ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ»
Κουκουλώνουν τη φτώχεια με ψευτοεπιδόματα

Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τα ψίχουλα-κοροϊδία παρουσίασε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση διαφήμισε χτες στη Βουλή το λεγόμενο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που το εμφανίζει ως «δίχτυ ασφαλείας», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για λίγα ψίχουλα μέσα στον ωκεανό της φτώχειας που συνεχώς αγριεύει.

Οπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, το δικαίωμα για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» θα ισχύσει αναδρομικά από την αρχή του χρόνου, αλλά οι διαδικασίες - οι οποίες ακόμα δεν έχουν καθοριστεί, ούτε τα εισοδηματικά κριτήρια - θα αρχίσουν μετά τις 20 Μάρτη και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το επίδομα αυτό, που θα αφορά ένα μικρό αριθμό ατόμων, που βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα συνδυαστεί και με προγράμματα όπως η έκδοση βιβλιαρίου ανασφάλιστων, η βοήθεια σε απόρους και η επιδότηση Ενέργειας (κοινωνικό τιμολόγιο).

Πρόκειται για ημίμετρα που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματική προστασία που χρήζουν εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, ενώ για το 2014 θα αποδοθούν γι' αυτό το σκοπό μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από όλες τις σχετικές μελέτες και δηλώσεις, θα πρόκειται για προγράμματα που το μόνο που φιλοδοξούν να κάνουν είναι να «κρύψουν» κάτω από το χαλί την ακραία φτώχεια, την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξηλώσει ό,τι έχει απομείνει στο χώρο της Πρόνοιας, καταργώντας προνοιακά επιδόματα, σύμφωνα και με σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ.

Ακόμα και τα κονδύλια που σχεδιάζονται να δοθούν, είναι μόνο ένα μέρος από την αφαίμαξη πόρων από άλλα προγράμματα και κοινωνικά επιδόματα τα οποία καταργήθηκαν. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι την ώρα που η κυβέρνηση καταστρώνει «στρατηγικές» για τη φτώχεια και υπόσχεται κάποια βοηθήματα σε λίγους, ήδη από τις αρχές Γενάρη και μόνο για το 2014 αφαίρεσε 114 εκατομμύρια ευρώ από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, καταργώντας το για τους πιο φτωχούς συνταξιούχους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

Επίσης, αφαίρεσε από φτωχές οικογένειες οικογενειακά επιδόματα 86 εκατ. ευρώ, στα άτομα με αναπηρία περιέκοψε τις αποζημιώσεις μετακίνησης κατά 82 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 30 εκατ. μείωσε και τα ειδικά επιδόματα ανεργίας.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στον «Παπουτσάνη»

Από προηγούμενη κινητοποίηση στη Χαλκίδα για τις απολύσεις στον «Παπουτσάνη»
Από προηγούμενη κινητοποίηση στη Χαλκίδα για τις απολύσεις στον «Παπουτσάνη»
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, με αίτημα την επαναπρόσληψη των 6 απολυμένων συναδέλφων τους και την καταβολή των επιδομάτων που τους οφείλονται, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του «Παπουτσάνη» στη Ριτσώνα. Στο πλαίσιο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, χτες το απόγευμα έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς και πορεία στους δρόμους της Χαλκίδας, από την Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και τη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ.

Το «παρών» έδωσαν το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Τροφίμων-Ποτών Εύβοιας-Βοιωτίας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και οι δυνάμεις του ΜΑΣ στο ΤΕΙ της πόλης. Παρευρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ψήφισμα υιοθέτησε ομόφωνα το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας, μετά από πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωση για τη χτεσινή συγκέντρωση, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών καταγγέλλει τον κυβερνητικό και εργοδοτικό αυταρχισμό: «Καταγγέλλουμε τη στάση της εργοδοσίας της εταιρείας "Παπουτσάνης", που για άλλη μια φορά χρησιμοποίησε τα ΜΑΤ για να χτυπήσει την απεργία μας. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής Εύβοιας έχουν σοβαρές ευθύνες για την προστασία που παρέχουν στην εργοδοσία και χτυπούν τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους», αναφέρει.

«Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε μαζί μας όλους τους εργαζόμενους της περιοχής και προχωράμε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε», επισημαίνει το Σωματείο, το οποίο διεκδικεί την επαναπρόσληψη των 6 απολυμένων, την καταβολή των επιδομάτων που οφείλονται στους εργαζόμενους από το 2013, την πραγματοποίηση συνάντησης της εργοδοσίας με το Σωματείο.

Απολύσεις και τρομοκρατία στα ξενοδοχεία

Τη μητέρα δυο μικρών παιδιών απέλυσε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Athens Cypria» στο κέντρο της Αθήνας, μόλις έληξε το διάστημα προστασίας της μητρότητας. Η εργαζόμενη δούλευε στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο εδώ και 11 χρόνια. Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής κάνει λόγο για εκδικητική απόλυση, καθώς είναι ενεργό μέλος του σωματείου, δεν δέχτηκε να υπογράψει εκ περιτροπής εργασία και τους τελευταίους μήνες στάθηκε στο πλευρό συναδέλφου της που απολύθηκε από το «Athens Cypria», παρότι είναι μέλος του ΔΣ του κλαδικού συνδικάτου.

Ο εργοδότης ισχυρίζεται ότι η απόλυση εντάσσεται σε συνολικές περικοπές και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, καθώς, όπως λέει, έχει κέρδη, αλλά όχι αυτά που ...περίμενε! Το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής, μαζί με την απολυμένη και άλλους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, έκαναν προχτές το μεσημέρι παρέμβαση, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης και να μη γίνουν άλλες. Η εργοδοσία εμφανίζεται αδιάλλακτη και το Συνδικάτο ετοιμάζεται για νέες παρεμβάσεις.

Αλλοι τέσσερις ξενοδοχοϋπάλληλοι απολύθηκαν από το ξενοδοχείο «Κοράλλι» στο Παλαιό Φάληρο επειδή μπήκαν μπροστά για να συσταθεί επιχειρησιακό σωματείο! Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, η εργοδοσία μοίρασε στη συνέχεια χαρτί στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, ζητώντας να υπογράψουν ότι δεν είναι μέλη ούτε του επιχειρησιακού, ούτε του κλαδικού Συνδικάτου Αττικής. Χτες το απόγευμα, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του κλάδου, μαζί με την ομάδα της ΟΓΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Π. Φαλήρου έκαναν παρέμβαση στο ξενοδοχείο. Ξεκαθάρισαν πως δεν θα ανεχτούν τέτοιες απαράδεκτες απολύσεις και πρακτικές και κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία.

«Για το καλό της κοινωνίας»!

Το Δεκέμβρη του 2013, το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση «Για την απαράδεκτη διατήρηση του καθεστώτος επίταξης των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Σταθερής Τροχιάς», που επιβλήθηκε στις 24/1/2013, για να σπάσει την απεργία που έκαναν τότε. Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο έχουν επανειλημμένως προβάλει το αίτημα για άμεση άρση της επιστράτευσης. Εκτός από την άρση της επιστράτευσης στο συγκεκριμένο κλάδο, το ΚΚΕ έχει καταθέσει και πρόταση νόμου (5/4/2006), με την οποία ζητάει συνολικά την κατάργηση του νόμου για την επιστράτευση, όπως και τη διασφάλιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, με κύριο αυτό της απεργίας.

Στο 4σέλιδο κείμενο - απάντηση της κυβέρνησης, δεν αναφέρεται ούτε μια λέξη που να δικαιολογεί τη διατήρηση της επίταξης για ένα χρόνο. Από την άλλη, αναπαράγει τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που χρησιμοποίησε όταν πήρε την αντιδραστική αυτή απόφαση. Ισχυρίζεται ότι η επίταξη έγινε για να αντιμετωπιστούν οι «πρωτόγνωρες και επαχθέστατες συνέπειες» που δήθεν προκάλεσαν σε βάρος του «κοινωνικού συνόλου» οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έκαναν τότε οι εργαζόμενοι. Ακόμα, πως οι κινητοποιήσεις «δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα σε ευπαθείς ομάδες», «έθεταν σε δοκιμασία τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία όλων των επιθυμούντων να μετακινηθούν στην Αθήνα»!

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση όχι μόνο προσπαθεί να στρέψει τμήματα των εργαζομένων ενάντια στους συναδέλφους τους στις συγκοινωνίες, καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, αλλά και να συγκαλύψει την αλήθεια. Οτι δηλαδή οι εργαζόμενοι απεργούσαν για να προστατέψουν τα δικαιώματά τους και ταυτόχρονα για να αποκρούσουν τα μέτρα που εφαρμόζει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε βάρος του λαού.

Συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της ΕΕ, που νομοθετούν για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, είναι η συρρίκνωση του προσωπικού και του συγκοινωνιακού έργου, η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, οι εργασιακές ανατροπές και η υποβάθμιση της συντήρησης των οχημάτων, που βάζει σε κίνδυνο εργαζόμενους και επιβάτες. Για παράδειγμα, στον πρώην ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός), οι συρμοί που κυκλοφορούν καθημερινά μειώθηκαν την περίοδο 2009 - 2013 κατά 33-37%. Κατά 41% μειώθηκε το προσωπικό την ίδια περίοδο.

Στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια παραμένουν αναξιοποίητα μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι συρμοί που κυκλοφορούν δε φθάνουν για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, η τιμή του εισιτηρίου αυξήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια 5,5 φορές (!) όταν ο κατώτατος μεικτός μισθός αυξήθηκε μόλις δύο φορές για τους εργαζόμενους. Παράλληλα, προωθείται η παράδοση μέρους του συγκοινωνιακού έργου απευθείας στους ιδιώτες. Αυτή είναι η πραγματική αιτία που προκαλεί «επαχθέστατες συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο», και συγκεκριμένα στο σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων...


Χ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ