ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Διεκδικεί μερίδιο στην παγκόσμια αγορά όπλων

Αίρονται όλο και περισσότερο οι «περιορισμοί» στην εξαγωγή όπλων που είχαν επιβληθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Από κοινή άσκηση Ιαπωνίας - ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβρη, στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα
Από κοινή άσκηση Ιαπωνίας - ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβρη, στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΤΟΚΙΟ.--

Να προμηθευτεί πολεμικά αεροσκάφη από την Ιαπωνία ετοιμάζεται η Ινδία, σε μία κίνηση που επιβεβαιώνει ότι «αίρονται» όλο και περισσότερο οι περιορισμοί στην πολεμική βιομηχανία που συνεπάγεται το Σύνταγμα της Ιαπωνίας όπως διαμορφώθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι είναι «στα σκαριά» η υπογραφή συμβολαίου συνολικής αξίας 1,65 δισ. δολαρίων με την ιαπωνική βιομηχανία «Shin Maywa Industries» που θα προμηθεύσει την ινδική κυβέρνηση με 15 αμφίβια αεροσκάφη που καθένα τους κοστίζει περίπου 110 εκατ. δολάρια. Εκτιμάται ότι τα αεροσκάφη (των οποίων η συναρμολόγηση θα γίνει και στην Ινδία, δίνοντάς της έτσι πρόσβαση στην πολεμική τεχνολογία της Ιαπωνίας) θα μπορούν να εκτελέσουν πτήσεις συνολικής διάρκειας πάνω από 4.500 χιλιόμετρα, δίνοντας έτσι στην Ινδία τη δυνατότητα για ευρείες επιχειρήσεις σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η Ινδία θα αξιοποιήσει τα αεροπλάνα για να υποστηρίζει θαλάσσιες επιχειρήσεις «ενισχύοντας το προφίλ της στον Ινδικό Ωκεανό απέναντι στην Κίνα» όπως σχολιάζει το «Ρόιτερς». Ενώ συμπληρώνει: «Η συμφωνία θέτει τις βάσεις για μια ευρύτερη ιαπωνική ώθηση στην Ινδία, τη μεγαλύτερη αγορά όπλων παγκοσμίως, όπου για καιρό κυριαρχούσε η Ρωσία, αλλά πλέον προμηθεύεται υλικά από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ».

Η Ινδία ενδιαφέρεται ακόμα να προμηθεύσει το ναυτικό της με σκάφη περιπολίας και ηλεκτρονικό πολεμικό εξοπλισμό. Σχέδια που αναμένεται να αναζωογονήσουν τις επενδύσεις ιαπωνικών εταιρειών, όπως η «Mitsubishi Heavy Industries Ltd» και η «Kawasaki Heavy Industries Ltd».

Το διάστημα 2007-2011 η Ινδία δαπάνησε 12,7 δισ. δολάρια για εξοπλιστικές δαπάνες και, καθώς σχεδιάζει να αναπτύξει εγχώρια βιομηχανία, ενδιαφέρεται να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνογνωσία ή να προχωρήσει σε κοινοπραξίες για να αναλάβει παραγγελίες.

Η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών, αλλά και της «αμυντικής» συνεργασίας των δύο χωρών ήταν το βασικό αντικείμενο της πρόσφατης επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε στην Ινδία.

«Λύση» για αντιθέσεις, αλλά και μπίζνες

Η ενίσχυση της στρατιωτικής «κινητικότητας» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν αποτυπώνει μόνο τους κινδύνους που γεννούν για τους λαούς οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Μεγαλώνει και τη «δίψα» των μονοπωλίων της πολεμικής βιομηχανίας που βλέπουν μπροστά τους νέα πεδία κερδοφορίας.

Η Ιαπωνία διεκδικεί το δικό της μερίδιο στην παγκόσμια αγορά πολεμικού εξοπλισμού. Ηδη, η τεχνογνωσία που παράγει μπορεί να αξιοποιηθεί και στην πολεμική βιομηχανία (παλιότερα άλλωστε είχε κάνει σχετικές εξαγωγές στις ΗΠΑ). Επιπλέον, ιαπωνικά κεφάλαια συμμετέχουν σε κοινοπραξίες για την παραγωγή πολεμικού εξοπλισμού.

Τα σχέδια τροποποίησης του Συντάγματος παραδέχτηκε ουσιαστικά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, προχτές, σημειώνοντας ότι θα τηρηθεί αυστηρή «διαδικασία ελέγχου» για να καθορίζεται πότε θα επιτρέπονται οι εξαγωγές όπλων.

Σήμερα το Σύνταγμα απαγορεύει τη χρήση βίας για τη διευθέτηση διαφορών με άλλες χώρες.

ΗΠΑ
Ανησυχία για ρωσικές δοκιμές πυραύλων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανησυχίες για την πραγματοποίηση νέων πυραυλικών δοκιμών από τη Ρωσία που, ενδεχομένως, παραβιάζουν την πυραυλική διμερή συνθήκη του 1987, εξέφρασε αργά το βράδυ της Πέμπτης η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, κληθείσα να σχολιάσει δημοσίευμα των «Τάιμς Νέας Υόρκης», που υποστήριζε ότι οι ρωσικές αρχές κάνουν από το 2008 δοκιμές σε νέο πύραυλο τύπου «Κρουζ».

Η Ψάκι σημείωσε πως οι ΗΠΑ επεσήμαναν ήδη στη Μόσχα «την πιθανότητα (...) μιας παραβίασης» της διμερούς Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) που υπεγράφη στις 8 Δεκέμβρη 1987 μεταξύ των ΗΠΑ και της πρώην ΕΣΣΔ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όλα τα στοιχεία του άρθρου των νεοϋορκέζικων «Τάιμς». Η ίδια τόνισε μάλιστα ότι η Ουάσιγκτον «παίρνει πολύ σοβαρά υπόψη της τα θέματα σεβασμού των συνθηκών για τον έλεγχο των όπλων, περιλαμβανομένης της Συνθήκης INF».

Η συνθήκη αυτή, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιούνη 1988, «προβλέπει ότι οι δύο συμβαλλόμενες χώρες θα πρέπει να καταστρέψουν, το αργότερο σε διάστημα τριών ετών από την έναρξη της ισχύος της συνθήκης, όλους τους βαλλιστικούς πυραύλους τους και τους πυραύλους "Κρουζ" που έχουν βεληνεκές 500 με 1.000 χιλιόμετρα και αυτούς με βεληνεκές 1.000 με 5.500 χιλιόμετρα». Η Ψάκι εξήγησε ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον βρίσκονται εδώ και μήνες σε διαβουλεύσεις και πρόσθεσε ότι η αμερικανική πλευρά εξετάζει «αν υπήρξε παραβίαση» της Συνθήκης IFN.

Από τις Βρυξέλλες, ΝΑΤΟικός αξιωματούχος εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα «σοβαρό ζήτημα» και ότι η Συνθήκη IFN είναι «θεμελιώδης συνιστώσα της ευρωατλαντικής ασφάλειας».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε πυρηνικό σταθμό

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η διοίκηση της μονάδας επανεμπλουτισμού πυρηνικών καυσίμων Σέλαφιλντ στη βορειοδυτική Αγγλία συνέστησε, χτες, στο μη απαραίτητο εργατικό προσωπικό να μην προσέλθει για δουλειά εξαιτίας της ανίχνευσης υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας, σπεύδοντας ωστόσο λίγο αργότερα να καθησυχάσει τους εργαζόμενους και τους κατοίκους παρακείμενων περιοχών ότι «η υγεία και η δημόσια ασφάλεια δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο...».

Εξηγώντας την απόφαση να λειτουργήσει με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό έπειτα από την ανίχνευση των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας, εκπρόσωπος του σταθμού διευκρίνισε ότι η απόφαση ελήφθη για να επικεντρωθούν τα αρμόδια συνεργεία στη διερεύνηση της υπόθεσης. Εάν αυτό είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της κανονικής ημερήσιας λειτουργίας, απλώς θα είχαμε επιτρέψει στον κόσμο να επιστρέψει στο σπίτι. Ο ίδιος κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για το κοινό ή για τους εργαζόμενους».

Αργότερα χτες το μεσημέρι, η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στο σταθμό Σέλαφιλντ και είναι «ικανοποιημένη» από τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων.

Ωστόσο, εδώ και χρόνια, οργανώσεις που αντιδρούν στη λειτουργία σταθμών πυρηνικής ενέργειας στη Βρετανία κινητοποιούνται υποστηρίζοντας ότι ειδικά για το σταθμό Σέλαφιλντ υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος μεταξύ άλλων γιατί το συγκρότημα θεωρείται πεπαλαιωμένο και ευάλωτο σε πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις ή δολιοφθορές. Οι οργανώσεις αυτές επικαλούνται μεταξύ άλλων σωρεία περιστατικών με διαρροές ραδιενέργειας ή περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από πυρηνικά απόβλητα τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Σέλαφιλντ προκαλεί εδώ και χρόνια ζήτημα δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στις αρχές Βρετανίας και Ιρλανδίας, με τη δεύτερη να κατηγορεί το Λονδίνο για ρύπανση των εγχώριων θαλάσσιων υδάτων της εξαιτίας της λειτουργίας του συγκροτήματος. Παρ' όλα αυτά η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της να προχωρήσει στην κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού στο Σέλαφιλντ έως το 2025.

  • Αργά το βράδυ της Πέμπτης, Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της στέρησης της βρετανικής υπηκοότητας σε όσους μετανάστες καταδικαστούν για τρομοκρατία ή επιδείξουν «συμπεριφορά που αποδειχθεί πολύ επιζήμια για τα ζωτικά συμφέροντα της Βρετανίας»...
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Αντεγκλήσεις με αφορμή ξένους ανταποκριτές

ΠΕΚΙΝΟ.--

Εντονη ήταν η αντίδραση του Πεκίνου στις επικρίσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για τους «περιορισμούς» που επιβάλλονται σε ξένους ανταποκριτές στην Κίνα. Με αφορμή την επιστροφή στις ΗΠΑ του ανταποκριτή των «Νιου Γιορκ Τάιμς» στην Κίνα Οστιν Ράμζι (στον οποίο δεν ανανεώθηκε η βίζα), ο εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι τα μέτρα των κινεζικών αρχών «δεν κάνουν σεβαστή την ελευθερία του Τύπου και έρχονται σε μεγάλη αντίθεση με τη μεταχείριση των ξένων δημοσιογράφων (...) από τις ΗΠΑ».

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι είπε πως «η Κίνα δεν δέχεται τις αδικαιολόγητες κατηγορίες των Αμερικανών και τους ζητεί να σεβαστούν τα γεγονότα και να μετρούν τα λόγια και τις πράξεις τους», συμπληρώνοντας: «Η συμπεριφορά της Ουάσιγκτον πρέπει να είναι περισσότερο "ευνοϊκή" σε ό,τι αφορά τις ανταλλαγές (δημοσιογράφων) και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Ράμζι δούλευε στην Κίνα ως ανταποκριτής για έξι χρόνια και έκανε αίτηση για ανανέωση της βίζας τον Ιούνη, αφού ξεκίνησε να γράφει για τους «Nιου Γιορκ Τάιμς». Την Πέμπτη έφυγε από την Κίνα γιατί δεν ανανεώθηκε η βίζα του, κάτι που το Πεκίνο απέδωσε στο ότι δεν έδωσε έγκαιρα τα απαραίτητα στοιχεία. Είναι ο δεύτερος ανταποκριτής της συγκεκριμένης εφημερίδας στον οποίο δεν ανανεώνεται η βίζα μέσα σε 13 μήνες. Κάτι που θεωρείται ως «απάντηση» σε δημοσιεύματα της εφημερίδας για τον πλουτισμό μελών της κινεζικής κυβέρνησης και των οικογενειών τους.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συζητούν τις εδαφικές τους διαφορές

ΤΟΚΙΟ.--

Επαφές για την πορεία των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και τις εδαφικές τους διαφορές, είχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Σινσίκε Σουγκιγιάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Ιγκόρ Μοργκούλοφ. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επιπλέον την προετοιμασία της συνάντησης των Αμπε - Πούτιν, με αφορμή τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που ξεκινούν στις 7 Φλεβάρη στο Σότσι της Ρωσίας.

Σήμερα, Μόσχα και Τόκιο διαφωνούν για την κυριότητα σε ένα νησιωτικό σύμπλεγμα νησιών (πάνω από την ιαπωνική νήσο Χοκάιντο) γνωστό ως Νότια Κούριλς στη Ρωσία και Βόρεια Εδάφη στην Ιαπωνία. «Θα θέλαμε να έχουμε ειλικρινή διαβούλευση για σημαντικά θέματα όπως αυτό των Βόρειων Εδαφών και τη σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης» (σ.σ. που τυπικά οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), δήλωσε ο Σουγκιγιάμα σε τοπικά Μέσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ