ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Χώρος «ελευθερίας και ασφάλειας» για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Eurokinissi

Σήμερα ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση του Ατυπου Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, παρουσία της επιτρόπου Δικαιοσύνης Viviane Reding και της επιτρόπου για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Cecilia Malmstrοm.

Χτες πρώτη μέρα της συνόδου, οι υπουργοί της λυκοσυμμαχίας εξέτασαν τις μελλοντικές εξελίξεις στο λεγόμενο χώρο ΔΕΥ, τον ενιαίο ευρωενωσιακό «χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης», επικεντρώνοντας στην ταχύτερη δυνατή οικοδόμηση ενιαίου ευρωπαϊκού αστυνομικού και δικαστικού χώρου. Παράλληλα εξέτασαν τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς (βλ. υπηρεσίες ασφαλείας, ΝΑΤΟ κλπ.), τάχα με έγνοια το πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα όσων φακελώνονται...

Σήμερα, παρουσία των Ελλήνων υπουργών Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και Ναυτιλίας, το Συμβούλιο συνεδριάζει με πρώτο θέμα «Τρομοκρατία και η Ασφάλεια των Συνόρων». Η Ελληνική Προεδρία εισάγει για συζήτηση «τη σχέση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης με την τρομοκρατία, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της αστάθειας που επικρατεί στο εσωτερικό των τρίτων χωρών άμεσης γειτνίασης της χώρας μας και ειδικότερα της κρίσης στη Συρία». Στην πραγματικότητα βέβαια, πέρα από την ακροβασία η μετανάστευση να ταυτίζεται με την τρομοκρατία, η «αστάθεια», στην οποία αναφέρονται, υποδαυλίστηκε από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά...

Τις εργασίες της Συνόδου απασχολεί επίσης η «ανάπτυξη πολιτικών νόμιμης μετανάστευσης που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των εθνικών αγορών εργασίας» και συγκεκριμένα η επέκταση της οδηγίας για τις ενδοεπιχειρησιακές μεταθέσεις, καθώς και η αναθεώρηση της οδηγίας για τη διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών για σπουδές και επιστημονική έρευνα στην ΕΕ. Κάποιες διαφωνίες στην πρώτη οδηγία φαίνεται να εστιάζονται στο θέμα των δικαιωμάτων (κυρίως επιδόματα) που θα έχουν όσοι υπήκοοι τρίτων χωρών εργάζονται εντός ΕΕ, ενώ η αναθεώρηση της δεύτερης οδηγίας επεκτείνει το δικαίωμα εισόδου στην ΕΕ σε «έμμισθους ασκούμενους» και «εσωτερικούς άμισθους βοηθούς». Ως τώρα αφορούσε κυρίως τους κατόχους της λεγόμενης «μπλε κάρτας» (εξειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό προσωπικό, εισερχόμενο για εργασία και διαμονή στην ΕΕ). Σε κάθε περίπτωση, στόχος τους είναι πώς θα εξασφαλίσουν τα μονοπώλια κι άλλο εξειδικευμένο χαμηλοαμειβόμενο ή και τζάμπα εργατικό δυναμικό ακριβώς στους τομείς που τους ενδιαφέρουν, πώς θα μειώσουν συνολικά την τιμή της εργατικής δύναμης.

Δεύτερο θέμα της σημερινής ημερήσιας διάταξης είναι οι «μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα των Εσωτερικών Υποθέσεων» και η παρουσίαση από την αρμόδια επίτροπο Cecilia Malmstrοm εισήγησης με θέμα: «Πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού - Ενδυνάμωση της απάντησης της ΕΕ», ζήτημα που γεννά πολλά ερωτηματικά και ανησυχίες, για το τσουβάλιασμα της ριζοσπαστικοποίησης με την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό, για το ποιοι στοχοποιούνται κάθε φορά στο όνομα των «τρομοκρατικών απειλών», με δεδομένη και τη βασική προτεραιότητα της ΕΕ για προστασία της εξουσίας των μονοπωλίων.

Παράλληλα θα εξετασθούν οι «μελλοντικές ευρωπαϊκές επιλογές για τον έλεγχο και προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη διαχείριση της μετανάστευσης (νόμιμης και παράνομης) και την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου με γνώμονα (...) και τη διασφάλιση και ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης των κρατών-μελών», όπερ σημαίνει δέχονται μόνο όσους μετανάστες και πρόσφυγες χρειάζονται τα μονοπώλια...

ΣΥΡΙΖΑ
Περί όνου σκιάς αντιπαράθεση με την κυβέρνηση

«Πλεύση εθελόδουλης υποταγής και μερκελισμού» προσάπτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, κατηγορώντας προσωπικά τον Αντ. Σαμαρά, καθώς και τον Γ. Στουρνάρα σαν ενεργούμενο του πρωθυπουργού.

Σε non paper κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι παραγνωρίζει τα ερείπια που αφήνει πίσω της η «μνημονιακή πολιτική», αποσυνδέοντάς την πλήρως απ' την τάξη της οποίας τις ανάγκες υπηρετεί. Τον εγκαλεί ακόμα πως δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που υπήρχαν για «κούρεμα» του χρέους, «παρόλο που η αναγκαιότητα αυτή είναι σχεδόν πανθομολογούμενη, όπως δείχνει ακόμα και η θέση του ΔΝΤ, αλλά και η πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Ελληνικής Βουλής», αναφέρει, υιοθετώντας ουσιαστικά τις θέσεις εκείνου του τμήματος του κεφαλαίου που θέλει αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης θεωρώντας ότι έτσι θα επιταχυνθεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό, τον εγκαλεί ότι δεν διαπραγματεύεται, σαν οι διαπραγματεύσεις να διεξάγονται εν κενώ και όχι στο πλαίσιο της αστικής εξουσίας, σαν η κυβέρνηση να μη διεξάγει διαπραγματεύσεις από τη σκοπιά των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλωστε, τα λαϊκά συμφέροντα είναι προγραμμένα ευθύς εξαρχής στο πλαίσιο της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων... «Ο κ. Σαμαράς αυτογελοιοποιείται όταν επιχειρεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματεύεται σκληρά με την τρόικα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο non paper.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί ακόμα την κυβέρνηση ότι διαστρεβλώνει τις δηλώσεις Σταθάκη για το χρέος, κάνει όμως «γαργάρα» το γεγονός πως αυτές απλά επικύρωσαν το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιεί το χρέος που σώρευσε η πλουτοκρατία, άρα και τα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτεί η αποπληρωμή του ή η όποια διευθέτησή του.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΪΤ
Παζάρι για χρυσοφόρες «μπίζνες» και «φιλέτα» του Δημοσίου

Το Κουβέιτ επισκέπτεται στις 26 και 27 Γενάρη ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος, επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής που θα συμμετάσχει στο «οικονομικό και επενδυτικό φόρουμ», το οποίο διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο «την προώθηση των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων, την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων».

Οι συνεννοήσεις τους εκεί θα αφορούν τους χώρους των κατασκευών, των τεχνικών έργων, των δομικών υλικών, της Ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των τεχνολογιών περιβάλλοντος, των τροφίμων, των χυμών, της αλιείας, των ιχθυοκαλλιεργειών, του τουρισμού, της αγοράς ακινήτων, των τραπεζών, της Υγείας και των φαρμακευτικών καλλυντικών. Με δυο λόγια αφορούν όλους τους τομείς από τους οποίους κρίνεται ότι τα ελληνικά μονοπώλια, για τα οποία αναλαμβάνεται και η όλη πρωτοβουλία, μπορούν να αποσπάσουν μεγαλύτερα κέρδη.

Ο Π. Μίχαλος προγραμματίζεται να έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Πετρελαίου και τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας του Κουβέιτ. Επίσης, θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Kuwait Investment Authority, κρατικού Επενδυτικού Ταμείου, μέσω του οποίου αποφασίζονται και υλοποιούνται κρατικές επενδύσεις του Κουβέιτ στο εξωτερικό.

Συμμετοχή στο φόρουμ έχουν δηλώσει περισσότερες από 60 ελληνικές επιχειρήσεις. Η αποστολή αποτελείται από τραπεζίτες, κατασκευαστές, βιομήχανους και άλλους επιχειρηματίες που μαζί με στελέχη του ΣΕΒ, του ΤΑΙΠΕΔ, του Ιnvest in Greece και του Δήμου Αθηναίων θα μεταβούν στο Κουβέιτ «για ένα εντατικό 24ωρο επιχειρηματικών επαφών».

«Στο road show θα γίνει και παρουσίαση ώριμων επενδυτικών προτάσεων του ιδιωτικού (Invest in Greece) και του δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τομέα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνοντας ότι θα παζαρέψουν και «φιλέτα» του Δημοσίου.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Νέο ένταλμα σε βάρος του Φιλιππίδη

Νέο ένταλμα σύλληψης για μια ακόμη υπόθεση επισφαλούς δανείου εκδόθηκε χτες σε βάρος του πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελου Φιλιππίδη. Η υπόθεση αφορά δανειοδότηση συνολικού ύψους περίπου 104 εκατ. ευρώ προς επιχειρηματία. Και σε αυτήν την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία, άμεση συνέργεια σε αυτήν και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ φέρονται ως κατηγορούμενοι συνολικά 14 πρόσωπα.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της έκδοσης του Φιλιππίδη στην Ελλάδα, καθώς φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αρχών. Σύμφωνα με το χτεσινό «Εθνος», η Τουρκία επιθυμεί την έκδοση από την Ελλάδα δύο ατόμων που φέρονται να είναι πράκτορες της ΜΙΤ και ενός Κούρδου κατηγορούμενου για υποθέσεις τρομοκρατίας. Κατά την ίδια εφημερίδα, δεν είναι τυχαία η πρόσφατη σύλληψη δύο Τούρκων κουρδικής καταγωγής στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι φέρονται να έχουν σχέσεις με το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C). Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης θα αποφασίσει μέχρι τα τέλη Φλεβάρη αν θα εκδοθούν στην Τουρκία.

Στο συμπληρωματικό πόρισμα αναφέρεται ότι τα στελέχη του ΤΤ «ζημίωσαν εν γνώσει τους την περιουσία του ανωτέρω Τραπεζικού Ιδρύματος, καθόσον (...) προέβησαν σε χρηματοδότηση - υπέρογκο δανεισμό των εταιρειών ASPEN ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ, ALMOND ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ και EKTASIS DEVELOPMENT ΑΕ υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού, αφού περιελάμβαναν την εξαρχής εκταμίευση του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων, δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος ως προς το κεφάλαιο και ανεπαρκείς εγγυήσεις για την εξασφάλιση των απαιτήσεων της Τράπεζας εκ των δανείων αυτών (...) ζημιώνοντας έτσι την περιουσία του ως άνω Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος κατά το ποσό των 104.700.000 ευρώ».

Απολογία από τον Μ. Ματαντό

Με εντολές των στελεχών της «Ferrostaal» έκανε τις πληρωμές για τα υποβρύχια ο Μιχάλης Ματαντός, εφοπλιστής, σύμφωνα με όσα φέρεται να ισχυρίζεται στην απολογία του, που ξεκίνησε χτες το πρωί ενώπιον των ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημά του ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με τις οποίες βαρύνεται, ενώ υποστηρίζει ότι όλες οι χρηματικές καταβολές έγιναν με εντολές των στελεχών της «Ferrostaal», που του απέκρυψαν τον πραγματικό σκοπό των καταβολών αυτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ