Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Βήματα προσέγγισης

ΜΟΝΑΧΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το Ιράν θα διαπραγματευτεί με σοβαρότητα το μέλλον του πυρηνικού του προγράμματος, διαβεβαίωσε από το βήμα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, του Μονάχου, όπου βρέθηκε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Ζαρίφ. «Θα ήταν χαζό να ξεκινά κανείς μια τέτοια διαδικασία διαπραγμάτευσης και μετά να τη διακόπτει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη «να μιλήσει για όλα τα σημαντικά θέματα. Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία».

Την ίδια ώρα, ο Ιρανός υπουργός επέμεινε στο δικαίωμα της χώρας του για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε να μας λέει κάποιος ότι δεν μπορούμε να έχουμε αυτήν την τεχνολογία», όπως είπε. Ο Μ. Ζαρίφ έκανε, παράλληλα, λόγο για «τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης», και αυτό και στις δύο πλευρές. Παρ' όλα αυτά όμως, το Ιράν είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη Δύση, προκειμένου να βρεθεί μια «διαρκής και βιώσιμη λύση», όπως είπε. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γ. Αμάνο, τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν «θετικά και ενθαρρυντικά σημάδια» από το Ιράν. Νωρίτερα το πρωί, ο Μ. Ζαρίφ είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, όπου συζητήθηκε ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Φλεβάρη στη Γενεύη. Η όλη βέβαια προσέγγιση έχει άμεση σχέση με το να αρθούν εμπόδια στη δράση μονοπωλιακών ομίλων και από τις δύο πλευρές. Το Ιράν έχει δεσμευτεί από τις 20 Γενάρη βάσει της προσωρινής συμφωνίας που υπέγραψε στις 24 Νοέμβρη στη Γενεύη με την ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) να παγώσει ορισμένες δραστηριότητες του πυρηνικού του προγράμματος με αντάλλαγμα μερική άρση κυρώσεων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη στην Τεχεράνη βρίσκεται από χτες αποστολή αντιπροσώπων μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών και πετρελαϊκών εταιρειών της Γαλλίας σε ταξίδι που διοργανώνεται από την Ενωση Γάλλων Βιομηχάνων. Παρόμοιες αποστολές έχουν κάνει, το τελευταίο διάστημα, και άλλες χώρες όπως Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Νότια Κορέα.

  • Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Phoenix» ότι η εξόντωση των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς ήταν «μια φρικτή τραγωδία που ποτέ δεν πρέπει να επαναληφθεί» και πρόσθεσε «δεν έχουμε τίποτε κατά των Εβραίων, μόνο το μεγαλύτερο σεβασμό γι' αυτούς εντός του Ιράν και εκτός. Δεν αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε από κανέναν».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ