Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ιδιωτικοποιούν τα σχολεία!

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Μια κερδοσκοπική εταιρία αναλαμβάνει να βγάλει από το αδιέξοδο τους καταντροπιασμένους υπευθύνους των 5 χειροτέρων, όπως διαβαθμίστηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών, σχολείων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρόκειται για ένα «μεγαλόπνοο» σχέδιο που υιοθετήθηκε από το μεγαλύτερο τη τάξει σύστημα δημόσιων σχολείων των ΗΠΑ, το Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης του Δήμου της Νέας Υόρκης και την όλη επιχείρηση αναβάθμισης των σχολείων θα αναλάβει από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς η εταιρία «Edison Schools Inc.», όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Χάρολντ Ο. Λεβί. Σύμφωνα πάντα με τον Λεβί, η εν λόγω απόφαση πάρθηκε και με τη συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών που φοιτούν στα πέντε αυτά σχολεία, οι οποίοι καλούνται να λάβουν μέρος σε ψηφοφορία, όπου και θα πρέπει να αποδεχτούν την παράδοση των σχολείων στην ιδιωτική εταιρία «Εντισον». Μία παράδοση που αφορά τη διαχείριση, την κατάρτιση του ακαδημαϊκού προγράμματος, καθώς και την υλικοτεχνική υποδομή. Σε περίπτωση όμως που η ψήφος των γονέων είναι αρνητική ως προς την πρόταση του δήμου για παράδοση στην εταιρία «Εντισον», τότε το Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης θα παραμείνει ο θεσμός που θα έχει τον έλεγχο. Μία ακόμη περίπτωση είναι αν τελικώς γίνει αποδεκτή η πρόταση, όσοι μαθητές δεν το επιθυμούν, μπορούν να αλλάξουν εκπαιδευτικό ίδρυμα. Περίπου 5.000 μαθητές που φοιτούν στα πέντε «χείριστα» σχολεία, αν τελικά ψηφιστούν αυτά, θα περάσουν στα χέρια του ιδιωτικού τομέα. Τρία εξ αυτών είναι γυμνάσια στην περιοχή του Μπρούκλιν, ένα δημοτικό στο Μανχάταν και ένα εννεατάξιο στο Μπρονξ.

Ωστόσο, η επίμαχη πρόταση για ιδιωτικοποίηση αυτών των συγκεκριμένων πέντε σχολείων δεν είναι πρωτόγνωρη στις ΗΠΑ και μάλιστα αν εφαρμοστεί, θα είναι σε πολύ μικρότερη κλίμακα από ανάλογα σχέδια που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή στη Βαλτιμόρη, το Ντάλλας και το Χάρτφορντ του Κονέκτικατ. Ωστόσο, η εφαρμογή του στο Δήμο της Νέας Υόρκης αποκτά νέες διαστάσεις καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό σχολικό σύστημα, με περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο μαθητές. Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια Παιδεία στις ΗΠΑ είναι αρμοδιότητα όχι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά των Πολιτειών και των τοπικών κυβερνήσεων και δήμων. Ακόμη η εταιρία «Edison Schools Inc.» είναι η μεγαλύτερη κερδοσκοπική εταιρία στις ΗΠΑ, που ιδρύθηκε το 1991 και ήδη διαχειρίζεται περί τα 79 σχολεία ανά την αμερικανική επικράτεια σε 16 Πολιτείες, με σχεδόν 40.000 μαθητές να φοιτούν σε αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ