Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση

Στα οδοφράγματα στο Κίεβο, μέλη των ομάδων κρούσης, των εθνικιστικών οργανώσεων «προπονούνται» μεταξύ τους
Στα οδοφράγματα στο Κίεβο, μέλη των ομάδων κρούσης, των εθνικιστικών οργανώσεων «προπονούνται» μεταξύ τους
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΝΑΧΟ.--

Η ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για την Ουκρανία (και για άλλες χώρες μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού της ΕΣΣΔ, ανάμεσα στην καπιταλιστική Ρωσία, και την ΕΕ και ΗΠΑ) μεταφέρθηκε το Σαββατοκύριακο στη λεγόμενη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου εκεί βρέθηκαν τόσο κορυφαία στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας και οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι, συναντήθηκε το Σάββατο το βράδυ με τους Βιτάλι Κλίτσκο, ηγέτη της «Ουκρανικής Ενωσης για τη Μεταρρύθμιση», Αρσένι Γιατσενιούκ, πρώην υπουργό Εξωτερικών, του κόμματος «Πατρίδα» της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, που βρίσκεται στη φυλακή για διαφθορά και τον Πετρ Πορόσενκο του λεγόμενου κινήματος «Euromaidan» (για την ανεξαρτησία και τη σύνδεση με την ΕΕ). Τους υποσχέθηκε στήριξη «στον αγώνα για δημοκρατία» και τους κάλεσε να μείνουν ενωμένοι στο διάλογο με την κυβέρνηση. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ζήτησαν να ασκηθεί περαιτέρω πίεση και κυρώσεις στην κυβέρνηση και για την παραίτηση του προέδρου Β. Γιανουκόβιτς. Ο Κλίτσκο βρέθηκε σε συζήτηση και με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Λεονίντ Κοζάρα, ο οποίος είπε ότι «ήρθε η ώρα για την αντιπολίτευση να λάβει αποφάσεις», απαιτώντας να σταματήσει τις βίαιες διαδηλώσεις. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, εκτιμώντας ότι και οι δύο πλευρές δεν είναι ακόμη έτοιμες γι' αυτό το βήμα και ανέφερε ότι η ρωσική πρόταση για δάνειο 15 δισ. δολαρίων και μείωση της τιμής πώλησης του αερίου, στο ένα τρίτο ήταν ελκυστικότερη.

Παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι ενθαρρύνουν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην Ουκρανία να ασκούν βία. «Τι σχέση έχει η υποκίνηση σε όλο και πιο βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους με τη δημοκρατία;», αναρωτήθηκε.

Αργότερα, σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε: «Περιμένουμε ότι η αντιπολίτευση στην Ουκρανία θα εγκαταλείψει τις απειλές και τα τελεσίγραφα και θα ενισχύσει το διάλογο με τις αρχές, ώστε να μπορέσει η χώρα να βγει από τη βαθιά κρίση, παραμένοντας εντός του συνταγματικού πλαισίου».

«Μαστίγιο και καρότο»

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονται σχέδιο σημαντικής βραχυπρόθεσμης οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Μιλώντας στην εφημερίδα «Wall Street Journal», είπε ότι το πακέτο θα στοχεύει στην ενίσχυση της Ουκρανίας, η οποία μέσα από μια μεταβατική περίοδο προσωρινής κυβέρνησης θα μπορούσε να εγκρίνει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να προετοιμάσει το έδαφος για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες, σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση, είναι προγραμματισμένες για το επόμενο έτος. Διευκρίνισε όμως ότι το ποσό της προτεινόμενης «οικονομικής βοήθειας» από την ΕΕ και τις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά όπως είπε «το ποσό δεν θα είναι μικρό». Ανέφερε, επίσης, ότι το πακέτο μπορεί να μην περιλαμβάνει μόνο «ρευστό», αλλά θα μπορούσε, επίσης, να περιέχει «εγγυήσεις» ή βοήθεια σχετικά με τις επενδύσεις ή τη στήριξη του ουκρανικού νομίσματος, χωρίς όμως να επεκταθεί περαιτέρω.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ουκρανική αντιπολίτευση απέρριψε πρόταση του ΟΗΕ να διαμεσολαβήσει. «Στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα της Ουκρανίας, έχοντας απευθείας επαφή με τους δυτικούς εταίρους της χώρας», ανέφερε ο πρώην Αρσένι Γιατσένιουκ. Παρεμβαίνοντας και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, κατήγγειλε «τις βιαιότητες» στην Ουκρανία και την «υπερβολική βία» εκ μέρους των δυνάμεων Ασφαλείας, αλλά είπε ότι δε θεωρεί ότι «έχει κάποιο ρόλο να παίξει» στην ουκρανική κρίση.

Κατά τα άλλα, στο εσωτερικό της παγωμένης Ουκρανίας και του Κιέβου συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες στα οδοφράγματα, ο πρόεδρος της χώρας επέστρεψε στο γραφείο μετά από μια αναρρωτική άδεια και σήμερα στη χώρα θα βρίσκεται ο επίτροπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το δε στέλεχος της αντιπολίτευσης Ντμίτρο Μπουλάκοφ, που είχε βασανιστεί από αγνώστους έφυγε με μεσολάβηση δυτικών διπλωματών για τη Λιθουανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ