ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Απέκλεισαν το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας από τις γενικές εκλογές!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Μία... ώρα πριν τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας, η Εκλογική Επιτροπή της Σερβίας ανακοίνωσε τον αποκλεισμό του εκλογικού συνασπισμού «Κομμουνιστικός - Εργατικός Συνασπισμός Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Μπράνκο Κιτάνοβιτς» Γιουγκοσλαβίας από τις σερβικές γενικές εκλογές του ερχόμενου Σαββάτου, με τη διάτρητη δικαιολογία πως ...δεν έπρεπε να συγκροτήσουν συνασπισμό στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου!

Η εξέλιξη, που συνδέεται με το γενικότερο πλαίσιο εκφοβιστικών προσπαθειών της λεγόμενης «Δημοκρατικής Σερβικής Αντιπολίτευσης» (DOS) να περιορίσει τη φωνή και τη δύναμη αριστερών δυνάμεων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, που αποφάσισε το μποϊκοτάρισμα των εκλογών και την πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για την απαγόρευση συμμετοχής της παράταξης στις εκλογές. Ο ΓΓ της ΚΕ του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, Μπράνκο Κιτάνοβιτς, χαρακτήρισε την απόφαση των νέων αρχών ως «φασιστική πράξη διάκρισης και ωμής παραβίασης του εκλογικού νόμου της φιλο-αμερικανικής κυβέρνησης», που αποφασίστηκε, επειδή «μετά την αντεπανάσταση η δημοτικότητα των κομμουνιστών αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς και ήταν πιθανό να εκλέξει σημαντικό αριθμό βουλευτών»!

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΓΓ της ΚΕ του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας έχει ως εξής:

«Η νέα εξουσία δεν επέτρεψε στους κομμουνιστές της Γιουγκοσλαβίας να πάρουν μέρος στις εκλογές για τη Δημοκρατία (σημ. της Σερβίας). Ο νέος εκλογικός νόμος (ψηφίστηκε μετά τις 5 Οκτώβρη) απαιτεί μίνιμουμ 10 χιλιάδες υπογραφές στο Δικαστήριο και ξεχωριστή απόφαση για καθέναν που υποστηρίζει κάποιο πολιτικό κόμμα. Εμείς καταθέσαμε πάνω από 10 χιλιάδες υπογραφές, κατεβάσαμε 188 υποψηφίους και συγκροτήσαμε Συνασπισμό με τους Γιουγκοσλάβους κομμουνιστές και άλλα 10 μικρότερα εργατικά και φιλικά προς τους κομμουνιστές κόμματα. Η επίσημη ονομασία του Συνασπισμού: "Κομμουνιστικός -Εργατικός Συνασπισμός και Νέο ΚΚ - Μπράνκο Κιτάνοβιτς". Το όνομά μου υποδηλώνει τον επικεφαλής της εκλογικής λίστας του Συνασπισμού όλων των κομμουνιστών. Ο Συνασπισμός επικυρώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ωμά καταπατώντας ακόμη και τον δικό τους νέο νόμο, η Εκλογική επιτροπή αποφάσισε ότι οι κομμουνιστές δεν μπορούν να συγκροτήσουν συνασπισμό κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου, κι ότι δήθεν αυτό έπρεπε να το κάνουμε νωρίτερα. Το Ανώτατο Δικαστήριο, στην πρώτη του απόφαση, δήλωσε ότι η Εκλογική Επιτροπή κάνει λάθος, αλλά μετά από πιέσεις το Δικαστήριο έβγαλε μια νέα απόφαση στις 19 Δεκέμβρη, την οποία μας επέδωσε στις 23.00 το βράδυ, ώστε να μην μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε συνέντευξη Τύπου. Κι αυτό, γιατί από την επόμενη 20 Δεκέμβρη άρχιζε η εκλογική απαγόρευση κάθε πολιτικής συζήτησης. Η τηλεόραση και το ράδιο μάς απέκλεισαν, ενώ ούτε μια εφημερίδα στις 21/12 δε δημοσιεύει την ανακοίνωσή μας, επικαλούμενες τη σχετική απαγόρευση.

Μετά την αντεπανάσταση, η δημοτικότητα των κομμουνιστών αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς. Ηταν πολύ πιθανό να κερδίζαμε ένα σημαντικό αριθμό βουλευτών κι εδώ βρίσκεται και η κύρια αιτία αυτής της φασιστικής πράξης διάκρισης και ωμής παραβίασης του νόμου από μέρους της φίλο-αμερικάνικης κυβέρνησης.

Λόγω της σχετικής εκλογικής απαγόρευσης απαγορεύονται όλες οι διαδηλώσεις στις 21 και 22 και 23 Δεκέμβρη, αλλά εμείς, παρ' όλα αυτά, οργανώνουμε εκδήλωση διαμαρτυρίας σε μεγάλη αίθουσα και μετά από αυτό θα αποφασίσουμε τι νέα βήματα θα κάνουμε. Τις εκλογές θα τις μποϊκοτάρουμε».

ΗΠΑ
Ιδιωτικοποιούν τα σχολεία!

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Μια κερδοσκοπική εταιρία αναλαμβάνει να βγάλει από το αδιέξοδο τους καταντροπιασμένους υπευθύνους των 5 χειροτέρων, όπως διαβαθμίστηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών, σχολείων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρόκειται για ένα «μεγαλόπνοο» σχέδιο που υιοθετήθηκε από το μεγαλύτερο τη τάξει σύστημα δημόσιων σχολείων των ΗΠΑ, το Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης του Δήμου της Νέας Υόρκης και την όλη επιχείρηση αναβάθμισης των σχολείων θα αναλάβει από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς η εταιρία «Edison Schools Inc.», όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Χάρολντ Ο. Λεβί. Σύμφωνα πάντα με τον Λεβί, η εν λόγω απόφαση πάρθηκε και με τη συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών που φοιτούν στα πέντε αυτά σχολεία, οι οποίοι καλούνται να λάβουν μέρος σε ψηφοφορία, όπου και θα πρέπει να αποδεχτούν την παράδοση των σχολείων στην ιδιωτική εταιρία «Εντισον». Μία παράδοση που αφορά τη διαχείριση, την κατάρτιση του ακαδημαϊκού προγράμματος, καθώς και την υλικοτεχνική υποδομή. Σε περίπτωση όμως που η ψήφος των γονέων είναι αρνητική ως προς την πρόταση του δήμου για παράδοση στην εταιρία «Εντισον», τότε το Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης θα παραμείνει ο θεσμός που θα έχει τον έλεγχο. Μία ακόμη περίπτωση είναι αν τελικώς γίνει αποδεκτή η πρόταση, όσοι μαθητές δεν το επιθυμούν, μπορούν να αλλάξουν εκπαιδευτικό ίδρυμα. Περίπου 5.000 μαθητές που φοιτούν στα πέντε «χείριστα» σχολεία, αν τελικά ψηφιστούν αυτά, θα περάσουν στα χέρια του ιδιωτικού τομέα. Τρία εξ αυτών είναι γυμνάσια στην περιοχή του Μπρούκλιν, ένα δημοτικό στο Μανχάταν και ένα εννεατάξιο στο Μπρονξ.

Ωστόσο, η επίμαχη πρόταση για ιδιωτικοποίηση αυτών των συγκεκριμένων πέντε σχολείων δεν είναι πρωτόγνωρη στις ΗΠΑ και μάλιστα αν εφαρμοστεί, θα είναι σε πολύ μικρότερη κλίμακα από ανάλογα σχέδια που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή στη Βαλτιμόρη, το Ντάλλας και το Χάρτφορντ του Κονέκτικατ. Ωστόσο, η εφαρμογή του στο Δήμο της Νέας Υόρκης αποκτά νέες διαστάσεις καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό σχολικό σύστημα, με περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο μαθητές. Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια Παιδεία στις ΗΠΑ είναι αρμοδιότητα όχι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά των Πολιτειών και των τοπικών κυβερνήσεων και δήμων. Ακόμη η εταιρία «Edison Schools Inc.» είναι η μεγαλύτερη κερδοσκοπική εταιρία στις ΗΠΑ, που ιδρύθηκε το 1991 και ήδη διαχειρίζεται περί τα 79 σχολεία ανά την αμερικανική επικράτεια σε 16 Πολιτείες, με σχεδόν 40.000 μαθητές να φοιτούν σε αυτά.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
«Βήχει» η Γουόλ Στριτ και «αρρωσταίνουν»

Χαρακτηριστική η έκφραση του χρηματιστή της Νέας Υόρκης...

Associated Press

Χαρακτηριστική η έκφραση του χρηματιστή της Νέας Υόρκης...
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Επιδημία κατήφειας και πεσιμισμού κατέλαβε τους επενδυτές ανά την υφήλιο χτες, μετά το «καταστροφικό» κλείσιμο του δείκτη τεχνολογίας της Νέας Υόρκης, του NASDAQ, που καταποντίστηκε στις 2.308 μονάδες, το χαμηλότερο κλείσιμο εδώ και 18 μήνες.

Οι πρώτες συνέπειες εξαιτίας του κατρακυλίσματος του NASDAQ φάνηκαν νωρίς νωρίς χτες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου οι τιμές των μετοχών έπεσαν κατά 1,8% την ίδια στιγμή που ο δείκτης Νικέι του Τόκιο έχανε 3,5% και κάνοντας αρνητικό ρεκόρ για τους τελευταίους 23 μήνες.

Οι φόβοι που διακατέχουν τους ασχολούντες με τα παγκόσμια χρηματιστηριακά συνεχώς διογκώνονται, καθώς η συνεχιζόμενη καθοδική πορεία του NASDAQ που συμπαρασύρει τη Γουόλ Στριτ συνολικά σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο να εισέλθει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση ενέχει τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης με απρόβλεπτες διαστάσεις. Η νέα πτώση, κατά 7%, έφερε το δείκτη στο χαμηλότερο σημείο από το Μάρτη του 1999, ενώ και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones είχε πτώση της τάξης του 2,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης τεχνολογίας έχει χάσει περισσότερο από το 55% της αξίας του από το ρεκόρ που επέτυχε την προηγούμενη άνοιξη.

Ανάλογα συναισθήματα επικράτησαν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου όλα επηρεάστηκαν από το αρνητικό κλίμα πέραν του Ατλαντικού. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 είχε πτώση κατά 1,4% παρά την ώθηση που θεωρείται ότι έδωσε η συγχώνευση της Βονταφόν με την Τελεκόμ. Σχεδόν στάσιμο το Παρίσι, όπου ο δείκτης CAC-40 έκλεισε με άνοδο 0,3% και στη Γερμανία ο δείκτης DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε με άνοδο 0,7%.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ηρθε και η ένταξη στο ΔΝΤ!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας εντάχθηκε χτες και επίσημα στο... Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που έκανε τον φερόμενο ως επίδοξο «νέο πρωθυπουργό της Σερβίας», Τζόραν Τζίντζιτς, να πανηγυρίζει γιατί, λέει, αυτή η εξέλιξη σημαίνει πως η χώρα «έχει ξαναβρεί τη θέση της ως κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, του οποίου οι πολίτες χαίρουν ενός σχετικώς υψηλού βιοτικού επιπέδου»! Να υποθέσουμε ότι το «σχετικώς υψηλό βιοτικό επίπεδο», που αναφέρει ο Τζίντζιτς, είναι η αλματώδης άνοδος της ανεργίας και της ακρίβειας των τροφίμων και των βασικότερων καταναλωτικών αγαθών;

Σε πιο συγκρατημένες δηλώσεις για την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ προέβη χτες και ο διοικητής της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας, Μλάνταν Ντίνκιτς, που έσπευσε να παρατηρήσει πως η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως πλέον «άναψε το πράσινο φως για τους ξένους επενδυτές, να στραφούν προς τη Γιουγκοσλαβία, κάτι που ήταν αδύνατο για μία οκταετία».

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Προεδρικές εκλογές

ΚΙΣΙΝΙΟΦ.-

Το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας δεν κατόρθωσε για τέταρτη φορά να εκλέξει πρόεδρο της χώρας. Στην ψηφοφορία παραβρέθηκαν μόνο 48 βουλευτές από τους 101. Για την εκλογή όμως χρειάζονται 61 ψήφοι. Διεκδικούν το προεδρικό αξίωμα δυο υποψήφιοι: ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος Κομμουνιστών της Μολδαβίας, 59χρονος Βλαντίμιρ Βορόνιν, επικεφαλής της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας του Κοινοβουλίου (40 βουλευτές) και ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Μολδαβίας, 65χρονος Πάβελ Μπαρμπαλάτ. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη ψηφοφορία στις 6 Δεκέμβρη ο Βορόνιν για δυο ψήφους δεν εκλέχθηκε πρόεδρος. Είχε λάβει 59 ψήφους και ο αντίπαλός του 35. Οι βουλευτές των κεντροδεξιών κοινοβουλευτικών ομάδων (50 βουλευτές) - του Δημοκρατικού Κόμματος, της Δημοκρατικής Συνεργασίας, του Κόμματος Δημοκρατικών Δυνάμεων και του Χριστιανοδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος μποϊκόταραν την ειδική συνεδρίαση για την εκλογή του προέδρου. Με την ενέργειά τους αυτή οι κεντροδεξιοί προσπαθούν να εμποδίσουν την εκλογή στο προεδρικό αξίωμα του ηγέτη των κομμουνιστών Βορόνιν. Η τελευταία ψηφοφορία θα γίνει σήμερα (22 Δεκέμβρη). Αν κι αυτή τη φορά δεν εκλεγεί ο πρόεδρος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα προκηρυχτούν νέες βουλευτικές εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ