Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑΤΟ
Αντιπαράθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ

Ολοκληρώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις οποίες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης συμμετείχε ο Ε. Βενιζέλος. Στην ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνονταν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για το 2014, οι εταιρικές σχέσεις της λυκοσυμμαχίας και οι προοπτικές διεύρυνσής της. Χτες εξάλλου πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Ε. Βενιζέλος σημείωσε κατά το χτεσινό δείπνο εργασίας με θέμα την πολιτική «ανοικτών θυρών» (διεύρυνσης), ότι το ζήτημα του ονόματος δεν είναι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά είναι ένα ανοιχτό, διεθνές πρόβλημα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σέβεται «τη διαδικασία που διευθύνεται από τον ΓΓ του ΟΗΕ μέσω του κ. Νίμιτς για την επίλυση του θέματος», ενώ ανέφερε ότι το πραγματικό πρόβλημα της ΠΓΔΜ είναι εσωτερικό και θεσμικό, «πρόβλημα (...) πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας της Οχρίδας για τη συνύπαρξη της σλαβικής και της αλβανικής κοινότητας», πρόβλημα που τροφοδοτεί αλυτρωτισμό και επηρεάζει τη σχέση της ΠΓΔΜ και με τη Βουλγαρία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, που συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ με αξιωματούχους κρατών που παίρνουν μέρος στην κατοχική δύναμη ISAF στο Αφγανιστάν, σημείωσε ότι «πουθενά στα κριτήρια που αφορούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν αναφέρεται ότι πρέπει να αλλάξουμε το όνομα της χώρας μας για να καταστούμε μέλος της Συμμαχίας. Η στάση της Ελλάδας συνιστά αποφυγή ανάληψης ευθύνης, με μεταφορά της "μπάλας" στις υπόλοιπες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ».

Διαφοροποίηση με ...ουρά

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ κατά τη δεύτερη μέρα της συνόδου στις Βρυξέλλες ασχολήθηκαν και με το ζήτημα της λεγόμενης αποχώρησης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν (στην πραγματικότητα το «παζάρι» για το πόσοι θα παραμείνουν). Στοιχείο της διαφοροποίησης με την αφγανική κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι, που ως τώρα δεν υπογράφει συμφωνία, είναι ότι λόγω των αντιδράσεων που προκαλούν οι συχνές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά αμάχων με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των Ταλιμπάν, αντιμετωπίζει και η ίδια η κυβέρνηση δυσκολίες σε σχέση με τους συμβιβασμούς που πρέπει να κάνει με διάφορους φύλαρχους. Οπως φαίνεται οι ΗΠΑ και οι ΝΑΤΟικοί έχουν δυσαρεστηθεί από τη στάση αυτή, και θεωρούν δεδομένο ότι η παραμονή τους στο Αφγανιστάν θα πρέπει να συνδυαστεί με ρόλο «εκπαίδευσης» στις δυνάμεις καταστολής, ενώ βέβαια απώτερος στόχος είναι η διασφάλιση των μονοπωλίων των καπιταλιστικών χωρών που θέλουν να διαχειριστούν τη λεία της χώρας, ορυκτό πλούτο αλλά και τα μεγάλα συμβόλαια της ...ανοικοδόμησης, όπου διαγκωνίζονται και με τα μονοπώλια άλλων δυνάμεων και κυρίως της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ