ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ
Κατέρρευσαν οι κατηγορίες σε βάρος ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Αθώα έκρινε το δικαστήριο τα στελέχη των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, για τη συμμετοχή τους σε απεργία τον Ιούνη του 2010

Στιγμιότυπο από τη μέρα της απεργίας, τον Ιούνη του 2010. Οι δυνάμεις καταστολής έχουν κατακλύσει το λιμάνι απ' άκρη σ' άκρη
Στιγμιότυπο από τη μέρα της απεργίας, τον Ιούνη του 2010. Οι δυνάμεις καταστολής έχουν κατακλύσει το λιμάνι απ' άκρη σ' άκρη
Αθώους έκρινε χτες το Πλημμελειοδικείο Πειραιά τους συνδικαλιστές των προεδρείων των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», οι οποίοι κατηγορούνταν για την παρεμπόδιση του απόπλου 6 πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά στις 29/6/2010, ημέρα απεργίας των ναυτεργατών. Σε βάρος των ναυτεργατών είχαν προσφύγει οι εφοπλιστές, ενώ η απεργία είχε κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια.

Από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι αυτός που παρεμπόδιζε τον απόπλου ήταν η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές, όταν από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης μέρας, επιβάλλοντας καθεστώς βίας και τρομοκρατίας, είχαν μετατρέψει το λιμάνι - μέσα και έξω - σε στρατόπεδο υπό τη φύλαξη των Ειδικών Δυνάμεων, αποκλείοντας κάθε προσέγγιση στα πλοία.

Η χτεσινή δίκη, παρά το αποτέλεσμά της, ήταν μία ακόμα πράξη στη βιομηχανία διώξεων σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης. Σε δελτίο Τύπου τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» αναφέρουν σχετικά: «Η σωρεία ποινικών διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ αποτελεί πολιτικό σχέδιο του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, να περάσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία».

Καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων, να μην περάσει η κατάργηση των ΣΣΕ και της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας, ενάντια στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 27/1 δικάζονται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου 27 ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι, γιατί συμμετείχαν στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 11/5/2010. Διώκονται για «παρακώλυση συγκοινωνιών». Την ίδια μέρα, στις 9 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια στο Λιμένα, οργανώνεται συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους ναυτεργάτες.

Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν εργατικά σωματεία της Ξάνθης και του Εβρου. Καταγγέλλουν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που έχει εξαπολύσει η ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΚ που δραστηριοποιείται στη γραμμή Καβάλας - Θάσου, σε βάρος του Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας.

Τα σωματεία που υπογράφουν είναι:

Από το Νομό Ξάνθης: Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Εργαζομένων και Υπαλλήλων «ΣΕΚΑΠ ΑΕ», Εργατοτεχνιτών Υπαλλήλων «ΣΕΚΑΠ ΑΕ», Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Εργατοϋπαλλήλων Επεξεργασίας Γάλακτος.

Από το Νομό Εβρου: Τουριστικών Επαγγελμάτων, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «ΕΝΟΤΗΤΑ», Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θράκης.

Τη δίωξη σε βάρος των 27 συνδικαλιστών του σωματείου πορθμείου Καβάλας - Θάσου εκφράζουν και τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Απαίτησαν άμεσα μέτρα για τους ανέργους

Νέα συγκέντρωση χτες και συνάντηση με τον γγ του υπουργείου Εργασίας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Νέα κινητοποίηση με αίτημα την ουσιαστική προστασία των ανέργων πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο υπουργείο Εργασίας το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Συμμετείχε επίσης το Σωματείο Εργαζομένων «Τρίαινα» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρη, ο οποίος αρκέστηκε να πει ότι «θα μεταφέρει τα αιτήματά τους». Τα σωματεία από την πλευρά τους δήλωσαν ότι θα κλιμακώσουν τη δράση τους, καθώς για μεγάλη μερίδα των ανέργων της Ζώνης τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη προγραμματιστεί συγκέντρωση των Σωματείων εντός της Ζώνης, την Κυριακή 26/1, στις 11 π.μ. με σκοπό την ενημέρωση του κλάδου, μετά από τις τελευταίες συναντήσεις - επαφές με υπουργεία - φορείς - εργοδότες. Ακόμα, την Πέμπτη 30/1, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ζώνης, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και Τύπου - Χάρτου οργανώνουν σύσκεψη στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος).

Τα σωματεία μεταξύ άλλων διεκδικούν: Εκτακτο βοήθημα για όλους τους ανέργους 1.000 ευρώ. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και παροχή του για όλο το διάστημα της ανεργίας. Καμιά διακοπή ρεύματος, άμεση επανασύνδεση σε όσα σπίτια εργατών και ανέργων έχει διακοπεί. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

Αλληλεγγύη στους απεργούς της «Coca - Cola»

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους απεργούς της «Coca - Cola» διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 28/1, στις 6.30 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Οι εργαζόμενοι της «Coca - Cola» βρίσκονται στον τρίτο μήνα απεργίας, αντιδρώντας στις απολύσεις και το κλείσιμο τμημάτων του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη.

Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς της πολυεθνικής εκφράζουν φορείς και σωματεία. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η αντοχή των απεργών απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, είτε αυτή εκφράζεται με τις διώξεις εναντίον τους, είτε με εκβιασμούς και τρομοκρατία, αποτελεί πηγή ελπίδας για τις εργαζόμενες και τις άνεργες των λαϊκών οικογενειών, δείχνει τη δύναμη του αγώνα που οργανώνεται κόντρα στις μεγάλες δυσκολίες στο χώρο δουλειάς».

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Καλεί τους εκπαιδευτικούς «να μιλήσουν στους μαθητές για το πραγματικό παράδειγμα αγώνα που δίνουν οι απεργοί της "Coca - Cola", να κάνουν δική τους υπόθεση την κρίσιμη αυτή απεργία».

Την αλληλεγγύη του εκφράζει και το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Mercedes Benz» στη Βρέμη της Γερμανίας. Τονίζει στο μήνυμά του: «Η παγκόσμια κρίση είναι κρίση του κεφαλαίου και δεν μπορεί να λυθεί στις πλάτες των εργαζομένων. Οι υπαίτιοι της κρίσης, όσοι οδηγούν ολόκληρους λαούς και χώρες στη μιζέρια, είναι αυτοί που πρέπει να πληρώσουν. Η "Coca - Cola" δεν είναι η μόνη πολυεθνική που διαπράττει τέτοια εγκλήματα. Γνωρίζουμε πολύ καλά το ρόλο των γερμανικών μονοπωλίων που παίζουν στην Ελλάδα. Γι' αυτό πολεμούμε στη χώρα μας εναντίον τους, στεκόμενοι αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους της Ελλάδας».

Γκρεμίστηκε σιλό στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ

Νέο ατύχημα έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, όταν στην ηλεκτροκάμινο «ΗΚ 5» κατέρρευσε ένα από τα σιλό τροφοδοσίας και έπεσε μέσα στο θόλο, στο ρευστό μέταλλο. Το ατύχημα έγινε λίγα λεπτά πριν μπουν στο χώρο οι εργαζόμενοι και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.

Το περιστατικό καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας. Οπως σημειώνει, «η συνειδητή απαξίωση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, παράλληλα με την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο του εργοστασίου, καθιστά καθημερινό εφιάλτη των εργαζομένων το κίνδυνο ατυχήματος».

Καλεί τους εργαζόμενους «να διεκδικήσουν μαζί με το ταξικό τους σωματείο την εξασφάλιση των σύγχρονων ασφαλών συνθηκών εργασίας. Να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που συνθλίβει τη ζωή της εργατικής τάξης.

Δεν υπάρχει καλή και κακή ιδιωτικοποίηση, όπως δεν υπάρχει υγιής και μη επιχειρηματίας. Το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της περνά μέσα από την κοινωνικοποίηση της επιχείρησης και τη μετατροπή της σε πυλώνα ανάπτυξης προς όφελος του λαού και του τόπου. Αυτή είναι η μόνη εξέλιξη που υπηρετεί το λαό μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ