Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παζαριών συνέχεια και εσωτερικές διεργασίες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η κατάσταση στη Συρία βρέθηκε επίσης στην ατζέντα της λεγόμενης Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο και δεν έλειψαν τα κροκοδείλια δάκρυα από τους ιμπεριαλιστές για το δράμα του συριακού λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, να ασκήσει την επιρροή του ώστε να επισπεύσει η συριακή κυβέρνηση τη διαδικασία απομάκρυνσης συριακών χημικών όπλων από τη χώρα. Σε τριμερή συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί με το διεθνή απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού συνδέσμου, Λ. Μπραχίμι, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών στη Γενεύη, μεταξύ της συριακής κυβέρνηση και ενός μέρους των αντικαθεστικών του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», με κοινή την αίσθηση «αποτυχίας» στον πρώτο διαπραγματευτικό γύρο που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά και προσδοκίες για την επόμενη φάση που αναμένεται στις 10 Φλεβάρη. Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι σήμερα στη Μόσχα βρίσκεται προσκεκλημένος για πρώτη φορά ο επικεφαλής του «Συνασπισμού» Αχμαντ Τζάρμπα, ενώ στον επόμενο γύρο πιθανά θα συμμετάσχει και εξαμελής αντιπροσωπεία του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Τα λεγόμενα «Συριακό Ισλαμικό Μέτωπο» και «Συριακό Επαναστατικό Μέτωπο» έχουν ως τώρα απορρίψει συμμετοχή.

Ομως, στο εσωτερικό της Συρίας υπάρχουν εξελίξεις στους αντικαθεστωτικούς. Χτες επισημοποιήθηκε το «ρήγμα» ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση της «Αλ Κάιντα» και την ισλαμική μισθοφορική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL). Εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα ανακοίνωσε χτες πως «δεν αναγνωρίζει» τους ενόπλους της οργάνωσης ISIL, ότι δεν υπάγεται στο δίκτυο οργανώσεων της Αλ Κάιντα και ότι ως εκ τούτου η τελευταία δεν είναι υπόλογη για τις ενέργειές της.

Η οργάνωση του Αλ Ζαουάχρι καταδίκασε επιπλέον τις «αδελφοκτόνες» μάχες ανάμεσα σε ένοπλους μισθοφόρους της οργάνωσης ISIL και της οργάνωσης «Μέτωπο Αλ Νούσρα», ισχυριζόμενη ότι η Αλ Κάιντα ποτέ δεν συναίνεσε στη δημιουργία της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και Λεβάντε», καταδεικνύοντας έτσι την αδυναμία της να ελέγξει τις εξελίξεις στα θέατρα των συγκρούσεων στη Συρία μεταξύ ισλαμιστών εξτρεμιστών μισθοφόρων.

Δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας Αsharq al Awsat υποστηρίζει ότι η οργάνωση ISIL δημιούργησε δύο τάγματα γυναικών μαχητριών στη βόρεια συριακή πόλη της Ράκα, για να εκτεθούν, υποτίθεται, ισλαμιστές που ντύνονται με γυναικεία αμφίεση προκειμένου να αποφύγουν την κράτηση όταν σταματούν σε φυλάκια της οργάνωσης. Τα τάγματα γυναικών της ISIL φέρεται πως ονομάζονται «Al-Khansaa» και «Umm al-Rayan» και τις συγκροτούν ανύπαντρες γυναίκες 18 έως 25 ετών με μηνιάτικο περίπου 200 δολάρια.

Στο μεταξύ, το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο πληροφορίες του αντιπολιτευόμενου «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», μετέδωσε πως η συριακή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε χτες, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, προάστια στο Χαλέπι, προκαλώντας συνολικά το θάνατο τουλάχιστον 150 ατόμων.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ανακοινώθηκε χτες πως αποπέμφθηκε από το αξίωμά του ο Παλαιστίνιος Νάσερ αλ Κίντουα, αναπληρωτής του διεθνούς απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λ.Μπραχίμι, μετά από επίμονο αίτημα της συριακής κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διπλωματική» κινητικότητα με φόντο τους σεισμούς (2023-02-15 00:00:00.0)
Διπλωματική προετοιμασία και προπαγάνδα στο όνομα των πεινασμένων (2016-01-17 00:00:00.0)
Συνεχείς νίκες του στρατού (2014-06-11 00:00:00.0)
Αναδιατάξεις συμμαχιών; (2014-03-11 00:00:00.0)
«Πυρετός συγκρούσεων» στα πεδία μάχης (2014-01-11 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στους αντικαθεστωτικούς (2014-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ