ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δείχνει «δόντια» για την Αρκτική

ΜΟΣΧΑ.--

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε χτες εντολή να αυξηθεί η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Αρκτική, την επομένη της έναρξης εκ μέρους του Καναδά μιας διαδικασίας για την επέκταση της κυριαρχίας του στην περιοχή.

«Η Ρωσία συμμετέχει ολοένα και περισσότερο σ' αυτήν την περιοχή του μέλλοντος, επιστρέφει σ' αυτή και πρέπει να διαθέτει εκεί όλους τους μοχλούς για να διασφαλίσει την ασφάλειά της και να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Ο Πούτιν διευκρίνισε πως πρόκειται για την επαναλειτουργία ενός στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τίκσι, στην πολική ζώνη της βόρειας Γιακουτίας (ανατολική Σιβηρία) και την πραγματοποίηση εργασιών στο αεροδρόμιο του Σεβερομόρσκ, στη θάλασσα του Μπάρεντς, στη βορειοδυτική Ρωσία.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως κατέθεσε φάκελο ενώπιον της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για να επεκτείνει την κυριαρχία του στο γεωγραφικό Βόρειο Πόλο, αψηφώντας κυρίως τη Ρωσία, η οποία έχει ήδη στήσει εκεί τη σημαία της. Ο Καναδάς θέλει να αποδείξει πως «η οροσειρά Λομονόσοφ» αποτελεί προέκταση της καναδικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και να διεκδικήσει έτσι το Βόρειο Πόλο, σύμφωνα με το φάκελο που παρουσιάσθηκε τη Δευτέρα από την κυβέρνηση και είχε κατατεθεί την Παρασκευή σε μια ειδική επιτροπή του ΟΗΕ. Το διακύβευμα βεβαίως είναι ο έλεγχος από τα μονοπώλια της γεωστρατηγικά και -σύμφωνα με πολλές ενδείξεις- πλούσιας ενεργειακά περιοχής, που εκτιμάται ότι όσο υποχωρούν οι πάγοι θα γίνεται όλο και περισσότερο πεδίο σκληρού ενδο-ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρια σε εξέλιξη

ΚΙΕΒΟ.--

Στην ουκρανική πρωτεύουσα βρέθηκε χτες η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, για συνομιλίες, όπως ανακοινώθηκε, και με τις δύο πλευρές. Οι πλευρές που αντιπαρατίθενται στην Ουκρανία, είναι από τη μία η μερίδα του κεφαλαίου που στηρίζει τη σύνδεση με την ΕΕ και διοργανώνει εδώ και μέρες διαδηλώσεις παρασύροντας και λαϊκό κόσμο, που αντέδρασε στην αλλαγή στάσης της κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς να προχωρήσει στη σύνδεση και την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ και η άλλη, η μερίδα του κεφαλαίου που θεωρεί πιο συμφέρουσα τη συνεργασία με τη Ρωσία στο πλαίσιο της λεγόμενης «Τελωνειακής Ενωσης», που επίσης παρασύρει λαϊκό κόσμο.

Το βράδυ της Δευτέρας, η αστυνομία προχώρησε στην απομάκρυνση των οδοφραγμάτων που είχαν στήσει οι φιλοευρωνωσιακές δυνάμεις στα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο όπου υπήρξαν και τραυματισμοί.

Ο πρόεδρος της χώρας, που φαίνεται ότι παζαρεύει και με τις δύο πλευρές, την ΕΕ και τη Ρωσία, που για λογαριασμό των μονοπωλιακών τους ομίλων θέλουν τον έλεγχο της Ουκρανίας, είχε συνομιλίες με τρεις πρώην προέδρους της χώρας για την αποκλιμάκωση της πολιτικής έντασης. Πρόκειται για τους Λεονίντ Κραβτσούκ, Λεονίντ Κούτσμα και Βίκτορ Γιούσενκο.

Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αν και είχε γίνει η συνάντηση Γιανουκόβιτς και Αστον δεν είχε γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενο της συζήτησης. Η δήθεν ευαισθησία της ΕΕ για τη «βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας» ήταν στην ατζέντα, αλλά το κύριο αντικείμενο είναι να φέρει την ουκρανική κυβέρνηση ξανά στις συζητήσεις με την ΕΕ - κάτι που δεν αποκλείει ούτε ο Ουκρανός πρόεδρος - αλλά δε θέλει η ρώσικη κυβέρνηση.

Πάντως ο Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον χωρίς να μιλάμε για την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία«», διευκρίνισε ωστόσο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεργκέι Αρμπούζοφ θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συμφωνία συνεργασίας, αξίας 250 - 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή και διαχείριση αγωγού που θα μεταφέρει νερό από το λιμάνι της Ακαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα προς την Νεκρά Θάλασσα, η οποία υποχωρεί κατά ένα μέτρο το χρόνο υπέγραψαν, χτες, στην έδρα της Παγκόσμιας Τράπεζας, αντιπροσωπείες από Ισραήλ, Ιορδανία και Π. Αρχή. Στόχος του έργου είναι, επισήμως, η διασφάλιση της Νεκράς Θάλασσας καθώς και η χορήγηση νερού (και πόσιμου) σε όλη την περιοχή που εφάπτεται αυτής μέσα και από έργα αφαλάτωσης. Περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνουν αναλυτικές έρευνες, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καταστροφής του μοναδικού οικοσυστήματος της Νεκράς Θάλασσας.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη Δευτέρα σε βίαια επεισόδια, τα οποία σημειώθηκαν στη διάρκεια λεηλασιών σε επαρχίες της βόρειας Αργεντινής όπου οι αστυνομικοί απεργούν. Το φαινόμενο των λεηλασιών ξεκίνησε από την Κόρδοβα στο κέντρο της χώρας την περασμένη βδομάδα και δείχνει από τη μια ότι φτωχά λαϊκά στρώματα επιτίθενται σε καταστήματα πολλές φορές και για είδη διατροφής, αφού η καπιταλιστική κρίση - παρά τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση που εμφανίζεται ως εναλλακτική στη χρεοκοπία του 2001 - έχει βαριές συνέπειες στο λαό.

ΑΒΑΝΑ.-- Από την κουβανική πρωτεύουσα έδρα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) τους αντάρτες κομμουνιστές και την κυβέρνηση του Μ. Σάντος, που έχει μπει στο τρίτο θέμα αυτό του προβλήματος του ναρκεμπορίου, οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι προχωράνε στη μονομερή κατάπαυση του πυρός από τις 15 Δεκέμβρη ως τις 15 Γενάρη. Και σε παλιότερες παρόμοιες κινήσεις οι αστικές κυβερνήσεις ποτέ δεν συμφώνησαν και συνέχισαν τις επιχειρήσεις και κύριο στόχο την τρομοκράτηση του λαού.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε χτες συνολικό πρόστιμο ύψους 22.000.000 ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες Johnson & Johnson και Novartis, επειδή καθυστέρησαν εσκεμμένα την κυκλοφορία στην αγορά της Ολλανδίας ενός γενόσημου παυσίπονου, που είναι μια φτηνότερη εκδοχή του Fentanyl, ενός παυσίπονου που είναι 100 φορές ισχυρότερο από τη μορφίνη και χρησιμοποιείται κυρίως σε καρκινοπαθείς.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors (GM) ανακοίνωσε χτες το διορισμό της 51χρονης Μέρι Μπάρα στη θέση του γενικού διευθυντή της εταιρείας από τις 15 Ιανουαρίου. Η Μπάρα θα γίνει η πρώτη γυναίκα διευθύντρια της μεγαλύτερης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Στο μεταξύ, το κύμα κακοκαιρίας και σφοδρού ψύχους που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ προκάλεσε ως χτες το θάνατο τουλάχιστον 15 ατόμων, τον τραυματισμό δεκάδων και σημαντικά προβλήματα σε συγκοινωνίες και μεταφορές.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Πάνω από το 45% των Μαυροβούνιων πολιτών εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CEDEM). Το 38% στηρίζει την προσχώρηση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και το 17% δε διατυπώνει θέση για το ζήτημα.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ.-- Παρά την πρόοδο σε ορισμένα ζητήματα, δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και άλλων 11 χωρών της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής για την επίτευξη Συμφωνίας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου στον Ειρηνικό (Trans-Pacific Partnership- TPP) χτες στη Σιγκαπούρη. Οι αντιθέσεις εστιάζονται ιδιαίτερα στην προστασία αγροτικών προϊόντων, σε ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος και πνευματικών δικαιωμάτων.

ΟΣΛΟ.-- Πρόσκληση στις ηγεσίες της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της ΛΔ Κορέας να υπογράψουν επίσης τη συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Χημικών Οπλων και ν' ακολουθήσουν «το παράδειγμα της Συρίας» απηύθυνε ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, Αχμέτ Ουζουμτζού, παραλαμβάνοντας στη Δανία το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στον Οργανισμό.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εντεκα νεκροί είναι ο απολογισμός επίθεσης καμικάζι σε νεκρώσιμη τελετή σε σιιτικό τέμενος στην πόλη Μπαακούμπα στο βορειοανατολικό Ιράκ όπου κηδεύονταν άλλοι επτά σιίτες βοσκοί που είχαν δολοφονηθεί λίγο νωρίτερα από αγνώστους. Αλλοι επτά σουνίτες οικοδόμοι δολοφονήθηκαν από αγνώστους σε γειτονική περιοχή.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διευρύνεται η διαφορά στην εκλογή δημάρχων

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Καθώς υπολείπεται ένα μικρό μόνο μέρος των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής η εκλογική συμμαχία «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος», όπου συμμετέχει το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας και στηρίζει κριτικά και το ΚΚ Βενεζουέλας και οι δυνάμεις που στηρίζουν τη λεγόμενη «Μπολιβαριανή διαδικασία», εκλέγει 263 δημάρχους από τους 337. Πήρε το 49,24% των ψήφων (σ.σ. χτες εκ παραδρομής αναφέραμε το συγκεκριμένο ποσοστό σαν να αναφερόταν σε δημάρχους), δηλαδή συγκέντρωσε 5,1 εκατομμύρια ψήφους.

Το λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας», οι αντιδραστικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, συγκέντρωσε το 42,7% των ψήφων, δηλαδή 4,4 εκατομμύρια ψήφους, και 53 δημάρχους, ενώ εξελέγησαν και λεγόμενοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Τον κεντρικό Δήμο του Καράκας κερδίζει η αντιπολίτευση, αλλά ο «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος» συνολικά κυριαρχεί στην πλειοψηφία των μεγαλύτερων πόλεων.

Το ΚΚ Βενεζουέλας κατέβηκε αυτόνομα με δικά του στελέχη και υποψηφίους σε 25 δήμους (στους υπόλοιπους στήριξε τον Πόλο), και όπως ανακοινώθηκε χτες εξελέγησαν 9 δήμαρχοι που πρότεινε το ίδιο, είτε περιλαμβάνονταν στους υποψηφίους της εκλογικής συμμαχίας είτε είχαν κατέβει αυτόνομα με το κόμμα - το ΚΚ Βενεζουέλας εξέλεξε δήμαρχο στο Δήμο Μποκονοΐτο και 2 δήμαρχοι ήταν σε εναλλακτικά ψηφοδέλτια. Το ΚΚ Βενεζουέλας χαιρέτισε την επιτυχία των δυνάμεων που στηρίζουν την «Μπολιβαριανή διαδικασία», που, όπως ανέφερε, πρέπει να βαθύνει και τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση οι δυνάμεις δεν πρέπει να εφησυχάσουν καθώς η αντίδραση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαβουλεύσεις για έναρξη διαλόγου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για να αρχίσουν οι συζητήσεις για το Κυπριακό ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, με κύριο στόχο να προχωρήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, πραγματοποιεί αλλεπάλληλες επαφές με τις δύο πλευρές, προκειμένου να υπάρξει κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν, γεγονός που θα οδηγήσει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων. Χτες, συναντήθηκε διαδοχικά με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου.

Το ζήτημα της «ενιαίας και αδιαίρετης κυριαρχίας» είναι αυτό που αποτελεί εμπόδιο, ενώ η σημερινή κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει ότι αν δεν γίνει αποδεκτό το προσχέδιο που κατέθεσε, τότε θα το αποσύρει και θα παραπέμπει εφεξής στα ψηφίσματα του ΟΗΕ ως βάση διαπραγματεύσεων, πράγμα που άλλωστε ίσχυε πριν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ