ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΡΩΣΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Δε θα εγκαταλείψουμε το δρόμο που επιλέξαμε

Από την αντιπροσωπεία του Ρωσικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, που παραβρέθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, παραδόθηκε το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Αγαπητοί σύντροφοι στον αγώνα!

Δεχτείτε τον προλεταριακό μας χαιρετισμό προς τους αντιπροσώπους του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Ευχόμαστε στο Συνέδριο γόνιμη δουλιά στην επεξεργασία της στρατηγικής και της τακτικής της πάλης των κομμουνιστών για την υπόθεση των ανθρώπων της δουλιάς, ενάντια στην πολιτική του ιμπεριαλισμού.

Το ΚΚΕ απολαμβάνει δίκαια του σεβασμού των επαναστατικών δυνάμεων όλου του κόσμου, στο βαθμό που πάντοτε αντιμετώπιζε το μαρξισμό ως επιστήμη, στεκόταν πάντα στις ταξικές θέσεις του προλεταριάτου, ήταν πάντα πιστό στη σημαντικότερη διεθνιστική αρχή των κομμουνιστών: "Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!"

Στη σημερινή καυτή εποχή της παγκόσμιας διεύρυνσης των ταξικών μαχών, όταν ο ιμπεριαλισμός με μια σειρά μεθόδους μπερδεύει τη συνείδηση των μαζών, διαδίδει τις θεωρίες της ταξικής συναίνεσης, της πολιτικής ειρήνης και του κοινωνικού εταιρισμού, δέχεται ανοιχτά ως συνεργάτες αποστάτες και οπορτουνιστές με κομμουνιστικά επίθετα, σ' αυτήν την εποχή, το ΚΚΕ διακατέχεται σταθερά και με σαφήνεια από τις μαρξιστικολενινιστικές αρχές, αντιστέκεται στην ιδεολογική πίεση των αστών πάνω στην εργατική τάξη.

Στις τωρινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού, των κοινών διεθνών προσπαθειών τους για την εγκαθίδρυση «νέας παγκόσμιας τάξης», η οποία ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά κίνηση προς έναν εκφασισμό της κοινωνίας σε παγκόσμια κλίμακα, σ' αυτές τις συνθήκες είναι δυνατό να υπάρξει αντίθεση σ' όλα αυτά, μόνο μέσα από ένα ενιαίο μέτωπο όλων των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων του κόσμου.

Τρέφουμε πολύ υψηλή εκτίμηση για τις προσπάθειες του ΚΚΕ για την επίτευξη αλληλοκατανόησης και συντονισμού ενεργειών των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, για την οποία έχουν αρκετές φορές ήδη διεξαχθεί στην Αθήνα διεθνείς συναντήσεις των κομμουνιστών. Με τη βοήθεια του ενεργού ηγετικού ρόλου των κομμουνιστών της Ελλάδας διαμορφώνεται η αριστερή επαναστατική πτέρυγα του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος.

Η μάχη με τον ιμπεριαλισμό είναι αναπόφευκτη. Ηδη διεξάγεται και γίνεται όλο και σκληρότερη.

Αγαπητοί σύντροφοι, εμείς βρισκόμαστε μαζί σας στην ίδια προλεταριακή παράταξη, στο μέτωπο των ταξικών μαχών. Και είμαστε σίγουροι ότι δε θα εγκαταλείψουμε το δρόμο που επιλέξαμε!

Ευχόμαστε για άλλη μια φορά επιτυχίες στις εργασίες του 16ου Συνεδρίου του κόμματός σας και εκφράζουμε τη σιγουριά μας ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει και στο μέλλον να προχωρά στην πρωτοπορία της πάλης του ελληνικού λαού και του διεθνούς εργατικού κινήματος, ενάντια στις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση και αδικία.

Για λογαριασμό της ΚΕ του ΡΚΕΚ

Ο πρώτος Γραμματέας

Βίκτορ Τιούλκιν».

ΕΜΕΡ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ολο και πιο έντονη η πάλη ανάμεσα στην εργατική τάξη και στο κεφάλαιο

Από το κόμμα ΕΜΕΡ της Τουρκίας δόθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Χαιρετίζω με ενθουσιασμό το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ και την ελληνική εργατική τάξη, στο όνομα του Γενικού Εκτελεστικού Γραφείου του Κόμματός μου και της τουρκικής εργατικής τάξης.

Οι εμπειρίες που θα μεταφέρει το συνέδριό σας και οι αποφάσεις που θα πάρει είναι εξίσου σημαντικές όχι μόνο για τους εργαζόμενους της Ελλάδας, αλλά για τους εργαζόμενους της Τουρκίας, αλλά και την εργατική τάξη ανά τον κόσμο, λόγω του χρόνου που διεξάγεται. Πιστεύουμε ότι το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα συμβάλει στην πρόοδο του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Το παγκόσμιο εργατικό κίνημα, οι καταπιεσμένοι λαοί και η ανθρωπότητα περνούν δύσκολους καιρούς. Ο διεθνής ιμπεριαλισμός έχει αρχίσει μια ωμή επίθεση στις ιστορικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης, με την ενθάρρυνση που έχει πάρει από τη διαδικασία της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης στη Σοβιετική Ενωση ξεκινώντας από τα μέσα του '50, λόγω της προδοσίας, της ξένης παρέμβασης και της υποχώρησης του εργατικού κινήματος. Αυτό το κύμα επίθεσης συνεχίζεται με στόχο να πάρει πίσω όλες τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης κάτω απ' το όνομα της Νέας Τάξης Πραγμάτων και της πολιτικής της παγκοσμιοποίησης και συνεχίζεται με τον ανάλογο ιδεολογικό βομβαρδισμό.

Σύμφωνα με τους αστούς προπαγανδιστές ζούμε απλά σ' ένα μεταβιομηχανικό κοινωνικό σύστημα, παρ' όλα αυτά δεν είναι η εργατική δύναμη που παράγει την αξία. Μόνο η γνώση και η τεχνολογία παράγουν αξία. Αντιμετωπίζουν την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους σαν παράσιτα που μόνο καταναλώνουν και δεν παράγουν. Τα μεταμοντέρνα προϊόντα που προωθούνται τελευταία στο όνομα της τέχνης και της λογοτεχνίας προωθούν τον εκφυλισμό και την αποξένωση στα πιο υψηλά επίπεδα. Παρεμπιπτόντως, στοχεύουν να καταστρέψουν το ιδεώδες του σοσιαλισμού και τα μελλοντικά σχέδια των εργαζομένων. Αρνούνται όλες τις κατακτήσεις και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Ενώ η οικοδόμηση του σοσιαλισμού που υλοποιήθηκε στο πρώτο μισό του αιώνα θεωρείται μια «παρέκκλιση στη σπουδαία πορεία της ανθρωπότητας, ο καπιταλισμός ευλογείται ως το αιώνιο σύστημα. Λέγεται ότι ο καπιταλισμός έχει λύσει τις αντιθέσεις του, ότι θα ολοκληρωθεί και η ανθρωπότητα θα φτάσει σε μια ειρηνική κοινωνική ευημερία στο καπιταλιστικό σύστημα. Αλλά: "Ο ήλιος δεν μπορεί να κρυφτεί".

Μάλιστα, το άσχημο πρόσωπο των υποστηρικτών της Νέας Τάξης Πραγμάτων αποκαλύφθηκε πριν στεγνώσει το μελάνι από τα γραφτά τους, για τις ευλογίες του καπιταλισμού. Είναι φανερό ότι ο καπιταλισμός ήταν πάντα καπιταλισμός. Απέχει πολύ το «τέλος των πολέμων» από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ζήσαμε στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο και στα Βαλκάνια. Ετσι σημαδεύει το σημερινό κόσμο η ιμπεριαλιστική επίθεση, οι διαμάχες και οι διαξιφισμοί και όχι «η διεθνής ειρήνη και ευημερία», όπως τη χαρακτηρίζουν.

Η παγκόσμια υπερδύναμη, οι ΗΠΑ, προσπαθεί να επεκτείνει τις περιοχές που ηγεμονεύει και να αναδιαμορφώσει τον κόσμο σ' αυτή τη βάση. Για να πετύχει αυτό το σκοπό δε διστάζει να δημιουργήσει προβλήματα και να προκαλέσει πολέμους στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τον Καύκασο και την Αφρική, διεξάγοντας «επιχειρήσεις» στο Ιράκ και τη Σερβία, με το να χρησιμοποιεί για τις υπηρεσίες της οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ. Από την άλλη μεριά, αυξάνεται καθημερινά η αντίδραση των λαών ενάντια στην επιθετική πολιτική των ιμπεριαλιστών, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ενώ παράλληλα οι συγκρούσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστών οξύνονται. Ο ιμπεριαλισμός κάνει αργά βήματα σ' ένα νέο στάδιο γενικής ύφεσης.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η σύγκρουση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργατική τάξη, ανάμεσα στον ιμπεριαλισμό και τις εξαρτημένες χώρες και τους καταπιεσμένους λαούς γίνεται όλο και πιο έντονη μέρα με τη μέρα. Η εργατική τάξη και οι καταπιεσμένοι λαοί αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική επίθεση και στις βίαιες πρακτικές του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το εύρος και τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων κατευθύνονται ενάντια στις εργατικές τάξεις τόσο των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών όσο και των εξαρτημένων χωρών, οι οποίες πρέπει να παλέψουν με τα ίδια αιτήματα. Σε πολλά μέρη του κόσμου εκπρόσωποι του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος προσπαθούν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για κοινή πάλη στις συνδιασκέψεις και τις συναντήσεις που έχουν οργανώσει. Τέτοιες δραστηριότητες ενισχύουν την αλληλεγγύη και την αδερφοσύνη μεταξύ της εργατικής τάξης και των λαών.

Ως επαναστάτες της Τουρκίας, πιστεύουμε ότι βασικό καθήκον των επαναστατικών κομμάτων σήμερα είναι να ενώσουν τους εργάτες και τους εργαζόμενους ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις. Ολοι μας ξέρουμε ότι αποτελούμε μια οργανωμένη δύναμη μέσα στην εργατική τάξη της χώρας μας.

Είναι βέβαιο ότι η πάλη ανάμεσα στην εργατική τάξη και το κεφάλαιο θα είναι σκληρή το επόμενο διάστημα και στο νέο αιώνα. Οι κατακτήσεις του προλεταριάτου και των καταπιεσμένων λαών αυτή την περίοδο θα ενισχύσουν, θα προωθήσουν με θάρρος και αποφασιστικότητα τις κατακτήσεις του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Αυτό σημαίνει πολλά για το ρόλο που θα παίξουν τα επαναστατικά κόμματα των προλετάριων.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Πιστεύουμε ότι το ΚΚΕ θα παρέχει την αναγκαία στήριξη στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα. Με βάση αυτό, θέλω να δώσω έμφαση στη σημασία που θα έχουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι αποφάσεις που θα πάρει το συνέδριό σας.

Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν τα κοράκια της παγκοσμιοποίησης, ο τροχός της ιστορίας συνεχίζει να γυρίζει. Η εργατική τάξη και οι λαοί υπό εκμετάλλευση θα πετύχουν τη νίκη.

- Ζήτω η Διεθνής Αλληλεγγύη!

- Ζήτω η αδερφοσύνη τούρκικου και ελληνικού λαού!

Νεντίμ Κορόγκλου

Αντιπρόεδρος του ΕΜΕΡ, Μέλος του Γενικού Εκτελεστικού Γραφείου».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Προσφέρετε πολλά στη θεωρία και πρακτική του κομμουνιστικού κινήματος

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας κατατέθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το παρακάτω χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Δεχτείτε τους θερμότερους χαιρετισμούς μας με αφορμή τη διεξαγωγή του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, εξ ονόματος του ΚΚ Βουλγαρίας.

Εμείς, οι Βούλγαροι κομμουνιστές παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη δουλιά του κόμματός σας. Ως πρωτοπορία του εργαζόμενου λαού της Ελλάδας στην πάλη για την ειρήνη, για τη διατήρηση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, το κόμμα σας κατάφερε πολλές επιτυχίες. Μέσα σ' αυτήν την πάλη ενισχύονται οι γραμμές του κόμματός σας, η επιρροή του σε όλες τις κοινωνικές διαδικασίες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα. Προσεγγίζοντας όλα τα σημαντικά ζητήματα της κοινωνίας σας από τις θέσεις του μαρξισμού - λενινισμού, το ΚΚΕ δίνει τις πιο σωστές απαντήσεις.

Συσσωρεύοντας πείρα και γνώσεις στο πλαίσιο αυτής της δουλιάς προσφέρετε πολλά και στη γενική θεωρία και πρακτική του κομμουνιστικού κινήματος στο σύνολό του.

Με ευγνωμοσύνη και σεβασμό αντιμετωπίζουμε και τις προσπάθειές σας να δουλέψετε για την ενότητα του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Οι διεξαγόμενες στην Αθήνα διασκέψεις κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων με θέμα επίκαιρα ζητήματα της σύγχρονης εποχής έχουν γίνει παράδοση.

Ο αμοιβαίος εμπλουτισμός από την εμπειρία της θεωρίας και της πρακτικής της δουλιάς μας αποτελεί πολύ ισχυρό μοχλό για την κίνησή μας προς τα εμπρός, στο δρόμο για το σοσιαλισμό.

Δε γίνεται να μην σημειωθεί και ο μεγάλος ρόλος που παίζει το κόμμα σας στις διεξαγόμενες διασκέψεις των βαλκανικών κομμουνιστικών κομμάτων. Στην Αθήνα, στο Βελιγράδι, στη Σόφια, εξετάζουμε μαζί τα προβλήματα της ανήσυχης περιοχής μας, οργανώνουμε κοινές εκδηλώσεις ενάντια στη μετατροπή των Βαλκανίων και πάλι στο νεκροταφείο της Ευρώπης. Μαζί αγωνιστήκαμε ενάντια στην αιματοβαμμένη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας. Μαζί οργανώσαμε κινητοποιήσεις ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας. Η φωνή των λαών μας ακούστηκε δυνατά μέσα από τα οργανωμένα ΚΚ των χωρών μας στις 2 Ιούνη του προηγούμενου χρόνου, ενώ αυτή τη χρονιά συγκεντρωθήκαμε όλοι στη Θεσσαλονίκη και διαδηλώσαμε την κοινή μας θέληση - τη θέληση των λαών μας ενάντια στην επιβολή της πολιτικής του διεθνούς κεφαλαίου, με αντιπαραθέσεις και αδελφοκτόνους πολέμους.

Θα είμαστε και στο μέλλον μαζί, ώμο με ώμο, σ' αυτόν τον κοινό αγώνα μας.

Επιτρέψτε μου, αγαπητοί σύντροφοι, να σας ευχηθώ ακόμα μια φορά γόνιμη δουλιά για το καλό του ελληνικού λαού, επιτυχία στην εφαρμογή στη ζωή των κομμουνιστικών μας ιδανικών.

Ο Πρώτος Γραμματέας

της ΚΕ του ΚΚΒ

Αλ. Παούποφ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΝΕΠΑΛ
Στόχος μας η κομμουνιστική κυβέρνηση μετά τις εκλογές

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ παραδόθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το παρακάτω χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε ότι θα διεξάγετε το 16ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που θα γίνει από τις 14 μέχρι τις 17 Δεκέμβρη του 2000. Ευχαριστούμε για την πρόσκληση συμμετοχής στο Συνέδριο του Κόμματός σας.

Επ' ευκαιρία αυτού του γεγονότος και εκ μέρους της κεντρικής επιτροπής, όλων των μελών του κόμματος και εμένα προσωπικά, εκφράζω επαναστατικούς χαιρετισμούς και σταθερή αλληλεγγύη προς το Συνέδριό σας και μέσα από αυτή τη σκέψη σ' όλα τα μέλη του Κόμματος και τον επαναστατικό λαό της Ελλάδας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το συνέδριο θα κάνει μια σωστή ανάλυση της παγκόσμιας κατάστασης και της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Το συνέδριο θα ανακεφαλαιώσει τις εμπειρίες του παρελθόντος, θα θέσει τα νέα καθήκοντα, θα ισχυροποιήσει το σταθερό αγώνα για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση του Κομμουνιστικό Κινήματος στην Ελλάδα.

Οπως γνωρίζετε το Νεπάλ βρίσκεται ανάμεσα στις δυο γιγαντιαίες χώρες της Ασίας, Κίνα και Ινδία. Καθοδηγούμενοι από την καθολική αρχή του μαρξισμού - λενινισμού κάνουμε συγκεκριμένες προσπάθειες να πραγματοποιήσουμε τη λαϊκή δημοκρατική επανάσταση στο Νεπάλ. Αναλύοντας τις εμπειρίες των τελευταίων πενήντα χρόνων στη χώρα μας, από το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και από την εθνική και διεθνή κατάσταση επί του παρόντος το Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (ΚΚΝ) έχει υιοθετήσει την πολυκομματική δημοκρατία του λαού, σαν ένα μίνιμουμ πρόγραμμα εναντίον της φεουδαρχίας, του μεταπρατικού γραφειοκρατικού καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού. Γίνεται δεκτή η πολυκομματική δημοκρατία σαν αρχή σύμφωνη με την αντικειμενική πραγματικότητα της νεπαλέζικης επανάστασης. Κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής διαδικασίας, το κόμμα μας έχει κάνει αξιοσημείωτες επιτυχίες και έγινε το κύριο ρεύμα του νεπαλέζικου κομμουνιστικού κινήματος.

Εχει καταξιωθεί σαν το κύριο (σπουδαιότερο) κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή, σαν μια ισχυρή εθνική δύναμη στη σύγχρονη πολιτική του Νεπάλ. Βαδίζουμε μπροστά με στόχο να σχηματίσουμε μια κομμουνιστική κυβέρνηση στις επόμενες γενικές εκλογές.

Αγαπητοί σύντροφοι

Ελπίζουμε ότι το 16ο Συνέδριο θα αποτελέσει ένα μεγίστης σημασίας γεγονός στην ιστορία του Κόμματός σας. Εχοντας κατά νου την κατάσταση που αλλάζει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ελπίζουμε ότι το κόμμα σας θα πετύχει στο να αποκρυσταλλώσει τις πλούσιες εμπειρίες που αποκτήθηκαν κατά το παρελθόν και καθόρισαν τη σωστή πορεία των ενεργειών για το μέλλον. Το κόμμα μας και ο λαός του Νεπάλ έχουν μια ισχυρή αλληλεγγύη με τον δίκαιο αγώνα του λαού της Ελλάδας. Ελπίζουμε ότι οι αδελφικές σχέσεις ανάμεσα στα κόμματά μας, οι λαοί και οι χώρες μας θα αλληλοεξαρτώνται και θα ενισχυθούν στο μέλλον.

Τέλος, εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματός μας και εμένα προσωπικά θα ήθελα να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχές για πλήρη και μεγάλη επιτυχία του ιστορικού συνεδρίου του κόμματός σας.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Μαντχάβ Κουμάρ Νεπάλ

Γενικός Γραμματέας και Ηγέτης της Αντιπολίτευσης»

ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ειρήνη

Από το Νορβηγικό Κομμουνιστικό Κόμμα παραδόθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Αγαπητοί Σύντροφοι,

Σας στέλνουμε τις μεγαλύτερες και εγκαρδιότερες ευχές μας για το 16ο Συνέδριο του Κόμματός σας στην Αθήνα από τις 14 έως τις 17 Δεκέμβρη 2000. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενημερώσουμε το νορβηγικό λαό για τις σπουδαίες δραστηριότητές σας και τις εργασίες σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια αυτού του Συνεδρίου αλλά στο πρόσφατο παρελθόν και στο άμεσο μέλλον.

Ιδιαίτερα χάρη στις προσπάθειες του ΚΚΕ υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση σ' όλο τον κόσμο για την αναγκαιότητα ενίσχυσης του κοινού αντιιμπεριαλιστικού μας στόχου.

Συνεπώς, λυπούμαστε να σας πούμε ότι λόγω της οικονομικής μας κατάστασης δεν μπορούμε να στείλουμε αντιπρόσωπο στο Συνέδριό σας αυτή τη φορά. Αλλά παρ' όλα αυτά θα συνεχίσουμε ειλικρινά να παίρνουμε μέρος στη διεθνιστική σας εργασία.

Οι εμπνευσμένες από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιθέσεις αυτή τη χρονιά, τόσο στις βαλκανικές χώρες όσο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για ειρήνη και δημοκρατία στη βάση της κοινής μας αντίληψης για ένα δίκαιο κοινωνικό - οικονομικό σύστημα.

Τα άδικα υπερεθνικά συστήματα, που αναπτύχθηκαν από τα μεγάλα καπιταλιστικά μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους (ΕΕ, ΠΟΕ, ΝΑΦΤΑ, πολυμερής Συμφωνία για τις Επενδύσεις), πρέπει να αντικρουστούν από συνεχείς και καλά συντονισμένες ενέργειες από όλα τα τμήματα του διεθνούς εργατικού μας κινήματος.

Τα κομμουνιστικά κόμματα πρέπει να είναι ανάμεσα στις πρωτοπορίες σ' αυτόν τον παγκόσμιο αγώνα. Οι εναλλακτικές λύσεις μας πρέπει να κατοχυρώνονται στη βάση της αληθινής συνεργασίας με ίσους και δημοκρατικούς όρους ανάμεσα σε όλες τις χώρες και τους λαούς όλου του κόσμου.

Εμείς υποστηρίζουμε ολόπλευρα τη δουλιά σας, ειδικά με στόχο την αναζωογόνηση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων κατά τη διάρκεια των τριών συναντήσεων των κομμάτων που διεξήχθησαν στην Αθήνα.

Μέσα σε πνεύμα ιστορικής αισιοδοξίας λέμε από τα βάθη της καρδιάς μας στα μέλη και τους υποστηριχτές του ΚΚΕ: Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Θα νικήσετε στο τέλος γιατί δράτε σύμφωνα με τα γνήσια και αληθινά συμφέροντα όλων των καταπιεσμένων λαών και ακριβώς έτσι κάνετε!

Συντροφικά δικοί σας

Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

Περ Λόθαρ Λίντνερ

Εκτελεστικός Γραμματέας της ΚΕ».

ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΠΟΛΩΝΙΑΣ «ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤ»
Αποφασιστικό αγώνα ενάντια στο ρεβιζιονισμό και οπορτουνισμό

Από την Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωσης Κομμουνιστών Πολωνίας «Προλεταριάτ» κατατέθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το παρακάτω χαιρετιστήριο:

«Αγαπητοί σύντροφοι του ΚΚΕ

Πριν λίγο καιρό ενημερωθήκαμε ότι από τις 14 μέχρι τις 17/12/2000, θα γίνει στην Αθήνα το 16ο Συνέδριο του Κόμματός σας, του ΚΚΕ. Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση.

Με την ευκαιρία του Συνεδρίου, σας ευχόμαστε παραπέρα επιτυχίες στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργατών της Ελλάδας και των άλλων εργαζομένων. Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι το ΚΚΕ, η Κεντρική του Επιτροπή και το ΠΓ, όπως πάντα, θα στηρίζονται στις βάσεις του μαρξισμού - λενινισμού, κάνοντας αποφασιστικό αγώνα ενάντια στο ρεβιζιονισμό, τον οπορτουνισμό και για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.

Σας ευχόμαστε επίσης καλές επιτυχίες στην οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου.

Ζήτω το μεγάλο και ένδοξο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Ζήτω η φιλία και η συνεργασία ανάμεσα στους λαούς μας.

Στην προσωπική σας ζωή, σας ευχόμαστε ευτυχία και επιτυχίες.

Με κομμουνιστικούς χαιρετισμούς.

Σμπίγκνιεβ Βίκτορ

Πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστών Πολωνίας "Προλεταριάτ"»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ