ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση

Στα οδοφράγματα στο Κίεβο, μέλη των ομάδων κρούσης, των εθνικιστικών οργανώσεων «προπονούνται» μεταξύ τους
Στα οδοφράγματα στο Κίεβο, μέλη των ομάδων κρούσης, των εθνικιστικών οργανώσεων «προπονούνται» μεταξύ τους
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΝΑΧΟ.--

Η ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για την Ουκρανία (και για άλλες χώρες μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού της ΕΣΣΔ, ανάμεσα στην καπιταλιστική Ρωσία, και την ΕΕ και ΗΠΑ) μεταφέρθηκε το Σαββατοκύριακο στη λεγόμενη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου εκεί βρέθηκαν τόσο κορυφαία στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας και οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι, συναντήθηκε το Σάββατο το βράδυ με τους Βιτάλι Κλίτσκο, ηγέτη της «Ουκρανικής Ενωσης για τη Μεταρρύθμιση», Αρσένι Γιατσενιούκ, πρώην υπουργό Εξωτερικών, του κόμματος «Πατρίδα» της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, που βρίσκεται στη φυλακή για διαφθορά και τον Πετρ Πορόσενκο του λεγόμενου κινήματος «Euromaidan» (για την ανεξαρτησία και τη σύνδεση με την ΕΕ). Τους υποσχέθηκε στήριξη «στον αγώνα για δημοκρατία» και τους κάλεσε να μείνουν ενωμένοι στο διάλογο με την κυβέρνηση. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ζήτησαν να ασκηθεί περαιτέρω πίεση και κυρώσεις στην κυβέρνηση και για την παραίτηση του προέδρου Β. Γιανουκόβιτς. Ο Κλίτσκο βρέθηκε σε συζήτηση και με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Λεονίντ Κοζάρα, ο οποίος είπε ότι «ήρθε η ώρα για την αντιπολίτευση να λάβει αποφάσεις», απαιτώντας να σταματήσει τις βίαιες διαδηλώσεις. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, εκτιμώντας ότι και οι δύο πλευρές δεν είναι ακόμη έτοιμες γι' αυτό το βήμα και ανέφερε ότι η ρωσική πρόταση για δάνειο 15 δισ. δολαρίων και μείωση της τιμής πώλησης του αερίου, στο ένα τρίτο ήταν ελκυστικότερη.

Παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι ενθαρρύνουν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην Ουκρανία να ασκούν βία. «Τι σχέση έχει η υποκίνηση σε όλο και πιο βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους με τη δημοκρατία;», αναρωτήθηκε.

Αργότερα, σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε: «Περιμένουμε ότι η αντιπολίτευση στην Ουκρανία θα εγκαταλείψει τις απειλές και τα τελεσίγραφα και θα ενισχύσει το διάλογο με τις αρχές, ώστε να μπορέσει η χώρα να βγει από τη βαθιά κρίση, παραμένοντας εντός του συνταγματικού πλαισίου».

«Μαστίγιο και καρότο»

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονται σχέδιο σημαντικής βραχυπρόθεσμης οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Μιλώντας στην εφημερίδα «Wall Street Journal», είπε ότι το πακέτο θα στοχεύει στην ενίσχυση της Ουκρανίας, η οποία μέσα από μια μεταβατική περίοδο προσωρινής κυβέρνησης θα μπορούσε να εγκρίνει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να προετοιμάσει το έδαφος για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες, σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση, είναι προγραμματισμένες για το επόμενο έτος. Διευκρίνισε όμως ότι το ποσό της προτεινόμενης «οικονομικής βοήθειας» από την ΕΕ και τις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά όπως είπε «το ποσό δεν θα είναι μικρό». Ανέφερε, επίσης, ότι το πακέτο μπορεί να μην περιλαμβάνει μόνο «ρευστό», αλλά θα μπορούσε, επίσης, να περιέχει «εγγυήσεις» ή βοήθεια σχετικά με τις επενδύσεις ή τη στήριξη του ουκρανικού νομίσματος, χωρίς όμως να επεκταθεί περαιτέρω.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ουκρανική αντιπολίτευση απέρριψε πρόταση του ΟΗΕ να διαμεσολαβήσει. «Στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα της Ουκρανίας, έχοντας απευθείας επαφή με τους δυτικούς εταίρους της χώρας», ανέφερε ο πρώην Αρσένι Γιατσένιουκ. Παρεμβαίνοντας και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, κατήγγειλε «τις βιαιότητες» στην Ουκρανία και την «υπερβολική βία» εκ μέρους των δυνάμεων Ασφαλείας, αλλά είπε ότι δε θεωρεί ότι «έχει κάποιο ρόλο να παίξει» στην ουκρανική κρίση.

Κατά τα άλλα, στο εσωτερικό της παγωμένης Ουκρανίας και του Κιέβου συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες στα οδοφράγματα, ο πρόεδρος της χώρας επέστρεψε στο γραφείο μετά από μια αναρρωτική άδεια και σήμερα στη χώρα θα βρίσκεται ο επίτροπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το δε στέλεχος της αντιπολίτευσης Ντμίτρο Μπουλάκοφ, που είχε βασανιστεί από αγνώστους έφυγε με μεσολάβηση δυτικών διπλωματών για τη Λιθουανία.

ΣΥΡΙΑ
Παζαριών συνέχεια και εσωτερικές διεργασίες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η κατάσταση στη Συρία βρέθηκε επίσης στην ατζέντα της λεγόμενης Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο και δεν έλειψαν τα κροκοδείλια δάκρυα από τους ιμπεριαλιστές για το δράμα του συριακού λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, να ασκήσει την επιρροή του ώστε να επισπεύσει η συριακή κυβέρνηση τη διαδικασία απομάκρυνσης συριακών χημικών όπλων από τη χώρα. Σε τριμερή συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί με το διεθνή απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού συνδέσμου, Λ. Μπραχίμι, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών στη Γενεύη, μεταξύ της συριακής κυβέρνηση και ενός μέρους των αντικαθεστικών του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», με κοινή την αίσθηση «αποτυχίας» στον πρώτο διαπραγματευτικό γύρο που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά και προσδοκίες για την επόμενη φάση που αναμένεται στις 10 Φλεβάρη. Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι σήμερα στη Μόσχα βρίσκεται προσκεκλημένος για πρώτη φορά ο επικεφαλής του «Συνασπισμού» Αχμαντ Τζάρμπα, ενώ στον επόμενο γύρο πιθανά θα συμμετάσχει και εξαμελής αντιπροσωπεία του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Τα λεγόμενα «Συριακό Ισλαμικό Μέτωπο» και «Συριακό Επαναστατικό Μέτωπο» έχουν ως τώρα απορρίψει συμμετοχή.

Ομως, στο εσωτερικό της Συρίας υπάρχουν εξελίξεις στους αντικαθεστωτικούς. Χτες επισημοποιήθηκε το «ρήγμα» ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση της «Αλ Κάιντα» και την ισλαμική μισθοφορική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL). Εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα ανακοίνωσε χτες πως «δεν αναγνωρίζει» τους ενόπλους της οργάνωσης ISIL, ότι δεν υπάγεται στο δίκτυο οργανώσεων της Αλ Κάιντα και ότι ως εκ τούτου η τελευταία δεν είναι υπόλογη για τις ενέργειές της.

Η οργάνωση του Αλ Ζαουάχρι καταδίκασε επιπλέον τις «αδελφοκτόνες» μάχες ανάμεσα σε ένοπλους μισθοφόρους της οργάνωσης ISIL και της οργάνωσης «Μέτωπο Αλ Νούσρα», ισχυριζόμενη ότι η Αλ Κάιντα ποτέ δεν συναίνεσε στη δημιουργία της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και Λεβάντε», καταδεικνύοντας έτσι την αδυναμία της να ελέγξει τις εξελίξεις στα θέατρα των συγκρούσεων στη Συρία μεταξύ ισλαμιστών εξτρεμιστών μισθοφόρων.

Δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας Αsharq al Awsat υποστηρίζει ότι η οργάνωση ISIL δημιούργησε δύο τάγματα γυναικών μαχητριών στη βόρεια συριακή πόλη της Ράκα, για να εκτεθούν, υποτίθεται, ισλαμιστές που ντύνονται με γυναικεία αμφίεση προκειμένου να αποφύγουν την κράτηση όταν σταματούν σε φυλάκια της οργάνωσης. Τα τάγματα γυναικών της ISIL φέρεται πως ονομάζονται «Al-Khansaa» και «Umm al-Rayan» και τις συγκροτούν ανύπαντρες γυναίκες 18 έως 25 ετών με μηνιάτικο περίπου 200 δολάρια.

Στο μεταξύ, το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο πληροφορίες του αντιπολιτευόμενου «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», μετέδωσε πως η συριακή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε χτες, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, προάστια στο Χαλέπι, προκαλώντας συνολικά το θάνατο τουλάχιστον 150 ατόμων.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ανακοινώθηκε χτες πως αποπέμφθηκε από το αξίωμά του ο Παλαιστίνιος Νάσερ αλ Κίντουα, αναπληρωτής του διεθνούς απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λ.Μπραχίμι, μετά από επίμονο αίτημα της συριακής κυβέρνησης.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
«Πιέσεις» ΗΠΑ και επιθέσεις εποίκων

ΡΑΜΑΛΑ.- ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την αντίθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου προκαλεί η πρόσφατη πρόταση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς για την ανάπτυξη στη Δυτική Οχθη ΝΑΤΟϊκής αποστολής που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής, όταν δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Τάιμς της Ν. Υόρκης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν συμφωνεί με την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ισχυριζόμενος ότι «μόνον ο ισραηλινός στρατός και κανένας άλλος μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια» του ισραηλινού λαού. Ο Νετανιάχου φαίνεται να «αντιπροτείνει» την παρουσία του ισραηλινού στρατού στην Κοιλάδα του Ιορδάνη το λιγότερο 40 χρόνια! Επίσης, απάντησε στις πιέσεις που άσκησε το Σάββατο από τη Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, πως το Τελ Αβίβ αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο ακόμη και ενός γενικευμένου εμπάργκο σε περίπτωση που προκαλέσει το ναυάγιο και της σημερινής «ειρηνευτικής» πρωτοβουλίας, λέγοντας: «Καμία πίεση δεν θα με κάνει να υποχωρήσω στα ζωτικά συμφέροντα του ισραηλινού κράτους, ειδικά όσον αφορά στην ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών».

Αρνητικός απέναντι στην πρόταση ανάπτυξης ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη εμφανίστηκε χτες και ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπενέτ, δηλώνοντας: «Ακουσα την πρόταση για το ΝΑΤΟ. Εχουμε δει και στο παρελθόν να είναι παρών όταν υπάρχει ηρεμία και να φεύγει στα δύσκολα».

Ο ηγέτης των Εργατικών, Ισαάκ Χέρτζοκ, δήλωσε πως «είτε κανείς συμφωνεί, είτε διαφωνεί, (ο πρόεδρος Αμπάς) έχει τουλάχιστον ένα σχέδιο, μία πρόταση...».

Εν μέσω αυτής της κινητικότητας που παρατηρείται λίγες μέρες ή και λίγες βδομάδες προτού παρουσιάσει και επίσημα τις προτάσεις του για μία ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία ειρήνης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, οι Εβραίοι έποικοι εξακολουθούν τις βάρβαρες επιθέσεις τους σε βάρος των Παλαιστινίων.

Χτες, ο Παλαιστίνιος υπουργός Γεωργίας Ουάλεντ Ασάφ κατήγγειλε ότι Εβραίοι έποικοι επιτέθηκαν σε ελαιώνες Παλαιστινίων σε δύο χωριά βορείως της Ραμάλα στη Δυτική Οχθη, ξεριζώνοντας και καταστρέφοντας τουλάχιστον 1.700 ελαιόδενδρα. Ο υπουργός υποσχέθηκε βοήθεια στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, ενώ η ισραηλινή αστυνομία εξέφρασε άγνοια ανακοινώνοντας τη διενέργεια «έρευνας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ