ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Απεργίες χωρίς απεργούς θέλει η πλειοψηφία

Τακτική εκφυλισμού του κινήματος, με την προκήρυξη κινητοποιήσεων κυριολεκτικά στο «παρά πέντε»

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους στο εμπόριο να πάρουν πάνω τους την οργάνωση του αγώνα και της απεργίας την Κυριακή
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους στο εμπόριο να πάρουν πάνω τους την οργάνωση του αγώνα και της απεργίας την Κυριακή
Την πρόταση για απεργία την Τετάρτη 29/1 κατέθεσαν χτες στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων οι ταξικές δυνάμεις, προβάλλοντας ολοκληρωμένο πλαίσιο, με αιτήματα όπως:

  • Την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης στο εμπόριο, χωρίς μείωση μισθών και επαναφορά των μισθών στα προ της μείωσης επίπεδα.
  • Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να επιβάλλει τη μετατροπή των προσωρινών συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις 8ωρης απασχόλησης και αορίστου χρόνου.
  • Συλλογική Σύμβαση που να προβλέπει ωράριο εργασίας 40 ωρών για όλη τη βδομάδα, με κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.
  • Την υπογραφή επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς στα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες πολυεθνικές.

Στον αντίποδα, οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στην Ομοσπονδία (ΕΜΕΙΣ - πρώην στελέχη ΠΑΣΚΕ και ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) πρότειναν και τελικά αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας για μεθαύριο, Κυριακή. Η απόφαση πάρθηκε, με αφορμή το γεγονός ότι η ερχόμενη Κυριακή είναι μία από τις εφτά του έτους, κατά τις οποίες θα ανοίξουν όλα τα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο (4177/2013), που κάνει ένα βήμα πιο πέρα στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας αποφάσισε να προχωρήσει σε μια απεργία που την υπονομεύει συνειδητά από τα γεννοφάσκια της, αφού την προκηρύσσει κυριολεκτικά στο «παρά πέντε».

Μετά τις χτεσινές εξελίξεις, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της απεργίας την Κυριακή, χωρίς να χάσουν από τα μάτια τους τις ευθύνες που βαραίνουν την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας. Καλεί τους εργαζομένους, με τη συμμετοχή τους στην απεργία, να προετοιμαστούν για τη συνέχεια, σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και συζήτηση για το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της: «Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ σε καλεί να απεργήσεις, να κανείς την απεργία δική σου υπόθεση. Γιατί εργοδότες και κυβέρνηση προχωρούν με γρήγορα βήματα στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Εργοδότες και κυβέρνηση προχωρούν σε νέες μειώσεις στους μισθούς μας, στην "Καρφούρ Μαρινόπουλος" προχώρησαν σε κόψιμο των επιδομάτων που για τους εργαζομένους σημαίνει μείωση από 50 έως 200 ευρώ, στα "Πράκτικερ" θα προχωρήσουν σε μείωση 7% κ.λπ. Απαιτούν νέες μειώσεις μισθών, εκβιάζοντας με απολύσεις και άλλα μέτρα τους εργαζόμενους».

  • Να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή 19/1 καλούν, από τη δική τους πλευρά, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους οι Γραμματείες Ηρακλείου και Χανίων της ΠΑΣΕΒΕ. Η Γραμματεία Χανίων χαιρετίζει «τη στάση των συναδέλφων που αντιστέκονται και μέχρι τώρα δεν υπέκυψαν, αλλά περιφρούρησαν την Κυριακάτικη αργία και τους καλεί να συνεχίσουν (....) Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας (όπως προηγήθηκαν και άλλα) είναι μέτρο που "ανοίγει τον ασκό του Αιόλου" και όπως και τα προηγούμενα χτυπάνε το ίδιο και τους ΕΒΕ όσο και τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα».
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πρωτοβουλίες ενάντια στην πώληση του ΑΔΜΗΕ

Αποφάσισε απεργία την Πέμπτη 23/1

Με συγκεντρώσεις, περιοδείες και συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, στα χωριά και τις πόλεις της περιοχής, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μπαίνει μπροστά, για να οργανωθεί ο αγώνας ενάντια στην πώληση του ΑΔΜΗΕ. Το συνδικάτο έχει ήδη αποφασίσει απεργία για την Πέμπτη 23/1.

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζει: Τη Δευτέρα 20/1, στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση μπροστά στην πύλη του ΚΥΤ Καρδιάς. Την Τετάρτη 22/1, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας. Την Πέμπτη 23/1, περιφρούρηση της απεργίας στην πύλη του ΚΥΤ Καρδιάς και απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στον Πεζόδρομο της Κοζάνης.

Στο μεταξύ, προχτές έγινε γενική συνέλευση στο ΚΥΤ Καρδιάς - ΑΔΜΗΕ, με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και θέμα την οργάνωση των αγώνων ενάντια στην πώληση του ΑΔΜΗΕ. Η Γενική Συνέλευση αποτέλεσε τη συνέχεια μιας σειράς περιοδειών και συγκεντρώσεων σε ορυχεία και σταθμούς, στην προσπάθεια να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα για συμπόρευση όλων των εργαζομένων σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, να γίνουν βήματα στη συμμαχία με το λαό της περιοχής.

Στη Συνέλευση αναδείχτηκε η σκοπιμότητα της πώλησης του ΑΔΜΗΕ στους μονοπωλιακούς ομίλους, ποιος χάνει και ποιος κερδίζει από μία τέτοια εξέλιξη. Οι εργαζόμενοι καταδίκασαν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που έβαλαν πλάτη σε όλη την πορεία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και στήριξαν τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και των κομμάτων της.

Κλιμακώνουν στα «Πράκτικερ» για τις μειώσεις μισθών

Με 24ωρη απεργία το Σάββατο και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στον Ταύρο (Πειραιώς 176), απαντούν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα «Praktiker» σε όλη τη χώρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει μειώσεις της τάξεως του 7% στους μισθούς τους.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, η εταιρεία επέδωσε στις 10/1 «ενημερωτικές επιστολές» σε όλους τους εργαζομένους, ανακοινώνοντας την περικοπή των μισθών. Παράλληλα, έκανε «συγκεντρώσεις προσωπικού» στα καταστήματα, με στόχο να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και να ασκήσει πίεση στους εργαζομένους να αποδεχθούν τις μειώσεις, ως το μόνο τρόπο για να διασφαλίσουν υποτίθεται τη δουλειά τους.

Η προσπάθεια πλαγιοκόπησης των μισθών είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβρη. Τότε η εργοδοσία, μπροστά στη λήξη της επιχειρησιακής σύμβασης στο τέλος του έτους, είχε προτείνει νέα Σύμβαση για το 2014, με μειώσεις 7%, ενώ εκβίαζε με ατομικές συμβάσεις στην περίπτωση που η πρόταση δε γινόταν δεκτή.

Η απόφαση του Σωματείου να προκηρύξει απεργία, βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με όσα είχε αποφασίσει η μαζική γενική συνέλευση των εργαζομένων στις 20/10, όταν απορρίφθηκαν οι εκβιασμοί της εργοδοσίας και εξουσιοδοτήθηκε το ΔΣ του Σωματείου να οργανώσει κινητοποιήσεις. Το Σωματείο καλεί σε συσπείρωση και μαζικοποίηση των γραμμών του, για να υποχρεωθεί η εταιρεία να υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση, χωρίς μειώσεις στους μισθούς.

Ο

ΑΛΙΒΕΡΙ: Να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο τοπικό σούπερ μάρκετ «Γαληνός - Λαουτάρης» που διεκδικούν δεδουλευμένα μέχρι και 12 μηνών. Μετά την αλλαγή του ιδιοκτήτη, έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά. Το κατάστημα λειτουργεί με άλλο προσωπικό, ενώ δεν έχουν απολυθεί από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και επομένως δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Το Σάββατο στις 11 π.μ. θα προχωρήσουν σε μαζική εξόρμηση στο κέντρο του Αλιβερίου, ενώ την Πέμπτη 23 Γενάρη οργανώνουν κινητοποίηση στα γραφεία της εταιρείας στη Χαλκίδα. Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που οργανώθηκε την περασμένη Τετάρτη με πρωτοβουλία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας. Στη σύσκεψη πήραν μέρος τα Συνδικάτα Μετάλλου Εύβοιας, Οικοδόμων Αλιβερίου, ΟΤΑ Κύμης - Αλιβερίου, ο Σύλλογος Δασκάλων Αλιβερίου, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Αλιβερίου, η Λαϊκή Επιτροπή και δυο πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής.

ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ: Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Σε συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Αθανάσιο Δαβάκη, ο τελευταίος δήλωσε αναρμόδιος να τους πει πότε θα πληρωθούν και τι θα γίνει με το Ναυπηγείο.

«ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»: Απεργούν τη Δευτέρα και την Τρίτη οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». Διεκδικούν άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, που φτάνουν τους 12 μήνες, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, καθώς και να περάσει το νοσοκομείο στο Δημόσιο, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς πληρωμές για τους ασθενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ