Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Εγνοια για έξοδο των αστών απ' την κρίση στην πλάτη του λαού

Συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα σε BBC, «Financial Times» και «Reuters»

Στο γνωστό μοτίβο της ετοιμότητας για ανάληψη της αστικής διαχείρισης απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα διαπραγματευτεί ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, δίχως να εγκαταλείψει εντελώς το «πρόγραμμα διάσωσης», αναπτύσσεται η συνέντευξη που παραχώρησε χτες σε BBC, «Financial Times» και «Reuters» ο Αλ. Τσίπρας. Με την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί ουσιαστικά ότι μέλημά του είναι μια διευθέτηση του κρατικού χρέους, ώστε να είναι σε θέση ο κρατικός κορβανάς να υποστηρίξει καπιταλιστικές επενδύσεις. Την ίδια ώρα, ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τον πυρήνα του «προγράμματος διάσωσης», που είναι ατόφιο κομμάτι της στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου για θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς του και άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας, πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του «κουρέματος» σημειώνει ότι τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης θα παράσχουν σημαντική μείωση χρέους στο πλαίσιο κάποιας αναδιαπραγμάτευσης και δε θα ρισκάρουν την κατάρρευση της Ελλάδας. Επαναλαμβάνει την επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ για συμμαχία της χώρας με άλλα κράτη του ευρωπαϊκού νότου, αναφέροντας: «Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει μάχη ανάμεσα στους Ελληνες και τους Γερμανούς, γιατί αν υπήρχε κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο για εμάς (...) Ισως να δοθεί μάχη ανάμεσα στην ευρωπεριφέρεια και στις χώρες με πιστωτική αξιολόγηση ΑΑΑ. Η πρόθεσή μας είναι να συστήσουμε συμμαχίες εντός της ΕΕ, για παράδειγμα με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία». Κι ενώ είναι αλήθεια ότι η άρχουσα τάξη στα εν λόγω κράτη προσανατολίζεται σε χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής γιατί θεωρεί ότι αυτό μπορεί να συμβάλει στην καπιταλιστική ανάκαμψη, αυτό που δεν αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας είναι ότι οι ίδιες άρχουσες τάξεις στα κράτη του «νότου» τσακίζουν τους λαούς τους. Δεν αναφέρει ότι τέτοιου είδους κολεγιές και «μάχες» δεν αποσκοπούν στο να ανακουφιστεί ο λαός, αλλά στο να διασφαλίσουν καλύτερους όρους στη διαπραγμάτευση στη λυκοσυμμαχία απ' τη σκοπιά των συμφερόντων της κάθε αστικής τάξης.

Αποκαλυπτικός ήταν, τέλος, στο σημείο όπου για να υπερασπιστεί τον ισχυρισμό του ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς τα κεφάλαια του προγράμματος, επικαλέστηκε το πρωτογενές πλεόνασμα που προκλήθηκε απ' την αφαίμαξη του λαού και το σφαγιασμό δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ομολογώντας ουσιαστικά τη διατήρηση αυτής της αφόρητης για το λαό κατάστασης και με το μείγμα διαχείρισης που πρεσβεύει. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς κεφάλαια από το μνημόνια για παρατεταμένη περίοδο, αν αποσυρόταν από την τρέχουσα συμφωνία, ειδικά αφού έχει πρωτογενές πλεόνασμα και εισπράττει περισσότερα έσοδα απ' όσο είναι οι δαπάνες, αν εξαιρεθούν οι αποπληρωμές χρέους», δηλώνει.

Δραγασάκης: Αδικούμε τον Παπανδρέου...

Συνεχίζοντας το άρωμα ΠΑΣΟΚ του Γ. Α. Παπανδρέου που... μύρισε έντονα στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τη Δευτέρα, ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χτες στην ιστοσελίδα left.gr, αφού επανέλαβε τα γνωστά και διαχειριστικά περί αναδιάρθρωσης του χρέους, αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, εξορθολογισμού των δαπανών, έσπευσε να σημειώσει ότι «αδικούμε λίγο τον Γιώργο Παπανδρέου (για το λεφτά υπάρχουν). Είχε πει το «υπάρχουν λεφτά» με την έννοια πού πάνε τα λεφτά». Φαίνεται ότι το φλερτ με ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ καλά κρατεί!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ