ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ
Επιβεβαιώνεται η σημασία του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Από την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο ΚΕΝΑΠ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Από την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο ΚΕΝΑΠ
Την υψηλότερη μορφή ΝΑΤΟικής πιστοποίησης έλαβε το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής - ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Center - NMIOTC), το οποίο εδρεύει στη Σούδα. Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για τη χορήγηση στο ΚΕΝΑΠ της ΝΑΤΟικής «Χωρίς Περιορισμούς Διαπίστευσης Ποιότητας των Παρεχόμενων Προϊόντων Εκπαίδευσης» (με ισχύ 6 ετών) έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο ΚΕΝΑΠ το περασμένο Σαββατοκύριακο ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκο.

Η χορήγηση της πιστοποίησης έγινε από την Ανώτατη Διοίκηση Μετεξέλιξης του ΝΑΤΟ (Allied Command Transformation - ACT), στην οποία υπάγεται απευθείας το ΚΕΝΑΠ και η οποία έχει ως στρατηγικό στόχο την «καθοδήγηση του στρατιωτικού μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ», την προσαρμογή δηλαδή της λυκοσυμμαχίας στις σύγχρονες ιμπεριαλιστικές ανάγκες. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και όλη η διαδικασία πιστοποίησης των ΝΑΤΟικών Κέντρων, «με σκοπό την εναρμόνιση στις νέες επερχόμενες διαδικασίες», όπως σημειώνει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η διαδικασία πιστοποίησης του ΚΕΝΑΠ ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2012 και διήρκεσε ένα χρόνο.

Ενδεικτικό της βαρύτητας και της προτεραιότητας που έχει για την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία το συγκεκριμένο Κέντρο - πέρα από την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ - είναι το γεγονός ότι το ΚΕΝΑΠ έγινε το πρώτο Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΝΑΤΟ που λαμβάνει την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης. Θυμίζουμε ότι το ΚΕΝΑΠ λειτουργεί στη Σούδα από το 2005. Το ελληνικό κράτος έδωσε 15 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του, ενώ σε ετήσια βάση δαπανά περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τη συντήρησή του. Αποστολή του Κέντρου είναι η εκπαίδευση στελεχών για τον έλεγχο των θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες, αλλά και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των άλλων «ασύμμετρων απειλών». Ως ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης ενισχύει παραπέρα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της βάσης της Σούδας, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με την πιστοποίηση που έλαβε το ΚΕΝΑΠ σημειώνεται ότι μπορεί πλέον να αναπροσαρμόζει την παρεχόμενη εκπαίδευση ανάλογα με τις εκάστοτε επιχειρησιακές απαιτήσεις, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και των διάφορων «παραρτημάτων» του, όπως ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», ο «Μεσογειακός Διάλογος», η «Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης» κ.ά.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη σχέση της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η αναβάθμιση του ΚΕΝΑΠ μπορεί να προσελκύσει και άλλους Οργανισμούς, όπως η ΕΕ και ο ΟΗΕ.

ΣΥΡΙΖΑ
Χειροκροτά ό,τι αποπροσανατολίζει το λαό

Προφίλ «συνομιλητή των κέντρων λήψης αποφάσεων» φιλοτεχνεί στο Στρασβούργο ο Αλ. Τσίπρας

Με τον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν συναντάται σήμερα στο Στρασβούργο ο Αλ. Τσίπρας, που φιλοτεχνεί προφίλ «συνομιλητή των κέντρων λήψης αποφάσεων» και για εσωτερική κατανάλωση, αλλά και ενόψει του συνεδρίου του ΚΕΑ που θα κληθεί να εγκρίνει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, με δοσμένες τις «γκρίνιες» στελεχών του, όπως του Μελανσόν, για την πριμοδότηση Τσίπρα.

Χτες ο Αλ. Τσίπρας επιτείνοντας τον αποπροσανατολισμό και τη σύγχυση του λαού που μεθοδικά το κόμμα του καλλιεργεί, συναντήθηκε με εισηγητές της λεγόμενης «Troika Inquiry Report», της έκθεσης δηλαδή προς την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που έχει επιφορτιστεί με το ...βαρυσήμαντο καθήκον του ελέγχου της τρόικας (που είναι η ίδια η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) και των πεπραγμένων της στις χώρες με μνημόνιο.

Για να δηλώσει αμέσως μετά πως τους εξήγησε (!) ότι η τρόικα «είναι ένας θεσμός χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση» και τους παρέδωσε στοιχεία «για τα αποτελέσματα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο της εφαρμογής σκληρών και βάρβαρων μέτρων, εδώ και τρία χρόνια, στην Ελλάδα», λες και αγνοούν οι ευρωβουλευτές την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι λαοί σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και στην επιβολή της οποίας έχει πρωτοστατήσει και το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο, ψηφίζοντας με αξιοσημείωτη σύμπνοια τα αντιλαϊκά μέτρα.

Στη βάση της κοινής τους έγνοιας για τη μακροημέρευση της λυκοσυμμαχίας, ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε τους συνομιλητές του ότι κάτι πρέπει να γίνει, ώστε να αποτραπεί η «γιγάντωση ενός κύματος ευρωσκεπτικισμού, λαϊκισμού».

Επιμένοντας στην υποτιθέμενη απουσία νομιμοποίησης της τρόικας -αν και για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως νομιμοποιημένα τα επιμέρους μέρη που τη συνθέτουν- ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτή δεν ελέγχεται «από τους δημοκρατικούς θεσμούς της ΕΕ», σκορπώντας ξανά αυταπάτες ότι θα αλλάξει το περιεχόμενο και ο ρόλος της τρόικας αν λογοδοτεί στο Ευρωκοινοβούλιο, που αποτελεί έναν απ' τους στυλοβάτες της φιλομονοπωλιακής στρατηγικής.

Ζήτησε, τέλος, απ' τους ευρωβουλευτές «να επεκταθεί η διάρκεια αλλά και η θεματολογία της έρευνας που διεξάγουν, γιατί τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο να βγάλουμε συμπεράσματα, γιατί έγιναν αυτές οι λάθος επιλογές, ποιοι ευθύνονται γι' αυτές τις επιλογές και τι πραγματικά πρέπει να αλλάξει»! Εδώ η υποκρισία και η πρόκληση αγγίζουν τα όρια του ξεδιάντροπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει καλά ότι η συζήτηση στην επιτροπή δεν έχει σκοπό να αναζητήσει τις αιτίες για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκατομμύρια εργαζόμενοι αλλά να τις συσκοτίσει και να παράσχει άλλοθι στους πραγματικούς ενόχους, στα μονοπώλια και στη φιλομονοπωλιακή στρατηγική της ΕΕ, ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο απ' τους λαούς. Ταυτόχρονα, η συζήτηση αυτή στο Ευρωκοινοβούλιο αντανακλά τον οξύτατο ανταγωνισμό των αστικών τάξεων στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αυτή τη διαδικασία έσπευσε να χειροκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να τη νομιμοποιήσει, προτρέποντας το λαό να εναποθέσει ελπίδες στα διαβούλια των Βρυξελλών για αναίρεση κάποιων απ' τα μέτρα που τον γονατίζουν, με στόχο να τον αποτρέψει απ' το να οργανώσει την πάλη του σε κατεύθυνση αποδέσμευσης απ' τη λυκοσυμμαχία, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία.

ΔΗΜΑΡ
Σε κλίμα αντιπαράθεσης ξεκινά το Συνέδριο

Αρχίζει σήμερα το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, όπου αναμένεται να κορυφωθεί η εσωκομματική διαπάλη για τις συμμαχίες, στο φόντο των διεργασιών ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς» και της συνολικότερης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης ο Θ. Μαργαρίτης, που είναι πιθανό να προταθεί για γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, στη θέση του διαφωνούντος με τη γραμμή που έχει χαράξει η πλειοψηφία Σπ. Λυκούδη, καυτηρίασε εμμέσως πλην σαφώς την παρουσία στελεχών της ΔΗΜΑΡ στην εκδήλωση της «πρωτοβουλίας των 58». Οπως είπε, «αν είχα υπογράψει το κείμενο των "58" μετά τις εμφανίσεις Βενιζέλου θα είχα σοβαρό πρόβλημα (...) Διατύπωσε όλο το σχεδιασμό κινήσεων σε συνάρτηση με το ΠΑΣΟΚ. Κατά τη γνώμη μου, καπέλωσε ανοιχτά και καθαρά την πρωτοβουλία. Οποιος δεν το βλέπει, απλά δεν θέλει να το δει».

Πληροφορίες επίσης θέλουν αμέσως μετά τη λήξη του Συνεδρίου, την Κυριακή, να ανακοινώνεται και η συνεργασία με τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» του Α. Λοβέρδου, όπως και με άλλα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο Θ. Μαργαρίτης δεν απέκλεισε μια μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον αποσαφηνίσει «τις απόψεις του σε σχέση με το ευρώ και τη δραχμή» και πάψουν «οι επαμφοτερίζουσες διατυπώσεις», που «δικαιολογούν το να υπάρχει καχυποψία σε όλους τους άλλους πολιτικούς χώρους γύρω από αυτό το ζήτημα».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Πέμπτη

-- Η ΤΟ Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις για τα 95 χρόνια του Κόμματος. Σήμερα στις 6.30 μ.μ. θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ερνεστ Τέλμαν» και θα προβληθεί η ταινία «Ο ηγέτης της τάξης του». Την Παρασκευή οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παιδαγωγικό - δημιουργικό παιχνίδι για τις μικρές ηλικίες, εκδήλωση με τίτλο «Κομμάτια Ιστορίας της περιοχής μας» που οργάνωσαν και παρουσιάζουν εκπαιδευτικοί και μαθητές. Και τις δύο μέρες, 18.00 - 22.00, θα λειτουργούν έκθεση ζωγραφικής του λαϊκού ζωγράφου Τάκη Καμπανία, με θέμα «Ο καπιταλισμός γεννά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» και έκθεση πολιτικού και παιδικού βιβλίου.

-- Εκδήλωση προς τιμήν των 95 χρόνων του ΚΚΕ οργανώνει η ΚΟΒ Ν. Πηλίου Μαγνησίας, στις 7.30 μ.μ., στο ΚΕΓΕ Αργαλαστής. Θα μιλήσει ο Αποστόλης Νάνος, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή

-- Η ΚΟΒ ΤΕΙ Πάτρας και η ΟΒ ΣΔΟ διοργανώνουν ομιλία - συζήτηση, με θέμα: «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση μέσα από τα βιβλία των σχολών και οι θέσεις του ΚΚΕ», στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ, στις 12 μ., με ομιλήτρια την Ζωή Χαχάμη, μέλος της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ Αχαΐας του ΚΚΕ.

-- Συνεστίαση για τα 95 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ διοργανώνει η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στο κέντρο «ΑΓΡΟΤΙΚΟ» στην Καλλίφυτο Δράμας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ