Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΑΤΙΤΛΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Το Ισραήλ προσέφερε αποζημίωση 20.000.000 δολαρίων στις οικογένειες των εννέα Τούρκων που σκοτώθηκαν το 2010 από τον ισραηλινό στρατό κατά την έφοδό του στη νηοπομπή «Free Gaza», που έπλεε ανοιχτά της Γάζας, υποστηρίζει ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz». Η ίδια εφημερίδα υποστήριξε πως τα χρήματα δεν θα δοθούν απευθείας στις οικογένειες των νεκρών αλλά θα κατατεθούν σε ένα ειδικό ταμείο και θα δίδονται στις οικογένειες σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια...

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-- Ο Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN), αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου, Μαουρίτσιο Φούνες, με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στο Ελ Σαλβαδόρ που έγιναν την Κυριακή, με 48,9%. Στον επαναληπτικό γύρο στις 9 Μάρτη θα αντιμετωπίσει τον συντηρητικό Νόρμαν Κιχάνο της Εθνικιστικής Ρεπουμπλικανικής Συμμαχίας (ARENA), πρώην δήμαρχο του Σαν Σαλβαδόρ (πήρε 38,9%). Τρίτος ήρθε ο Αντόνιο Σάκα, πρώην Πρόεδρος της χώρας (2004 - 2009), με 11,4%.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- Οι προεδρικές εκλογές στην Κόστα Ρίκα την Κυριακή θα κριθούν στο β' γύρο στις 6 Απρίλη. Με καταμετρημένο το 80%, ο «κεντροαριστερός» Λουίς Γκιγιέρμο Σολίς, της «Δράσης Πολιτών», συγκεντρώνει το 31,03%, ενώ ο υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος, Τζόνι Αράγια, συγκεντρώνει το 29,55%. Από τους συνολικά 13 υποψήφιους, ο Χοσέ Μαρία Βιλάλτα, του «Ευρέος Μετώπου», συγκέντρωσε το 17,2% και ο Οτο Γκεβάρα, του δεξιού Απελευθερωτικού Κινήματος, το 11,2%.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Η περιουσία και τα συγγραφικά δικαιώματα του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Νέλσον Μαντέλα υπολογίσθηκαν προσωρινά σε περίπου 46.000.000 ραντ (3.060.000 ευρώ ή 4,1 εκατομμύρια δολάρια), ανακοίνωσε χτες ένας από τους εκτελεστές της διαθήκης του εκλιπόντος Νοτιοαφρικανού ηγέτη. Μεταξύ των κληρονόμων συμπεριλαμβάνονται τα πολυάριθμα μέλη της οικογένειάς του και το ANC.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ισχυρή έκρηξη κοντά σε βενζινάδικο σημειώθηκε χτες το μεσημέρι σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον έξι ατόμων.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην περιοχή της Βαγδάτης. Επιπλέον, η αστυνομία εντόπισε στη δυτική Βαγδάτη τα πτώματα τριών ανδρών και μιας γυναίκας, οι οποίοι εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι και έφεραν σημάδια βασανιστηρίων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι βιαιότητες στο Ιράκ στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους το Γενάρη, καθιστώντας το μήνα αυτό τον πιο αιματηρό από τον Απρίλη του 2008...

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Στις 23 Φλεβάρη θα επαναληφθούν οι εκλογές στην Ταϊλάνδη για τις περιοχές όπου προχτές, Κυριακή, τα εκλογικά τμήματα δε λειτούργησαν εξαιτίας αντιδράσεων από δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Επίσης, για τις περιφέρειες όπου δεν είχαν κατατεθεί υποψηφιότητες. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν την παραμονή αλλά και ανήμερα των εκλογών, με συγκρούσεις που οδήγησαν σε τουλάχιστον επτά τραυματισμούς. Αναλυτές σημειώνουν ότι είναι ακόμα νωρίς να μιλήσει κανείς για νίκη της πρωθυπουργού Σιναουάτρα, αν και τα προγνωστικά τής έδιναν συντριπτικό προβάδισμα.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου Σίνανμπουγκ στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, το Σάββατο. Μέχρι προχτές, 50 ακόμα αγνοούνταν. Σχεδόν 14.000 κάτοικοι σε ακτίνα 5 χλμ. από το ηφαίστειο είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω της ανησυχητικής δραστηριότητας του ηφαιστείου.

ΜΟΣΧΑ.-- Μαθητής εισέβαλε χτες το πρωί στο σχολείο του στη Μόσχα και σκότωσε, πυροβολώντας, έναν καθηγητή Γεωγραφίας και έναν αστυνομικό, πριν συλληφθεί στη συνέχεια από την αστυνομία, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές. Προηγουμένως είχε κρατήσει ομήρους 20 άλλους μαθητές. Τα κίνητρα του δράστη διερευνώνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ