Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Συνεχίζεται η ένταση

ΠΕΚΙΝΟ.- ΤΟΚΙΟ.--

Νέο γύρο εντάσεων στον Ειρηνικό Ωκεανό πυροδοτούν δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Κίνα ετοιμάζεται να διευρύνει τη ζώνη αεράμυνάς (ADIZ) της και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπως έκανε τον περασμένο Νοέμβρη στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, προκαλώντας τότε την οξεία αντίδραση Ιαπωνίας, ΗΠΑ και Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της 31ης Γενάρη στην ιαπωνική εφημερίδα «The Asahi Shimbun» (ο συντάκτης του οποίου επικαλείται ανώνυμες πηγές από την κινεζική κυβέρνηση), σύμφωνα με σχέδιο που έχει κατατεθεί από τον περασμένο Μάη, μια τέτοια Ζώνη «θα περιλαμβάνει την περιοχή πάνω από τα νησιά Παρασέλ, που η Κίνα ονομάζει Σίσα και βρίσκονται υπό τον έλεγχό της (σ.σ. πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κοραλλιογενών υφάλων 400 χλμ ανατολικά του Βιετνάμ που σήμερα διεκδικούν τόσο η Ταϊβάν όσο και το Βιετνάμ). Η Ζώνη θα μπορούσε να καλύψει όλη τη Νότια Κινεζική Θάλασσα».

Από τη μεριά της κινεζικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι απέδωσε - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Σινχουά - τις πληροφορίες σε «δεξιές δυνάμεις» στην Ιαπωνία που «επανειλημμένα κραυγάζουν για υποτιθέμενα σχέδια της Κίνας» και αποσκοπούν να καλύψουν τα σχέδια αλλαγής του Συντάγματος της Ιαπωνίας που σήμερα απαγορεύουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης έξω από τα σύνορα.

Προχτές, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διένειμε δελτίο Τύπου, όπου αναφέρει ότι «γενικά, η Κίνα δεν αισθάνεται ότι υπάρχει εναέρια απειλή από τις χώρες της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (σ.σ. στην Ενωση συμμετέχουν οι: Καμπότζη, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Λάος, Μιανμάρ, Ινδονησία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι και Φιλιππίνες)». Το ιαπωνικό «Jiji News Agency» μετέδωσε το Σάββατο ότι - σύμφωνα με «ενημερωμένες πηγές» - το Ναυτικό της Ιαπωνίας σχεδιάζει μέσα στην επόμενη πενταετία να υποδεχτεί ένα αμερικανικής κατασκευής αμφίβιο πλοίο απόβασης, «σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την άμυνα των απομακρυσμένων νησιών στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και να επιταχύνει τις προετοιμασίες για καταστροφές ευρείας κλίμακας». Το υπουργείο Αμυνας θα αποφασίσει μέχρι το Μάρτη του 2019 «τι είδους λειτουργίες και εξοπλισμό θα έπρεπε να έχει» ένα τέτοιο πλοίο.

  • Να ξεκινήσουν συνομιλίες για την επανένωση των οικογενειών που χωρίστηκαν στον πόλεμο του 1950-1953 συμφώνησαν η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ