Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συμφωνία συνεργασίας, αξίας 250 - 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή και διαχείριση αγωγού που θα μεταφέρει νερό από το λιμάνι της Ακαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα προς την Νεκρά Θάλασσα, η οποία υποχωρεί κατά ένα μέτρο το χρόνο υπέγραψαν, χτες, στην έδρα της Παγκόσμιας Τράπεζας, αντιπροσωπείες από Ισραήλ, Ιορδανία και Π. Αρχή. Στόχος του έργου είναι, επισήμως, η διασφάλιση της Νεκράς Θάλασσας καθώς και η χορήγηση νερού (και πόσιμου) σε όλη την περιοχή που εφάπτεται αυτής μέσα και από έργα αφαλάτωσης. Περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνουν αναλυτικές έρευνες, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καταστροφής του μοναδικού οικοσυστήματος της Νεκράς Θάλασσας.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη Δευτέρα σε βίαια επεισόδια, τα οποία σημειώθηκαν στη διάρκεια λεηλασιών σε επαρχίες της βόρειας Αργεντινής όπου οι αστυνομικοί απεργούν. Το φαινόμενο των λεηλασιών ξεκίνησε από την Κόρδοβα στο κέντρο της χώρας την περασμένη βδομάδα και δείχνει από τη μια ότι φτωχά λαϊκά στρώματα επιτίθενται σε καταστήματα πολλές φορές και για είδη διατροφής, αφού η καπιταλιστική κρίση - παρά τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση που εμφανίζεται ως εναλλακτική στη χρεοκοπία του 2001 - έχει βαριές συνέπειες στο λαό.

ΑΒΑΝΑ.-- Από την κουβανική πρωτεύουσα έδρα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) τους αντάρτες κομμουνιστές και την κυβέρνηση του Μ. Σάντος, που έχει μπει στο τρίτο θέμα αυτό του προβλήματος του ναρκεμπορίου, οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι προχωράνε στη μονομερή κατάπαυση του πυρός από τις 15 Δεκέμβρη ως τις 15 Γενάρη. Και σε παλιότερες παρόμοιες κινήσεις οι αστικές κυβερνήσεις ποτέ δεν συμφώνησαν και συνέχισαν τις επιχειρήσεις και κύριο στόχο την τρομοκράτηση του λαού.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε χτες συνολικό πρόστιμο ύψους 22.000.000 ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες Johnson & Johnson και Novartis, επειδή καθυστέρησαν εσκεμμένα την κυκλοφορία στην αγορά της Ολλανδίας ενός γενόσημου παυσίπονου, που είναι μια φτηνότερη εκδοχή του Fentanyl, ενός παυσίπονου που είναι 100 φορές ισχυρότερο από τη μορφίνη και χρησιμοποιείται κυρίως σε καρκινοπαθείς.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors (GM) ανακοίνωσε χτες το διορισμό της 51χρονης Μέρι Μπάρα στη θέση του γενικού διευθυντή της εταιρείας από τις 15 Ιανουαρίου. Η Μπάρα θα γίνει η πρώτη γυναίκα διευθύντρια της μεγαλύτερης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Στο μεταξύ, το κύμα κακοκαιρίας και σφοδρού ψύχους που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ προκάλεσε ως χτες το θάνατο τουλάχιστον 15 ατόμων, τον τραυματισμό δεκάδων και σημαντικά προβλήματα σε συγκοινωνίες και μεταφορές.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Πάνω από το 45% των Μαυροβούνιων πολιτών εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CEDEM). Το 38% στηρίζει την προσχώρηση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και το 17% δε διατυπώνει θέση για το ζήτημα.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ.-- Παρά την πρόοδο σε ορισμένα ζητήματα, δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και άλλων 11 χωρών της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής για την επίτευξη Συμφωνίας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου στον Ειρηνικό (Trans-Pacific Partnership- TPP) χτες στη Σιγκαπούρη. Οι αντιθέσεις εστιάζονται ιδιαίτερα στην προστασία αγροτικών προϊόντων, σε ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος και πνευματικών δικαιωμάτων.

ΟΣΛΟ.-- Πρόσκληση στις ηγεσίες της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της ΛΔ Κορέας να υπογράψουν επίσης τη συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Χημικών Οπλων και ν' ακολουθήσουν «το παράδειγμα της Συρίας» απηύθυνε ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, Αχμέτ Ουζουμτζού, παραλαμβάνοντας στη Δανία το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στον Οργανισμό.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εντεκα νεκροί είναι ο απολογισμός επίθεσης καμικάζι σε νεκρώσιμη τελετή σε σιιτικό τέμενος στην πόλη Μπαακούμπα στο βορειοανατολικό Ιράκ όπου κηδεύονταν άλλοι επτά σιίτες βοσκοί που είχαν δολοφονηθεί λίγο νωρίτερα από αγνώστους. Αλλοι επτά σουνίτες οικοδόμοι δολοφονήθηκαν από αγνώστους σε γειτονική περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ