελών της από τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, αλλά και ενίσχυσης της καπιταλιστικής δράσης στον τομέα της Αλιείας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι λαοί να σηκώσουν τη σημαία της αποδέσμευσης από τη λυκοσυμμαχία

Σε σχόλιό του για την παρουσίαση των στόχων της ελληνικής προεδρίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας καθορίζονται από τη συνέχιση των αντιλαϊκών πολιτικών και των μνημονίων διαρκείας, που επιβάλλει η ΕΕ σε όλους τους λαούς, για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Γι' αυτό και ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης δε βρίσκονται στο τέλος του αντιλαϊκού δρόμου, όπως είπαν Σαμαράς και Μπαρόζο, αλλά σε ένα διαρκή "μαραθώνιο" βάρβαρων μέτρων.

Επιμέρους αντιθέσεις σε ζητήματα, όπως η εμβάθυνση της οικονομικής και τραπεζικής ένωσης, η μεταναστευτική πολιτική, η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου από τους επιχειρηματικούς ομίλους, που εμφανίζονται ως προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, δεν αναιρούν τις αντιλαϊκές επιδιώξεις όλων των χωρών της ΕΕ. Η λύση για τους λαούς δεν είναι να ταχθούν υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας καπιταλιστικών κρατών, αλλά να σηκώσουν τη σημαία της αποδέσμευσης από αυτή τη λυκοσυμμαχία, διεκδικώντας τον πλούτο που παράγουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ