Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΜΠΑΡΟΖΟ
Διαρκής «μαραθώνιος» αντιλαϊκών μέτρων

Τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Η συνέχιση των βάρβαρων μνημονίων διαρκείας προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων καθορίζει τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας

Eurokinissi

Η συνέχιση των βάρβαρων μνημονίων διαρκείας προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων καθορίζει τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας
Την αδιάκοπη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με την επιβολή νέων σκληρών μέτρων, προανήγγειλαν χτες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνεδρίαση της συνάντησης του κολεγίου των κοινοτικών επιτρόπων που πραγματοποιήθηκε ενόψει την ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της ΕΕ.

Ο Ζ. Μπαρόζο, στις δηλώσεις του ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση τη συνέχιση των μέτρων και την τήρηση των δεσμεύσεών της, όπως αυτές υπαγορεύονται από τις ευρωενωσιακές συνθήκες και τα μνημόνια. «Δεν είναι τώρα η ώρα για χαλάρωση της πολιτικής», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και παρουσίασε ως «μαραθώνιο» το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης. «Δεν είναι αυτή η στιγμή να χαλαρώσουμε τις προσπάθειες, ούτε ο δρομέας αλλά ούτε είναι η στιγμή για τους θεατές του μαραθωνίου να παρακολουθούν απλώς χωρίς να υποστηρίζουν το μαραθωνοδρόμο. Πρέπει να επιτύχουμε στα τελευταία αυτά μέτρα του μαραθωνίου», σημείωσε ο Ζ. Μπαρόζο, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι θα ακολουθήσουν νέα μέτρα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, φανερώνοντας ότι τα παζάρια μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, τόνισε ότι «κάποια θέματα είναι δύσκολα» και σημείωσε πως «πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και με το ΔΝΤ». Ταυτόχρονα, έσπευσε να προσφέρει πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση. Υποστήριξε ότι είναι σημαντικά τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα και σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στον ελληνικό λαό, δήλωσε ότι «πλέον η Ελλάδα μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη».

Σε σχέση με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, δήλωσε ότι είναι «μια καλή ευκαιρία για την Ελλάδα να αποδείξει ότι όχι μόνο είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά να είναι και σε θέση να συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή προσπάθεια».

Κλιμάκωση της βάρβαρης επέλασης

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς, παραδέχτηκε ότι τα σκληρά μέτρα θα συνεχιστούν και με αφορμή τις δηλώσεις του Ζ. Μπαρόζο περί «μαραθωνίου», σημείωσε ότι «οι Ελληνες αθλητές στο μαραθώνιο της Ελληνικής Προεδρίας δεν θα έχουν σημάδια κόπωσης αλλά αντοχή γιατί έχουν κοινό στόχο». Ο πρωθυπουργός μάλιστα κάλεσε τον ελληνικό λαό να γονατίσει μπροστά στη νέα λαίλαπα μέτρων που έρχεται υποστηρίζοντας: «δεν πρέπει να μπούμε σε διάθεση να αποδεχτούμε την κόπωση».

Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, δήλωσε ότι «δεν έχουμε αδιέξοδο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», και εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου «θα κλείσει η συμφωνία με την τρόικα».

Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι οι αναδιαρθρώσεις έπρεπε να είχαν γίνει στην Ελλάδα «με ή χωρίς την τρόικα, με ή χωρίς την κρίση», αποδεικνύοντας αφενός ότι τα μέτρα, δηλαδή οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις ως μέσο ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, είχαν προαποφασιστεί μέσα στους κόλπους της ΕΕ και της ελληνικής αστικής τάξης, αφετέρου ότι είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της αναπαραγωγής της κερδοφορίας, καθώς και ότι η προώθησή τους θα συνεχιστεί, με ή χωρίς μνημόνια, γιατί αυτό καθορίζεται και από τις ευρωενωσιακές συνθήκες και συμφωνίες.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «η Ελλάδα θα έχει μια επιτυχή Προεδρία, μια Προεδρία ευκαιριών και όχι κρίσης» και αναφερόμενος στις στοχεύσεις των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκπροσώπων πρόσθεσε ότι «το σύνολο της ΕΕ θα βγει πιο ενωμένο απ' αυτήν την κρίση».

Οι άξονες της Ελληνικής Προεδρίας

Σ' αυτήν την κατεύθυνση παρουσιάζοντας τους στόχους για την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, φρόντισε να τους συνδέσει με τις φιλομονοπωλιακές - αντιλαϊκές επιδιώξεις όλων των κρατών - μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι στόχοι αυτοί είναι:

-- Δημιουργία θέσεων εργασίας και κοινωνική συνοχή. Η δημιουργία των θέσεων εργασίας που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός, αφορούν στην πλειοψηφία τους σε περιορισμένο αριθμό θέσεων προσωρινής και μερικής απασχόλησης, κατάρτισης και επανακατάρτισης, όπως αυτές προωθούνται από τα προγράμματα της ΕΕ. Εχουν στόχο αφενός να προσφέρουν φτηνά εργατικά χέρια στους επιχειρηματικούς ομίλους, αφετέρου να επιβάλλουν την ανοχή σε αυτές τις εργασιακές συνθήκες, χειραγωγώντας ταυτόχρονα την οργή και την αγανάκτηση των εκατομμυρίων ανέργων της ΕΕ.

-- Εμβάθυνση νομισματικής ένωσης (ΟΝΕ) και ταχύτατη υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης. Η εμβάθυνση της ΟΝΕ, περνάει μέσα από την επιβολή αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Η υλοποίηση της Τραπεζικής Ενωσης, θα ενισχύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα κάθε κράτους και στο σύνολό του, ωθώντας στη συγκεντροποίηση με όρους ανισομετρίας. Αυτό θα έχει παραπέρα συνέπειες στους εργαζόμενους του χρηματοπιστωτικού τομέα, στους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες που εξαρτώνται από τις τράπεζες.

-- Διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων από την «παράνομη μετανάστευση» και ευρωπαϊκή ασφάλεια. Με μαζικό πογκρόμ κατά των μεταναστών και ακόμα πιο αντιδραστικά μέτρα αστυνόμευσης και παρακολούθησης.

-- Ενίσχυση της θαλάσσιας πολιτικής που θα προωθεί την ανάπτυξη, την ασφάλεια, και την αξιοποίηση της ενέργειας στο βυθό. Πρόκειται για το σχέδιο της ΕΕ για τον καθορισμό μιας «ευρωπαϊκής ΑΟΖ» εντός των συνόρων της, με στόχο την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου των κρατών - μελών της από τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, αλλά και ενίσχυσης της καπιταλιστικής δράσης στον τομέα της Αλιείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ